自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

男爵府

唔好話外人,我C6 個細佬同住我6299都粗口橫飛,所以我唔太like同佢細佬食飯,好嘈好‘銀’耳

侯爵府

回覆樓主:

睇完呢個post,原來我係一個冇家教,冇質素,低學歷,冇修養,處於基層,同覺得自己好型既人

珍珠宮

fundfund 發表於 21-12-4 11:44
我兩個仔,一個中西區,另一個何文田區,兩間都係過百年歷史名校,另外佢哋外面補習社嗰班女同學都係港島 ...

百年男女傳統名校校內都普遍講?男女校

可能有哋學校校規不是太嚴

珍珠宮

sasa@uk 發表於 21-12-3 23:01
群埋d 人都講粗口囉,以為好型掛

係,呢d嚫妹仔,以為自己句句粗口好勁好型

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

華妹妹 發表於 21-12-4 12:18
睇完呢個post,原來我係一個冇家教,冇質素,低學歷,冇修養,處於基層,同覺得自己好型既人
:meow ...

妳知就好啦~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

yeemeif 發表於 21-12-4 13:26
係,呢d嚫妹仔,以為自己句句粗口好勁好型

物以類聚 、人以群分~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得唔太好

侯爵府

大力大力 發表於 21-12-4 13:40
妳知就好啦~

哈哈,我係唔會care人地點睇,大把唔粗口既人都唔見得幾有品

子爵府

男男女女, 講粗口代替日常用語, 好恐怖, 佢地唔覺得有問題先係問題所在

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

講慣嘅唔會覺得尷尬同核突, 係聽嗰個覺得唔舒服同尷尬啫, 粗鄙低俗嘅社會風氣形成咗, 要轉變確實唔容易, 最弊有D人仲好buy。20頭都唔係細, 對住長輩都咁口沒遮攔, 如果樓主同位朋友好熟的話不妨同佢提吓囉

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

wylerC9 發表於 21-12-4 14:15
男男女女, 講粗口代替日常用語, 好恐怖, 佢地唔覺得有問題先係問題所在 ...

家庭教育問題、我老媽子超斯文、從來連「衰仔」都無鬧過我、所以我們幾代都冇人講粗口~

只可以話、大家道德/修養標準大不同、是不同階層~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

華妹妹 發表於 21-12-4 14:11
哈哈,我係唔會care人地點睇,大把唔粗口既人都唔見得幾有品

同樣工作能力、一個講粗口一個唔講、老闆會升邊個?

兩個女仔同分、一個講粗口、一個唔講粗口、嗰個男仔會追邊個 ?

帶個女朋友返屋企、對住父母講粗口、我會好尷尬~

買基金真係好傷

子爵府

大力大力 發表於 21-12-4 14:22
家庭教育問題、我老媽子超斯文、從來連「衰仔」都無鬧過我、所以我們幾代都冇人講粗口~

只可以 ...
所以, 大力哥, 真係慳番啖氣好過

男爵府

華妹妹 發表於 21-12-4 12:18
:meow ...

咁點解唔試下改變呢?真係有需要加咁多助語詞?

侯爵府

tkop 發表於 21-12-3 22:48
咁你唔问佢边个教嘅

係學校就聽唔少啦,駛乜教,我兩個女都算乖果隻,間唔中都夾一個字(極少),我一聽就即刻啤住佢地,問佢地頭先講得乜,好彩佢地都知衰,我成日都同佢地講,女仔講粗口好肉酸,粗口我都識,你地有冇聽過我講?

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

大力大力 發表於 21-12-4 14:25
同樣工作能力、一個講粗口一個唔講、老闆會升邊個?

兩個女仔同分、一個講粗口、一個唔講粗口、嗰個男 ...

一句'我唔care人點睇', 即係你講咩都嘥氣

侯爵府

FlowerBoys 發表於 21-12-4 01:06
可能習慣了,後生女好順口,應該已經唔覺係粗口,阿媽都聽唔岀了

咁應該由佢未習慣時就stop佢啦,佢係朋友同學面前講我聽唔到理唔到,但絕對唔可以係我面前同長輩面前講law。

男爵府

esther_fong 發表於 21-12-4 14:32
咁應該由佢未習慣時就stop佢啦,佢係朋友同學面前講我聽唔到理唔到,但絕對唔可以係我面前同長輩面前講law ...

非常認同,基本禮貌同專重都真係無哂

大宅

FlowerBoys 發表於 21-12-3 22:36
我朋友個女,20頭,唔誇張,真係句句都加啲粗口助語詞,唔係前面加,就中間加,聽到我好唔舒服,佢阿媽同我 ...

我唔會比個女句句粗口,一來女仔人家,自己搞cheap自己,但人哋點教女,跟本理唔到

大宅

回覆樓主:

聽到女仔講粗口我會覺得佢成個人好核突

首頁
45678...9

尾頁

跳至