時事熱話

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

omother 發表於 19-8-12 07:58
我嫌警察一直以來過分克制,先至縱到啲暴徒越來越大膽。如果用國際標準,一早出咗真槍。
...

香港警察因為太克制,所以做成黑衣人愈来愈得寸進尺

民房

fishccc 發表於 19-8-13 07:30
最後個張相係劇照嚟...

講真,我哋紐約嗰邊有protest 又唔理差佬要求到時總霸住條街唔肯結束,啲紐約差佬唔會似香港警察咁好聲好氣。總畀你哋恐嚇?一早就捉返差館起訴緊喇。香港police真係好客氣,你哋總話佢哋黑警,真係好過份。香港經濟仆街你哋又受影響,唔知你哋點諗嘅。

別墅

很心痛 發表於 19-8-12 06:16
我是一位普通家庭主婦,02年來港,一直都比較不理政事,顧好自己就好了,最近雖然示威者違法事件眾多,但並 ...

绝對有必要!

大宅

BK Milk勳章

不如你去搵吓個起源先啦!如果冇612嘅衝擊,會唔會有今時今日咁?
仲有,被捕嘅已不是小孩啦,佢哋都係有目的而出來,佢哋有思想,並唔係家長拖住手仔咁拖佢出嚟!

大宅

dolphinsky0613 發表於 19-8-13 08:22
我尊重你既意見

其實而家發聲既人,唔單只暴徒,仲有社會各階層,精英(金融、醫療、法律介等),都想政 ...

我寫的是暴徒不是所有人、暴徒定義我相信你明的 、你話政府回應部分先都好?其實政府都有回應到 係唔啱你地要求姐、咁道德綁架落去有咩意思? 撒回同壽終正寢個意思你點解讀?獨立調查委員會成立的話、所作出嘅供詞是不能作起訴之用、呢點你點睇?撒回暴動、撒回又點將有暴動行為的人負上法律責任?放曬被拉嘅人仲可笑、呢點連郭大狀喺外國記者訪問提都唔敢提、雙普選呢點你地係咪要慢慢傾呢?要打住仗傾點傾?點解咩都要人就晒你地?

大宅

波波寶寶 發表於 19-8-13 13:53
我寫的是暴徒不是所有人、暴徒定義我相信你明的 、你話政府回應部分先都好?其實政府都有回應到 係唔啱你 ...

你地話政府可以特赦、你地唔係已經做好被拉嘅準備先去暴動㗎咩?唔係嘅話講咩光復香港?時代革命?呢啲唔係綁架咁係咩?問你、你承唔承認你所信仰嘅黨派有收錢搞破壞同煽動?

珍珠宮

omother 發表於 19-8-12 07:58
我嫌警察一直以來過分克制,先至縱到啲暴徒越來越大膽。如果用國際標準,一早出咗真槍。
...
讚同,你睇外國有呢D事發生,早就郁手啦...示威者/暴徒....自己攞黎...做得好...

眼曝個條女,又咪自己走去示威,仲有佢地反政府又叫人救佢入政府醫院,都好矛盾囉...點解唔去私加醫院呢?同埋佢隻眼唔係警察傷架,係佢D同檔...

大宅

我寫的是暴徒不是所有人、暴徒定義我相信你明的 、你話政府回應部分先都好?其實政府都有回應到 係唔啱你 ...

再問多你一樣、今次政府肯特赦 、到下次政府又推一啲政策唔符合你地心意、係咪又衝過、又搞多壇圍警總?打爛立法會、放火、塞馬路、被罷工、然後又嚟四五六大訴求?跟住又道德綁架、係咪要咁樣對香港?又要香港人幫你地埋單?你地過唔過意得去?

民房

很心痛 發表於 19-8-12 06:16
我是一位普通家庭主婦,02年來港,一直都比較不理政事,顧好自己就好了,最近雖然示威者違法事件眾多,但並 ...

我也是同你差不多时間來港的家庭主婦!懷疑你是假扮的!那幫暴徒做了些什麼你瞎了?網上看不到?!他們已經把香港毀了你居然還在幫著他們!

大宅

波波寶寶 發表於 19-8-13 14:03
再問多你一樣、今次政府肯特赦 、到下次政府又推一啲政策唔符合你地心意、係咪又衝過、又搞多壇圍警總?打 ...

唔好同我講中國大陸有新疆營、有銅鑼灣書店事件、唔夠人講就搵大陸嚟講如果你覺得大陸唔好,你就去建設她。
如果你覺得人民沒素質,你就做一個高素質的公民。
如果你覺得同胞愚昧無知,你就好好學習,並改變身邊的人。
你所站立的地方,正是你的中國。
你怎麼樣,中國便怎麼樣。
你若光明,中國便不黑暗,
如果每個人都陰沉冷漠,中國就暗無天日。
如果每個人都活成一束光,中國,就必將是一輪閃耀的太陽!

