自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

babytt2 發表於 20-2-14 12:15
香港大部分都係郊野公園,係山,平地唔多,尤其係市區

新加坡無山架,基本上全部平地,可用面積多過香港好多,所以佢哋普通中產家庭都住千呎組屋。

香港淨係郊野公園都已經佔42%土地面積,旺角的人口密度入過健力士紀錄大全。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

miffyumiffy 發表於 20-2-14 09:38
你都識講啦, 香港同大陸一關之隔,海陸空交通都得,每日中港來往大陸人、香港人,工作丶讀書丶旅遊丶消費 ...

防疫一直講緊要宜緊不宜鬆。
連大6山旮旯地方都封閉式管理,估唔到香港人居然心存僥倖。
如果人人覺得自己一定冇事,咩都放鬆黎做,相信已經爆到七彩。
好多呀伯最鍾意大大聲話自己食幾廿年煙都冇中cancer, 摶啱咗死好命lor.
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

traeh 發表於 20-2-14 11:59
wiki只係簡單用人口面積比計算,YouTube條片只係講新加坡規劃得好。

年幾前有評論寫過:

我唔係做規劃,而且所有數字係點計、幾多,我唔太清楚。
或者你請教另一位JM,佢話學過。

水晶宮

超級特務 發表於 20-2-14 12:29
防疫一直講緊要宜緊不宜鬆。
連大6山旮旯地方都封閉式管理,估唔到香港人居然心存僥倖。
如果人人覺得自己 ...

武漢街都唔比出,全部人呢晒起屋企,死城咁,一樣spread好快

公爵府

miffyumiffy 發表於 20-2-14 13:18
武漢街都唔比出,全部人呢晒起屋企,死城咁,一樣spread好快

爆左兩個月⋯最近先封
不要轉移視缐

公爵府

這反證了
遲封就爆到周圍都係囉
所以一定要早封

珍珠宮

mike89 發表於 20-2-13 21:57
唔止星加坡,香港,臺灣都一樣話冇病唔需要戴。其實因為全球缺口罩,無辦法之下唯有咁講。
...

理論上係冇病唔使戴,但冇一個辦法確保有病的人全部都戴咗口罩,而且有時有病自己都唔知,所以實際上係要人人都要戴
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

佢地有病都冇位住院,喺邊都會傳染開。
你若盛開, 蝴蝶便來!

禁止訪問

象牙宮

kikiboy 發表於 20-2-14 13:34
理論上係冇病唔使戴,但冇一個辦法確保有病的人全部都戴咗口罩,而且有時有病自己都唔知,所以實際上係要 ...

咁講,咪以後都要帶口罩做人

男爵府

新加坡而家好多國内人做嘢㗎

珍珠宮

無話可說 發表於 20-2-14 13:45
咁講,咪以後都要帶口罩做人

而加特殊情況丫嘛,個病傳染率看似好高,而且D專家都未研究到如何治理同控制,我相信疫情過咗去就唔使全民戴口罩嘅
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

好似冇封關,學校照上課但分段去小息

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

平平常常 發表於 20-2-14 12:25
新加坡無山架,基本上全部平地,可用面積多過香港好多,所以佢哋普通中產家庭都住千呎組屋。

香港淨係郊 ...
新加坡有山㗎!

男爵府

平平常常 發表於 20-2-14 12:25

香港淨係郊 ...
17年前嚴重急性呼吸系統綜合症(SARS)爆發時,新加坡有33人死亡,感染者238例。https://www.cincainews.com/news/singapore/2020/02/07/singapore-raises-coronavirus-alert-to-sars-level-as-new-cases-show-spread/1835518

新加坡總理李顯龍於2020年2月8日發布電視演講時也給出了相對平淡的定義:「新型冠狀肺炎病毒類似於SARS病毒,唯有兩點不同。一,新病毒較之SARS傳染性更強,所以更為難以防止病毒擴散;二,新病毒較之SARS危害性更低,SARS致死性約為10%,而新病毒在湖北以外致死性目前僅為0.2%。相比之下,季節性流感的致死性為0.1%。因此從致死性評估,新病毒相較於SAR,更接近於流感」。
https://www.hk01.com/%E5%88%86%E6%9E%90%E8%A9%95%E8%AB%96/432539/%E6%AD%A6%E6%BC%A2%E8%82%BA%E7%82%8E-%E7%96%AB%E6%83%85%E7%9A%84%E6%95%99%E8%A8%93%E8%88%87%E4%BB%A3%E5%83%B9-%E5%90%91%E6%96%B0%E5%8A%A0%E5%9D%A1%E8%88%87%E6%97%A5%E6%9C%AC%E5%AD%B8%E7%BF%92

子爵府

cherron416 發表於 20-2-13 19:10
所以唔好睇少今次(唔係話你,只係仲有人話唔需要太緊張),無論死亡暫時人數、感染暫時人數,已經多過曬 ...

但唔可以咁比,要睇感染人數,康復人數,死亡數字作比較,基數唔一樣,%自然唔同。

正如考IB同DSE的人數比較,一個幾千人同一個幾萬人的考試,出來狀元同含金量亦唔一樣。當然IB狀元都好叻,且人數比DSE多。

公爵府

macdullbaby 發表於 20-2-13 17:49
佢哋政府叫人冇病就不用帶口罩,我星加坡朋友深信不疑⋯⋯帶菌者未病發,冇病徴時在社區播毒,市民又唔帶口 ...

啲星加坡人真係聽話過龍

侯爵府

lily233242 發表於 20-2-13 17:41
今日帶口罩都覺得好焗,上唇出晒汗

子爵府

macdullbaby 發表於 20-2-13 22:28
唔清楚台灣嗰邊。但起碼香港人會自己用腦過濾下,唔會政府話mud 都照單全收。呢個就係香港人可貴之處
...

而家香港仲好多人信晒政府,但香港政府又遲鈍,真係令人擔心。

男爵府

miffyumiffy 發表於 20-2-14 08:01
香港戴咗口罩又home office, 新加坡唔戴口罩又生活如常, 同香港數字差唔多

人地乜都冇,香港做咁多野白 ...

所以我覺得天氣熱雖然未必能殺病毒,但可能減弱左病毒,無咁易傳播。

首頁

尾頁

跳至