自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

侯爵府

happy33 發表於 22-1-8 11:59
唔好意思我不用工作,就算要買餸我都係order回來不用出街買餸,姐姐都好齊心放假都不出街,
同心抗疫
...

咁你贊唔贊成停課後禁止小朋友出街, 佢地無針打, 危險喎.

子爵府

Ftmagic 發表於 22-1-8 08:37
究竟今次関學生咩事?
好心唔好成日話停課

郁d就講停課,d人係咪好得閒,成日想仔女唔返學周圍飲飲食食去玩,咪自己退學唔好讀書囉,我就無咁得閒,好彩我仔學校停課都可以全日返學校託管

男爵府

傻太 發表於 22-1-8 12:02
所以少發言嘅我積極彈出嚟

啱,我都係

子爵府

青青河邊草 發表於 22-1-8 12:03
咁你贊唔贊成停課後禁止小朋友出街, 佢地無針打, 危險喎.

d人停課又話悶,帶d仔女周圍去,其實仲危險過返學

子爵府

唔好意思我不用工作,就算要買餸我都係order回來不用出街買餸,姐姐都好齊心放假都不出街,
同心抗疫
...

個理貨員源頭不明喎,你唔驚收貨出問題
記得一家足不出戶、冚曬d窗呀,是但一個出過去都好危險呀

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

tong831 發表於 22-1-8 11:56
偷嘢係刑事,邊宗偷竊案坐少過21日咁好?咁人人都去偷,請舉例!

真係唔止21日

4次同類案底,都只判4周,減埋假期唔知有無21日

仲要緩刑..姐係唔駛坐?

子爵府

傻太 發表於 22-1-8 12:01
初小果班好慘,讀完K1就P1,重要嘅成長階段skip左好多野
利申:不是初小家長
...

我仔k3,佢嘅幼稚園生涯都只係過左一半咋,而家又停,分分鐘恢復面授已經係小一

男爵府

傻太 發表於 22-1-8 11:54
吓,原來你仲要緊小朋友返學攞個生命嚟較飛呀?
如政府宣布停課,縱然無奈也遵守,唔會似d人自己想停又怕 ...

你最好快啲去食藥先,現在係要抗疫,如政府宣佈停學斬一斬傳播鏈,係十分之正確嘅做法。
支持停課,係保障學生嘅安全,怎樣摧毁期待學生。
你日日要求不停課,是否希望等疫情爆發,全港學生陪你攬炒?

侯爵府

happy33 發表於 22-1-8 12:07
你最好快啲去食藥先,現在係要抗疫,如政府宣佈停學斬一斬傳播鏈,係十分之正確嘅做法。
支持停課,係保障 ...

我支持十二歲樓下學生停課後禁足, 你支持嗎?
你唔係想全港人一齊陪同攬炒呀?

水晶宮

青青河邊草 發表於 22-1-8 11:46
所以要停課的話, 我建議要仿效菲律賓, 所有十二歲以下的唔準出街. 咁先係路.

...

菲律賓做得啱。

香港唔少父母好離奇,返學最危險,但停課又周圍去。

男爵府

careycarey 發表於 22-1-8 12:01
嗯,我只係怕政府見到咁多家長反對,對判斷應否停課,唔夠客觀,唔敢跟科學做決定!
...

認同,我都係因為咁彈出嚟,停課幼、小、中,影響太大,每個家庭,每個小朋友都唔同。
最重要視乎情況,都係d大人攪成咁有幾多個學生鐘意一日24小時留喺屋企呀,有幾多個家庭有足夠資源支持小朋友學習,點解總會有一批人郁啲就叫停課,然後一段時間之後,成街都係小朋友

子爵府

Pink_girl 發表於 22-1-8 11:42
Exactly

停課,家長又係咪真係忍得住日日同小朋友stay home先?悶唔夠三日一陣又約同學仔係屋企玩,又或 ...

好多阿媽有工人或者全職媽媽,咪咁得閒輕易話停課,約埋d同學仔去呢度果度玩,有仔女喺屋企陪,無諗過一湊幾個嘅家長無工人仲要返工無人幫手嘅家庭,無學返幾咁徬徨,一話停課託管中心或者社區保母即爆滿,搵唔到人湊幾煩

侯爵府

noodle_noodle 發表於 22-1-8 12:11
好多阿媽有工人或者全職媽媽,咪咁得閒輕易話停課,約埋d同學仔去呢度果度玩,有仔女喺屋企陪,無諗過一湊 ...

仲有大開Party!!!

子爵府

青青河邊草 發表於 22-1-8 12:12
仲有大開Party!!!

係呀,真係有家長平日都會喺家長gp度問同學仔邊日得閒,因為果d家長本身無做野或者係公務員wfh,仔女好悶吹雞搞活動架

男爵府

noodle_noodle 發表於 22-1-8 12:04
d人停課又話悶,帶d仔女周圍去,其實仲危險過返學

之前停課就係一街都係小朋友呀,我相信停課又會有好多小朋友6點前堂食咁我寧願佢哋返學。

珍珠宮

同心抗疫
...

咁你C6 WFH 未啊?
姐姐放假吾出街,平日呢?

空氣傳播?你屋企有冇P4實驗室抽風系統?你隔離屋?有幾單防疫酒店都中招

停課可以停疫症,醫生、專家仲有乜用

子爵府

Angelice-BeBe 發表於 22-1-8 09:17

留意這一兩日post

同意 啲家長成日都唔贊成停課 如果學生同學中咗去隔離營咪又係要停課21日

男爵府

Pink_girl 發表於 22-1-8 11:42
Exactly

停課,家長又係咪真係忍得住日日同小朋友stay home先?悶唔夠三日一陣又約同學仔係屋企玩,又或 ...

我唔反對停課,但好憎d人一放假就走晒去玩!

男爵府

Jakmm 發表於 22-1-8 07:30
宜家咁爆,唔停課又好驚萬一(講緊個人自行停課,唔好有D家長一睇停課字眼就發神經)

但停課又擔憂對小朋 ...

我個仔學校由開學到宜家已超過1百個學生同員工確診, 但從未停過課, 返學時間同活動一切如常, 我每日目送個仔上校車心情都好復雜, 就好似明知山有虎偏向虎山行咁, 但學生係需要群體生活, 而且係可見嘅未來病毒都似乎唔會消失, 所以郁下就停課似乎唔多適合, 反而學校要做好防疫措施就更實制.

子爵府

happy33 發表於 22-1-8 12:07
支持停課,係保障 ...

停課+禁足我一定支持
齋停課而照顧者或同住家人會外出,保護乜嘢?
我一直話之前托兒一直有開一直無出過事,一直說看看停左課果幾間中、小、幼會否有校內感染,而唔係只話唔停課
兩年了,就只識一有個案就停課,不會參考經驗、數據去評估風險?我家大孩子返緊全日,如轉半日不lunch我支持,e+我都係叫佢係學校食,不要出去茶餐廳。小學果個我叫佢餓死都唔好係學校食嘢,不過佢本身嚴謹過我。我無視疫情嗎?人要進步、社會也要進步,教識佢哋去適應環境而唔係不假思索匿係屋企就無事,如果去到天災程度,香港要停頓也無辦法

首頁
45678...15

尾頁

跳至