自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

lily-of-valley 發表於 21-5-11 09:43
話時話, 廣華我覺得好衰, 慘過乞。 廿幾年前, 某星期六,我燒到103度, 睇開的醫生去英國睇女, 唯有坐 ...

有ICAC香港至好好多咋,多得麥理浩,佢成立ICAC,整衰香港係英國佬,重整香港都係英國佬。

以前邊有投訴政府基制,後來成立嘅申訴專員公署,都應該幾清閒,投訴接受,態度照舊。

我媽因生我而怕咗係政府睇醫生,我地自細睇私家醫生,一直長大後,大約廿年前至開始至去睇吓政府醫生,但生仔女都入私家醫院生,受阿媽影響,對政府醫護印象好差。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

SandyKL 發表於 21-5-11 16:46
83年去北京旅行,賓館冇獨立浴室,每層有男女公眾浴室,係有間隔嘅沖涼房,OK企理㗎。

84年係西安就有去 ...
原來賓館無獨立浴室? 咁我84年去住叫做有獨立浴室, 叫做企理。 但D公眾廁所,嚇死人。 唔講啦, 明架啦。

萬里長城, 嘩? 每人收$5, 但污糟濕到? 唔敢入去。 唯有揾個無人行嘅, 講聲唔該借歪, 攪掂。

女人街遠D, 花園街, 我至愛。

琥珀宮

lily-of-valley 發表於 21-5-11 09:53
以前, 返學冷衫, 大地校褸, 返學一定買。 冷衫變形,校褸唔暖, 但個個都係咁渡過學生時期。
...

以前小學凍到4度都要著裙返學,頂多俾著芭蕾襪,但其實係絲襪,根本暖極有限。果件大地牌校褸係好過冇,邊可以著羽絨褸咁幸福吖!

記得我女低中時13度,有家長個仔著咗運動長衫長褲都係個gp度講驚個仔唔夠暖,救命呀!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

SandyKL 發表於 21-5-11 17:17
有ICAC香港至好好多咋,多得麥理浩,佢成立ICAC,整衰香港係英國佬,重整香港都係英國佬。

以前邊有投訴 ...

我一路睇私家醫生到佢2010年退休, 睇政府, 又無乜野。
2016肚痛, 999車入廣華, 我問可唔可以入QE, 話可以, QE幾好, nurse, doctor都唔惡。 D阿姐,一個個, 有好惡, 有好好。

象牙宮

yan_yan_mummy 發表於 21-5-11 16:59
那些年國貨公司仲有中僑(山東街)、中孚(荔枝角道近南昌街)、大華(旺角中心)、中建(長沙灣青山道)
...
中建未執前我有去買野架, 主要買茶葉。

象牙宮

SandyKL 發表於 21-5-11 17:27
以前小學凍到4度都要著裙返學,頂多俾著芭蕾襪,但其實係絲襪,根本暖極有限。果件大地牌校褸係好過冇,邊 ...
我同你一樣呀。 以前凍到得幾度, 都係著呢D返學, 大雨到水浸, 都濕晒返學。 無而家D咁幸福。

個年某日會考, 落倒水咁大雨, 去張明添中學試場, 一定無車, 早起身, 行去。 唯有帶多件校服, 帶多對襪, 帶條大毛巾, 當游完水。 咪又係咁。

伯爵府

畀面勳章

我嘅年代有:
yes station
yes card
大丸、三越百貨
荔園
歡樂金宵
430穿梭機
四大天王

每日笑一笑    發表於 21-5-12 13:15

男爵府

每日笑一笑 發表於 21-5-10 19:20
回覆 raylife 的帖子

而家仲係大坑架,前排仲可以免費入場
得個名

珍珠宮

快樂股民 發表於 21-5-10 14:56
我八十年代讀中學, 當年唔少同學都喜歡聽本地流行曲, 學校放食lunch時亦好喜歡去行唱片舖. 雖然零用錢不多 ...

我一放學最鍾意去唱片舖,又去信和買明星相,好懷念呀

珍珠宮

alicego62 發表於 21-5-11 07:30
Yes 卡我有,MD我都有

Yes咭,晒冷先

每日笑一笑    發表於 21-5-12 13:14

琥珀宮

lily-of-valley 發表於 21-5-11 17:24
原來賓館無獨立浴室? 咁我84年去住叫做有獨立浴室, 叫做企理。 但D公眾廁所,嚇死人。 唔講啦, 明架啦 ...

