自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

伯爵府

依家資訊咁發達個個電話上網,快速測試初陽之後應該點做衛生署網頁寫得好清楚,唔好話冇資訊。屋企人都應該做快速檢測,初陽嘅話根本就唔應該去取樽,一路都係話叫親戚朋友幫手,真係冇人幫到先至打電話求救

疫情之下大家互相幫忙,一世人都唔會確診好多次,如果真朋友嘅話都唔會唔幫啦

大宅

佢地都唔知點做啦

伯爵府

除咗衛生署,其實media都幫手做咗好多懶人包,要搵實搵到

伯爵府

gzilla 發表於 22-2-21 19:55
依家資訊咁發達個個電話上網,快速測試初陽之後應該點做衛生署網頁寫得好清楚,唔好話冇資訊。屋企人都應該 ...

唔係話無資訊,而係宣傳不足!呢度個個都係識上網嘅人吧?但你睇有幾多人唔清楚?
再者,政府叫人做嘅又妥當合理?就係因為呢D指引充滿矛盾同不合理,市民都消化唔到!大家都諗,真係要咁做?
政府點解可以叫人托親友做呢件事作為官方指引咁無稽?首先,社會上一定有人無親無故或無知交。再者,就算有,點解可以假設個個人都會有朋友親人咁抵得諗,唔怕被傳染,無顧慮,好得閒咁任人差遣去做呢件事?
我自己為例,我算好多親戚朋友,但如果我一家中咗,我真係諗唔到可以叫邊個為我做呢件事!好多人一家有老有嫩,累到人又好意思嗎?我自己有個三歲小朋友,亦一定唔會幫人咁做,好朋友都咁話!
政府點解會諗得出動用埋市民嘅親友,作為一個正式的指引?真係非常無稽!
根本好多打工仔好需要政府證明先攞到病假,逼住要自己或同住親人外出去攞樽或做覆檢!大大增加傳播機會!諗出嚟嘅人真係好無腦!

瑪瑙宮

aidan08 發表於 22-2-21 13:32
相信有大量市民已經得悉身邊有不少人自測陽性。那些市民獲悉自己或家人自我檢測陽性之後,都不知道該怎樣做 ...

可能檢測樽都冇得拎。比人拎晒。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 gzilla 的帖子

如果冇親友幫手,可以找電話去邊度攞樽仔?

瑪瑙宮

aidan08 發表於 22-2-21 20:03
唔係話無資訊,而係宣傳不足!呢度個個都係識上網嘅人吧?但你睇有幾多人唔清楚?
再者,政府叫人做嘅又妥 ...

香港好多獨居老人。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 moonlight9198 的帖子

根本一樽難求

伯爵府

我淨係見到一班人喺度鬧鬧鬧

政府唔係話做得好,我見到好多類似嘅post,除咗發洩同放負之外有乜意義?搵區議員幫手,佢哋本身都有其他嘢要做唔係淨係做防疫,就算真係幫咗手到時做得唔好咪又俾人喺度鬧佢哋咁高人工咩都做唔到?

雖然政府班官或者醫管局甚至衛生防護中心團隊未必係最叻,但係我深信點都有人都諗到你哋所諗嘅嘢,問題係香港成八百萬人喺一個咁細嘅地方,可能已經多過人哋一個國家嘅人口,傳播速度同埋pattern都唔可以同其他地方直接比較,依家咁多人感染醫療人手同配套壓力都好大,大家係咪應該supportive同盡量配合rather than不斷埋怨?

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我都唔明成日叫人願檢準檢,快狠準。
尋日430已經有記者提出難攞樽仔既問題,今日都仲唔即刻做野。樽仔係咪罕有到每日只可以生產一千幾百個咁呀?
定係唔夠人手包裝呀?無人正視呢個問題既?

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cyyiu 發表於 22-2-21 16:20
呢度真係好多,一句市民唔自律就推得一乾二淨!
明知市民唔自律,包括我,就唔該立法,過年前限制跨家庭聚 ...

一早都要求政府立法懲罰班唔自律嘅自私鬼,但政府好鬼愛護呢班鬼,個安心又係就呢班自私鬼居然冇追蹤功能,總之一日私隱仲係凌駕所有,包括生命至上,香港只可以共存等死。

男爵府

回覆樓主:

朋大自測中左,佢個仔今日去排檢測,話俾人知同住家人自測陽性,啲人即叫佢走,唔肯幫佢檢測,當然都攞唔到樽仔啦。
中招朋友一樣攞唔到樽,但要同公司交代攞病假,唯有出去排隊做檢測,咁咪又係出去播毒囉。

伯爵府

gzilla 發表於 22-2-21 20:05
我淨係見到一班人喺度鬧鬧鬧

政府唔係話做得好,我見到好多類似嘅post,除咗發洩同放負之外有乜意義?搵區 ...

你覺得大家有精神病好想係咁鬧呀?做得好有邊個想打咁多嘢去鬧?兩年前疫情初期,我都覺得政府已盡力,我無鬧過。

而家嘅政策的而且確係錯漏百出,作為市民見到呢D不合理嘅地方,講出嚟唔係抱怨,而係想政府知道,有所改善。政策、配套、指引嘅不完善,正正係會影響抗疫的前線醫護人員。無人出聲,呢D錯誤只會繼續,對社會完全無好處.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

goo_littlebb 發表於 22-2-21 18:32
其實佢指引好清楚, 但係點拎到個樽呢, 就貴客自理

係。他有指引。但無想過你做唔到2。有親戚都無理由叫人早上5點幫你拎樽。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

子爵府

2024年龍年勳章

aidan08 發表於 22-2-21 13:32
相信有大量市民已經得悉身邊有不少人自測陽性。那些市民獲悉自己或家人自我檢測陽性之後,都不知道該怎樣做 ...

哎,同意

伯爵府

gzilla 發表於 22-2-21 19:55
依家資訊咁發達個個電話上網,快速測試初陽之後應該點做衛生署網頁寫得好清楚,唔好話冇資訊。屋企人都應該 ...

你有無聽書呀,而家第一部,個樽都拎唔到呀,而家就算懷疑確診都confrim 唔到,就算好彩拎到樽,都要等三五七日,都已經野晒比全家了。

你身邊有無人快測確診?我家人就係其中一人,等了7日都仲未收到sms,打晒去d 熱線電話,全部都係up 廢話,一係就比第二個電話你打,但係個電話係打唔通既。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

mcdullyiu 發表於 22-2-21 20:18
係。他有指引。但無想過你做唔到2。有親戚都無理由叫人早上5點幫你拎樽。
...

5點都未必拎到。
呢個post一定要推到上報

伯爵府

goo_littlebb 發表於 22-2-21 20:38
5點都未必拎到。
呢個post一定要推到上報

打去診所,次次都話派晒,一係又係一早排隊。痴線,政府係咪好想我呢d 高風險人士日日走出街播毒

瑪瑙宮

KamMui 發表於 22-2-21 20:37

你有無聽書呀,而家第一部,個樽都拎唔到呀,而家就算懷疑確 ...

24小時熱線電話,聽電話既係政府低級文職,佢地邊識答咁多,只可比有關部門電話市民,同埋比人粗口鬧,是真的,我有家人就係咁,去聽電話比人粗口問候,佢地又唔係醫護。政府叫佢地去聽電話,都答唔到乜野。

瑪瑙宮

KamMui 發表於 22-2-21 20:37

你有無聽書呀,而家第一部,個樽都拎唔到呀,而家就算懷疑確 ...

之前郵局都易拎,而家乜都拎唔到。

首頁
45678...9

尾頁

跳至