自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

JJAZ 發表於 22-8-2 12:06
我試過有小朋友在我前面跌親, 我同老公扶佢, 但佢父母不屑的眼神作回應, 我地都後悔做多左! ...
係佢父母 PK 姐, 你地冇做多到, 唔好因為咁以後唔幫人!

子爵府

loved 發表於 22-8-2 20:39
相信你一一定係遇過吾好經歷,而家係容易受傷的男人,我深表同情

無發生類似嘅事喺我身上,但我識睇新聞,你可以樫返你啲同情心

同埋唔過你講嘢唔好離題,我個人嘅事同佢完全無關,你只需要議事論事

侯爵府

jyjy1684825 發表於 22-8-2 12:26
昨日有個拿手杖的肥胖中年女人, 隔籬哥哥讓位佢坐, 當時車在行走中, 女人就震震下坐落黎...所以我全程出手 ...
未必係故意的, 佢咁論盡, 可能專心顧住自己, 你扶住佢佢都 feel 唔到。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

貓咪達人 發表於 22-8-2 10:50
岩岩係巴士仆到,坐係到既人只係望,如果係我,我會幫手扶起受傷既人囉,坐上坐位檢查,小腿疼晒瘀晒了:pit ...

都少少嚴重。
take care

珍珠宮

breadcheung 發表於 22-8-2 20:59
無發生類似嘅事喺我身上,但我識睇新聞,你可以樫返你啲同情心

同埋唔過你講嘢唔好離題,我個人嘅事同佢 ...

嘩!你咁霸道!又係你回我po先,你回我po就得,我回返你po吾啱你聽就話人離題,吾俾人講其他嘢,你惡成咁,就算真係俾人冤枉都無人同情你。

複式洋房

岩岩係巴士仆到,坐係到既人只係望,如果係我,我會幫手扶起受傷既人囉,坐上坐位檢查,小腿疼晒瘀晒了:pit ...

好可怕,
跌一跌都縫幾針,
不是車跌在車箱嗎?

其實諗諗吓,當場見到可能都嚇親,
比唔到反應,不過見到老人或小朋友跌倒,
都會上前幫吓手。

祝樓主快康復!

大宅

loved 發表於 22-8-2 11:11
我上次嚮小巴總站,上車攬吾到對腳上去,成半個身扑左車箱地上,車上3個男人無一個起身 ...

其實可能反應唔切或者見你後生可以自己企返起身

珍珠宮

hello12324 發表於 22-8-3 09:09
其實可能反應唔切或者見你後生可以自己企返起身

我吾後生,都50+,可能我樣似30+,如果似 18+話吾定扑到起身扶我

大宅

20150618bb 發表於 22-8-2 13:58
自從社會運動之後,就多左呢的情形

唔關事
我十幾年前讀緊中學行行下仆街都無人扶。
講真其實有唔少人係覺得後生仆親好少事,可以自己起得返身,所以唔會即刻扶,除非見到你真係起唔到身同好辛苦先會有人主動問下你點。
而且有啲人覺得自己仆街好醜好肉酸,覺得人哋可能都唔想比人知。

茶類愛好者    發表於 22-8-3 13:39

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jyjy1684825 發表於 22-8-2 12:26
昨日有個拿手杖的肥胖中年女人, 隔籬哥哥讓位佢坐, 當時車在行走中, 女人就震震下坐落黎...所以我全程出手 ...

其實唔係 冇同理心, 係有時幫左..果個人好似唔係好中意咁, 冇反應冇表情 有時我都會諗: 係唔係我多事呢?
唔係稀罕佢果句 "唔該", 最少比我知道 我真係幫到佢既需要

琴日同我閨蜜飲茶, 佢有野煩就會搵我 我比d安慰佢 一場朋友我都會比意見既

佢担心父母做手術出事同我呻, 我又會安慰佢: 冇事..呢d係小事..放心
事後呢....每次真係我開口中 但佢又唔會感激, 反宜有時同我嘈 又講自己點點點.. 完全唔記得果陣我點同佢講, 將我講既野 套落自己度 當左係自己諗既 同我講返
我真係嬲到爆.. 佢唔係第一次, 我今次真係好嬲 忍左好耐 ..... c6 叫我唔好理佢, 我知做朋友唔應該計較, 但佢捉住我同佢講既野一字不漏咁 同我講返 鬆毛鬆亦 係度認叻
以後我都費事講咁多, 費事激親自己

伯爵府

牛年勳章

conconchan 發表於 22-8-2 12:30
我依然信有好人,我試過揹住個女仆跪左係巴士最後位置,後面有個男人係後面枰起我成個人,當然我完全感覺唔 ...

講起秤起,好多年前我搭巴士,上緊上層已經開車,我向後tun碌咗落下層,有個男人一手秤起我,扶我坐低,好鬼man

茶類愛好者    發表於 22-8-3 13:33

公爵府

loved 發表於 22-8-3 09:14
我吾後生,都50+,可能我樣似30+,如果似 18+話吾定扑到起身扶我
...

你回覆令我笑左,因為尋日c6見到我咁樣,佢用另一種方法tum我笑,佢話:冇法啦,你已經唔係卜卜脆,梗係冇人扶你啦。

伯爵府

牛年勳章

吉蒂0603 發表於 22-8-2 12:34
試過搭巴士,拎住兩袋餸,少少迫人,架巴士chur一chur,身邊無人扶仲驚你撞倒,嗱嗱聲紅海咁退後,結果我喺 ...

sorry呀jm我笑咗,諗起你當時個情景真係無言

珍珠宮

回覆樓主:

比我都會

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係架, 宜家d人真係冇同情+同理心
新北江百佳 比完錢行出去個出口 係梯級, 唔留意真係會碌落去
2年前 有個阿婆就係咁碌低左, 我即刻沖過去扶住佢, 比張紙巾佢 又幫佢用濕紙巾 抹d沙石..我心急只係想要消毒藥水
百佳d職員見到 顧客見到冇人幫 .. 個心似: 哎呀! 有個阿婆跌低左.. 跟住行左去, 職員更加唔使講當睇唔到, 行去門口望一望走左去..繼續係度行行下

跟住, 有幾個c9 走過黎幫手, 個阿婆一直捉住我隻手, 我又捉住佢隻手 問佢使唔使睇 call 白車? 問佢住邊.. 跟住 有保安同 pk 職員(應該係經理) 出現, 我交代左2句就走左

侯爵府

selinako^^ 發表於 22-8-3 09:41
其實唔係 冇同理心, 係有時幫左..果個人好似唔係好中意咁, 冇反應冇表情 有時我都會諗: 係唔 ...

其實, 我哋好多時對好朋友,好親密的人的要求/期望太高, 所以他們經常成為自己最失望嘅人.
要接受“人無完美”呀, 不要因為他人而給自己壓力, 父母亦如是. 盡了本分,不多不少就好了.

茶類愛好者    發表於 22-8-3 13:38

翡翠宮

jyjy1684825 發表於 22-8-3 10:42
其實, 我哋好多時對好朋友,好親密的人的要求/期望太高, 所以他們經常成為自己最失望嘅人.
要接受“人無完 ...

謝謝你, 講中晒

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

如果我見到,一定跑過去扶你 我近日成日見到人跌倒!扶起身都試過3個 好應,大家都小心D ! 樓主,祝福你早日康復

珍珠宮

回覆樓主:

唔係好老,又唔係行動唔方便,又唔係幾歲小朋友,我都唔會扶,只會望,大件事睇下要唔要幫手報警。

老實身體力壯成年人,平地仆親自己起身,真係唔掂出事會求救,我真係無諗過要人扶。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至