Brendonspapa    發表於 19-8-14 04:06
09bobo    發表於 19-8-13 17:14
09bobo    發表於 19-8-13 17:14
09bobo    發表於 19-8-13 17:13
09bobo    發表於 19-8-13 17:13

大宅

很心痛 發表於 19-8-12 08:10
可能我比較無知...沒有國際方面的知識....但我只知道香港警察開槍的守則...只可對準下半身....眼球破裂.... ...

D暴徒又有冇守則去跟呢?佢哋用可致命的武器龒擊警察就對的嗎?佢哋話和平示威㗎噃!不要將所有事歸咎警察,始作俑者是誰?你們再睜大D眼睇多D,睇真D,用腦不偏不倚D諗真D喇!

伯爵府

很心痛 發表於 19-8-12 08:32
就我所看...應該不是同一人吧?我看的是髮線位置....一個是正中..另一個是偏左...唉...錢真的這麼重要嗎... ...

根本不是同一人。
亦已經有人出來澄清不是派錢係湊錢買物資。
其實網上呢d圖,個個人都可以看圖說故事,我地都不在現場,信邊個版本都係睇自己個心想聽邊個版本。

伯爵府

Macusmama 發表於 19-8-13 14:02
讚同,你睇外國有呢D事發生,早就郁手啦...示威者/暴徒....自己攞黎...做得好...:go ...

有報導話嗰嗰爆眼女仔不是示威者,是救護人員。

珍珠宮

大豬既老婆 發表於 19-8-13 14:13
有報導話嗰嗰爆眼女仔不是示威者,是救護人員。
我唔信...一定係暴徒示威者...有人影到佢分錢...

每個人有言論自由...

大宅

很心痛 發表於 19-8-13 01:31
我昨天晚上有看這個呀...我真的好心痛...一個小男孩...到底犯了什麼滔天大罪才要受這種酷刑...
...

酷刑

複式洋房

好多謝媽媽你咁用心既回應。
小妹好開心有人同我理性討論。
咁先証明香港仲可以容納和而不同既聲音呀!

媽媽講左好多觀點,我未必有咁既智慧一一回應,先請見諒。

其實徹回同壽終正寢係有分別的
係立法會既議事規則入面,只有徹回(withdrawal) 呢個terms,而唔存在壽終正寢(the bill is dead) 呢個term。所以實在有理由去懷疑林鄭係度玩語言偽術。作為一個小市民,我唔會知道點解佢要咁做,我諗佢自己可能都有難言之隱。但個人認為呢個訴求係合理的。
假如大家覺得應該要體諒政府既難言之隱,在下尊重你既意見。
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

複式洋房

獨立調查委員會具法定權力,可以傳召證人和取證,是香港一直以來行之有效、用以調查社會事件的好方法。

獨立調查目標係查找真相
所以最尾如果搵到有人需要負法律責任,絕對可以搵番律政司起訴

放哂被拉既人的確唔合理,但如果暴徒同將來證實犯左法既警察都俾人起訴既話,特赦可以係其中一個解決方法。如果有更好既建議既話不防提出。
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

大宅

dolphinsky0613 發表於 19-8-13 16:02
好多謝媽媽你咁用心既回應。
小妹好開心有人同我理性討論。
咁先証明香港仲可以容納和而不同既聲音呀!

都多謝你解讀左一個問題、咁我又想問下 如果政府撒回 你地係咪撒回?之後警察拉人 又夠料落案起訴的話 你地仲會唔會再死撐?

複式洋房

你地話政府可以特赦、你地唔係已經做好被拉嘅準備先去暴動㗎咩?唔係嘅話講咩光復香港?時代革命?呢啲唔 ...

至於做好被拉既準備

其實事實上已經有700幾個示威者俾警察拘捕。政府係冇話會放人既。在本人角度,我都覺得而家唔係特赦既好時機,要赦既話最好就查埋警察之後一齊赦。但而家唔俾查警察...

我冇信仰既黨,黨有收錢好正常,但唔好係冇証據之前就指証果700幾個或者更多既示威者收左錢

複式洋房

波波寶寶 發表於 19-8-13 14:03
再問多你一樣、今次政府肯特赦 、到下次政府又推一啲政策唔符合你地心意、係咪又衝過、又搞多壇圍警總?打 ...

至於呢個應該已經係假設性既問題。

但我覺得,而家之所以咁多人支持示威者,就係因為政府連理論上可以做既,同合理既都唔去做,而且仲要明顯咁包庇警隊。

當然有好多示威者都係為反而反既,就算政府正面回應左應該都會為搞事而搞事唔會收手。不過如果佢真係正面回應左既,我相信好多理智既人都唔會再支持搞事既人,咁示威自自然然就不能夠再持續落去了。

首頁

尾頁

跳至