自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

珍珠宮

熱血金章

poonsun 發表於 22-1-5 12:08
下?遲一分鐘都零分?

遲幾多先唔算遲
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

回覆樓主:

由得佢零分

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

toffeetong 發表於 22-1-5 15:51
遲幾多先唔算遲

我諗係遲幾多都算遲呀!準時或者早到咪唔算遲囉!

子爵府

係咪都零分,要佢承擔返責任
我表姐都試過會考記錯日子無去考試,俾人鬧到傻,結果下一年咪repeat囉!咁大個人,咁重要嘅事候都會唔知醒,咁以後返工點?次次都射波咩

伯爵府

如果係我, 我會叫囝囝考慮清楚, 瞓過了時間, 無去考試, 會得0分, 無得改變, 但係張成績表將來會唔會有用, 要見人, 呢一刻又係唔係咁肯定?如果將來真係要用中四成績表, 又會唔會介意俾人知道佢因為呢個原因而0分?如果要用, 而又因為咁樣而有所影響, 會唔會後悔?
其實已經中四, 好多野都可以佢自己決定, 做父母的只能清楚話俾佢知, 後果係點樣最重要

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

newme 發表於 22-1-5 13:42
呢度話去拿醫生紙D阿媽,即係鼓勵自己仔女講大話,做錯事唔駛承擔,身教自己仔女用詭詐方法去做事。
...
D 呀媽仲要推卸責任, 賴係老師指示去拎醫生紙,
講出黎都唔知個醜字點寫
有其父母必有其子女
而家D 細路/大人個個就走精面, 講大話, 推卸責任, 就係咁既父母教出黎

侯爵府

等佢自己承受自己既責任

瑪瑙宮

fanny2014 發表於 22-1-5 11:59
阿仔中四從來都未試過考試缺席,今朝返返下工,班主任打畀我,話阿仔冇返到去考試,即刻打畀阿仔,佢話瞓過 ...

咁叫佢自己去喇

男爵府

fanny2014 發表於 22-1-5 11:59
阿仔中四從來都未試過考試缺席,今朝返返下工,班主任打畀我,話阿仔冇返到去考試,即刻打畀阿仔,佢話瞓過 ...

我中二時候訓過龍,主科考試過左一半先返到。狂做都係2X 分。最後被編埋入補底班。但其實那個主科是我強項,老師都好出奇,唯有認命。上左一個學期免費補習班,下個學期追返成績。其實冇咩野好少事,最後公開考試都係拎A.
俾小朋友自己承擔返。由佢寫缺席0分。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我女試過,唔記得原因了,好似記錯日期定唔知醒
結果係零分

伯爵府

呃學校,再呃醫生,只求張成績表見得人?
這不成為人生的污點嗎?
我寧願誠實,至少作為警惕而非作假的證據。

翡翠宮

牛年勳章

樓主阿仔一向好乖,從來無遲到,會唔會溫書夜瞓?而唔係打機夜瞓唔知醒,我會幫佢一次。有jm提出過,到時分數邊緣可能留班時老師會睇原因。

男爵府

iki 發表於 22-1-5 13:29
如果佢原本唔係故意或者平時都冇遲到過,我會跟佢攞醫生紙,做家長的可以幫到手的把後果減少的都唔做,我又 ...

認同

大宅

回覆 c6t6m6 的帖子

你女女下午有冇瞓一陣?真係辛苦,瞓咁少。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

fanny2014 發表於 22-1-5 12:05
攞醫生紙都係零分,只不過係成績表寫住因唔舒服而0分,但我覺得咁樣做會令到佢覺得可以講大話
...

你講得啱,千其唔好因為咁去攞醫生紙,等佢以為可以咁做逃避責任。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔駛睇醫生,中四成績表都唔係好重要,零分咪零分,由得佢自己承擔後果。

子爵府

fanny2014 發表於 22-1-5 12:27
我都覺得老師係提水,但係無論有冇醫生紙都係0分,咁我真係諗唔明點解要去呃醫生紙?
...

攞咗醫生紙只係成績表補多句,完全冇意思。有得補考就話諗諗, 仲要嘥幾百蚊去睇醫生, 又要叫阿仔夾口供講自己病, 以免同學問起唔知點答, 自製麻煩,我唔鼓勵咁做。

男爵府

點做視乎個仔點解會唔知醒,如果佢係已比緊自己太大壓力,前一晚瞓唔著而唔知醒,咁我會陪佢睇醫生,等佢知就算佢做錯咗,家人都會盡力陪佢,下次改過就好,否則仲比個「你做錯抵你啦」嘅訊息佢,小心佢將來一到考試,壓力更大。

子爵府

回覆樓主:

唔會因攞醫生紙而睇醫生,否則將來好容易因攞病假而睇醫生,唯有比佢知道下次要小心唔好瞓過時。

首頁

尾頁

跳至