婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

回覆樓主:

成件事係話岩定錯.只係相見好同住難.
你又唔係港女新抱,佢又唔係惡毒奶奶.
但你始終唔係佢親生,比起親生仔會小左份包容同你奶奶比較敏感.

大宅

謝謝大家嘅回覆同意見(emoji)

我其實唔係冇做家務
係我奶奶要表現自己嘅存在感同重要性
每日快快腳腳做晒
我就每日都同佢鬥快時間做家務
(例如佢7點會出門口,佢6點9就要拿拿淋摺好晒衫)

我剛結婚時係返全職工
(家住港島,返工在粉嶺)
但只可以幫到手洗碗
唔係我唔肯幫手,而係奶奶下午會做晒
我老公都叫奶奶放手比d家務我做,
但奶奶唔肯放手

而家我大肚係做以下家務(可能會有人覺得我做得唔夠)
1. 開機洗衫、有晾衫(但只係掛係側邊,因為要行高兩級先晾到,所以我老公叫我掛側邊就算)
2. 洗碗(每晚都洗)
3. 摺衫(有摺晒全屋4人嘅)
4. 偶然有拖地(但而家冇拖,怕會滑到)

大宅

Q寶 發表於 20-8-1 10:14

我其實唔係冇做家務

做1,2號咪ok囉

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

同埋唔好喊... 特別係99面前... 如果有一日你又喊99又喊, 你老公都唔知點算...

禁止訪問

侯爵府

環保接龍勳章

點解要一齊住? 係你地主動提出定99提出?
要99接受另一個陌生人一齊住 , 好難.
同性相拒, 一屋好難有兩個住. 實嘈交.

有能力就分開住啦,
遠既香,
近既臭.

禁止訪問

伯爵府

Q寶 發表於 20-8-1 10:14

我其實唔係冇做家務

樓主不如你講清楚啲,你都唔肯同奶奶食飯,你洗碗?咁即係你同你老公食,咁你自己洗好正常,唔算幫屋企做家務。
咁即係除咗摺衫,你會幫屋企四個人做之外,其他家務都唔做啦,但係你又話你奶奶幫你收衫入房無敲門,所以你向老公投訴,先搞成係,收衫摺衫都係你奶奶做, 樓主前言不對後語, 不過你真係都幾懶喎,唔好拎bb做擋箭牌,大肚都可以做家務,屋企你都有份,快啲向99道歉,始終都係因為你懶同點解要喊?真心唔明,喊只覺得你用情感去逼你老公

大宅

或者等我再講清楚啲

我每晚都有洗碗,係每晚晚餐係屋企食都有洗碗(係同埋奶奶一齊食)
而我嘅事件發生係中午,我老公買外賣返黎食時發生,咁樣唔係我話洗碗又唔洗碗,唔係前言不對後語

而另外提到我好懶唔做家務
我要講清楚(其實之前都答過)
唔係我唔想,亦唔係我用bb做借口
而係奶奶想刷存在感同成功感
而要話比個仔知道佢係最重要,成個家冇左佢唔得
佢全部都爭住做晒(我老公有開過聲叫佢放返d家務比我幫手,但佢唔肯)

謝謝你嘅回覆
我亦解答你覺得我有錯嘅地方
但如果問我,是否需要我向佢道歉(示好已試過),我會覺得唔需要道歉

伯爵府

Q寶 發表於 20-8-23 15:33
或者等我再講清楚啲

我每晚都有洗碗,係每晚晚餐係屋企食都有洗碗(係同埋奶奶一齊食)

樓主好冇良心,你估做家務好過癮,要服侍人好舒服。你試下bb出咗世後,你乜都一腳踢,到bb大啲佢覺得應份老鳳唔需要感恩,你會唔會難受?但你唔好嬲喎,因為佢學你。
你真係覺得冇問題,你咪帶埋你老公搬娘家做公主囉,記得唔好做家務,要你阿媽做曬去,睇你阿媽會唔會嬲到爆炸。
樓主咪有bb都唔願做家務又話攰,等老公返嚟指佢做,99唔想你哋咁辛苦錫你哋,無奈有個唔識感恩嘅新抱,有本事自己做返曬,你係要做你99阻唔到你,你有你老公撐你,你喊咪得囉。
仲有前言不對後語,係講緊你自己話你有收全家人啲衫,如果你有做到,就唔會發生呢件事。不過樓主再點講都好,你覺得唔需要道歉,唔代表你唔要咁做2回事

大宅

雖然奶奶話你無家教係唔岩,但咁小事我唔太明你咩事要喊?如果覺得自己委屈可以搬出去, 成件事 你代入你奶奶角色就明, 個仔幫哂個老婆 當左個呀媽係死既他日你做左奶奶 , 你個仔同你頂到行一行 , 個新胞又係到喊, 自己做哂衰人咁你千期唔好出post 啊搬出去啦覺得自己咁慘

琥珀宮

Q寶 發表於 20-5-12 16:09
我從未試過係婆媳關係呢個討論區開POST,因為一直都唔覺得有咁大問題....需要係度問大家意見

講返自己少少 ...

明顯佢妒忌你搶左佢個仔啦

琥珀宮

蠔仔個媽咪 發表於 20-5-26 20:30
我同你一樣,
1.同99同住
2.頭3個月好攰

我係你就日日外賣算數

洋房

回覆 Q寶 的帖子

其實應該已經積積埋埋有很多不滿,不過就呢件事其實好小事,BB出世以後會有更加多嘅問題,你要有心裡準備,總之作為母親凡事都要堅強!

首頁

尾頁

跳至