果時係學生嚟,慳遊華東,去17日,使咗約$2300,坐72小時硬座火車上北京,一到埗,第2日就發燒,要睇醫生打針。仲記得當年住果間叫崇文門賓館,雖無獨立廁浴,都新淨企理。

當年去八達嶺段,廁所烏唔烏糟已冇印象,2018與2019冬天去北京,分別去未到訪過嘅慕田裕段與司長台,廁所都乾淨得很 大陸唔同哂嘞,北京城貌與80年代相差好遠,依家高樓大廈,商場臨立。開關又要再去,想再訪八達嶺。好掛住賣宮廷料理嘅食店。

象牙宮

SandyKL 發表於 21-5-11 20:32
果時係學生嚟,慳遊華東,去17日,使咗約$2300,坐72小時硬座火車上北京,一到埗,第2日就發燒,要睇醫生 ...
好正旅遊經歷。

北京睇醫生? 係咪同香港咁私家醫生?

琥珀宮

lily-of-valley 發表於 21-5-11 17:38
我同你一樣呀。 以前凍到得幾度, 都係著呢D返學, 大雨到水浸, 都濕晒返學。 無而家D咁幸福。

個年某 ...

係呀,所以唔想返到從前,香港窮得很,交通落後,記得由九龍仔搭巴士去荃灣與香港仔,要過幾2個鐘,冇地鐵,吓吓靠冇冷氣巴士與小巴,車程長到人都顛,放工時間塞車仲大鑊,九巴初時有人收錢賣飛,後來下層轉中間坐咗個人收錢,人多車程長,繁忙時間冇位坐,全程企,左右搖墮,夏天企係度都舂眼瞓

依家身在福中,仲話生於亂世,70後起係幸福一代,不過好多人覺得係必然,怨天怨地。我地呢輩真係俾英國佬溫水煮蛙㗎,環境咁差,都唔會怨,習慣咗吖嘛!

想要返人情味,要回復以前果種艱苦環境至得,因為人人靠自己忍耐力,所以自然生出守望相助,咪搞我。

琥珀宮

lily-of-valley 發表於 21-5-11 20:45
好正旅遊經歷。

北京睇醫生? 係咪同香港咁私家醫生?

唔係啩,當時覺得貴,醫生開咗張收據,叫我返單位攞錢,吓!

佢開果張藥單係銀翹解毒丸,好似有開埋牛黃解毒片,自己拎藥單出去街上藥房買藥。

打咗針,食埋藥,瞓咗一覺,第二日真係好返好多。

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

tinlong22 發表於 21-5-10 14:33
滄海一聲笑 滔滔兩岸潮 浮沉隨浪 只記今朝

今日無呢D情懷囉

一講沾叔,腦海入面立即浮現呢幾句
加上沾叔把聲,太正太經典

公爵府

yeemeif 發表於 21-5-11 19:19
Yes咭,晒冷先

勁!

象牙宮

SandyKL 發表於 21-5-11 21:07
唔係啩,當時覺得貴,醫生開咗張收據,叫我返單位攞錢,吓!

佢開果張藥單係銀翹解毒丸,好似有開 ...
Ah, 醫生打針? 開銀翹解毒丸? 牛黃解毒片? 中醫定西醫? 咁打針係中藥定西藥? 好得意呀。 我如在北京病, 我諗我會去睇中醫, 飲番劑苦茶。 中醫我信。 但耍揾個掂中醫唔易。

珍珠宮

老襯亭

琥珀宮

lily-of-valley 發表於 21-5-11 21:32
Ah, 醫生打針? 開銀翹解毒丸? 牛黃解毒片? 中醫定西醫? 咁打針係中藥定西藥? 好得意呀。 我如在北京病 ...

當年應該冇分中西醫,睇醫生就係咁醫人。你用咗香港模式去思考大陸醫療體系嘞。

我對香港政府醫療有陰影係70年代,有個男親戚40幾歲,入伊院割膽石,點知搞到一鑊粥,又話佢生癌,係喉嚨開個窿,最後死咗,嚇得我地一家

依家似乎態度好咗,打兩針科興係政府診所打,護士態度冇咁吋,似返個人。

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

首頁

尾頁

跳至