時政擂台

跳至

首頁
45678...24

尾頁

男爵府

2023年兔年勳章

IloveJJ 發表於 19-11-25 23:01
奇怪,一唔係黃,就唔係真香港人?
我香港出世,香港讀書,香港結婚,香港生仔,但我係藍。
咁我係咪真香港 ...

咪係, 真心想知黃的人究竟有幾多支持黑衣人的破壞, 真的殺人放火也盲支持嗎? 政府係無能, 但我真心不能認同不支持政府就要支持黑衣人嘅野蠻行為.

大宅

唉瘋 發表於 19-11-25 23:16
請教真香港人同假香港人分別?

I want to know too. 在我角度,由好多代前已經在香港出世嗰啲先可以叫真香港人,如果阿爺等嗰一輩都係由大陸偷渡來或戰爭時到港,嗰啲算乜呢?
如果阿爸係偷渡來港,個仔叫乜嘢人好呢?偷渡者香港後代!

別墅

Bonbon1001 發表於 19-11-25 23:16
想請教你咩係真香港人?有無定義架?

最少都要香港出世先啦~

咁不過,一定有人講,我係香港出世㗎
唔緊要
咁最重要一樣嘢嘅係,維護番原有嘅香港先
我識好多人都係大陸落黎,都好捍衛香港嘅核心價值,呢樣嘢都係點解外國人咁關注香港嘅局勢
但係好多人都係因為覺得年青人太衝動,做埋哂啲行為搞亂香港而憎佢地
您地話警察打佢地打死佢地都係啱嘅,但其實已經係觸犯咗法律?私刑係香港係要坐牢嘅您地又知唔知?
犯法捉佢地係啱但唔係私了。
佢地走出黎都係為咗香港

複式洋房

回覆樓主:

到,香港人加油

大宅

KittyNg_FB 發表於 19-11-25 22:12
謝絕五毛, 腥港人

種族清洗嗎?chimagun

複式洋房

happy44 發表於 19-11-25 23:09
佢哋仲有啲解放軍好靚仔, 我暈啦

呢個真係堅好笑 真係頂唔住

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

見到成堆新手戶跳出黎話還我BK真係得啖笑
天朗氣清

男爵府

我估你地係反對暴徒暴力的真香港人!真香港人加油!

男爵府

Eunice0203 發表於 19-11-25 23:13
證明你地輸左囉!依個時候都吾去投票 咪抵死囉
其實你覺得贏著乜?真心想知道!香港被犯民支持的暴徒搞著5個月變成半個廢噓甘,有咩得着?你伊傢甘自我感覺良好可能食納稅人的糧,吾知民簡疾苦。

禁止訪問

別墅

mandy_0523 發表於 19-11-25 23:23
最少都要香港出世先啦~

咁不過,一定有人講,我係香港出世㗎

核心價值有邊幾個元素阿?如果警察打死人係錯,我同意阿,但核心價值係咪有公平原則不分職業,年齡或者身份打人或者打死人都係暴力行為?至於私了呢個行為我絕對同意係錯,
如果有證據指出警察作出私了行為一定要追查,受法律制裁,已經有案例。但依家社會有更多被所謂一群群真香港人團住私了既平民,包括心靈身體受到虐待,佢地有無全部人受到法律制裁?咁香港會既核心價值又去左邊?

禁止訪問

大宅

BK Milk勳章

KittyNg_FB 發表於 19-11-25 22:51
要取消每日150人嚟攞福利, 溝淡晒我地

咁快啲同李柱銘嗰班泛民講啦,當初佢哋為咗選票唔贊成cut,如果唔係董伯伯年代已經減少咗啦!我都好想睇吓佢哋點自打嘴巴
仲有孔允明案,當初唔係公民黨仆心仆命幫佢打官司,點會新移民即刻有綜援攞,叫佢哋翻案啦

伯爵府

回覆樓主:

咁多人,唔想靠阿爺,但系又唔系掉左自己張身份證,特區護照,等同班泛民又要鬧政府,又要宣誓效忠基本法。

自己成班而家可以叫泛民幫手成立港獨共和國架,有晒成班少爺兵, Yc阿媽可以做女團,同班仔換屎片!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

tinlong22 發表於 19-11-25 23:32
見到成堆新手戶跳出黎話還我BK真係得啖笑

成班yc 相認喎, 其實無人阻過佢地黎bk, 真係得啖笑

大宅

BK Milk勳章

city888888 發表於 19-11-25 23:41
正,bk班無知師奶,今日香港人個個開心

贏咗就自high開心 放長雙眼睇吓佢哋會做啲乜先啦

大宅

唔同政見就係五毛?呢點真係冇辦法認同,其實睇區選結果就知中國究竟插咗幾多手喺香港事務,真香港人何解唔可以有不同政見?區選係輸議席,但支持建制至少佔四乘,我會接受選舉結果,但唔會改變我自己立場,我諗討論區各人有表達意見權利嘅,若你講嘅有理自然有人認同,反之亦然

Hazel226    發表於 19-11-28 11:45

大宅

回覆 mandy_0523 的帖子

同意,即使是大陸移民,只要撐香港核心價值-法治、自由、人權、最好緊係有埋民主,就是了。不是黃絲支持勇武暴力行為,他們破壞的是社會秩序,他們會面對法律責任,但政府破壞的是法治,收緊的是自由和人權,孰輕孰重睇投票結果就知,香港人好嘢

大宅

我認識嘅真香港人勤力上進,為社會撕裂而傷心,為年輕人被班幕後黑手慫恿去做暴徒而傷心。
我認識嘅真香港人就算在最黑暗嘅時候,黃絲周圍起人底嘅時候仍然堅持發聲。
我唔覺得講唔過人就唔出聲,依家贏左一場區議會選舉就來曹喧巴閉嗰啲係真香港人。
如果梗就算真香港人就算民意,建制派之前贏左梗多次算咩?!
條路都係自己揀嘅,呢個社會基本的道理原則係唔會變,所以依家雖然有錯位,但遲早都會撥亂反正。依家嗰啲人笑得有幾開心,以後就會喊得有幾慘。
不信就放長雙眼睇啦

Kamwu    發表於 19-11-27 08:45

禁止訪問

首頁
45678...24

尾頁

跳至