自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 19-5-8 15:00
過兩三年如無意外有sssdp ,學貴平一大截,又另一番景象了

所以never say never, 47萬1豁出去.
第一兩年,唔計學院口啤,唔少人見到銀碼都卻步左,再諗諗先。如果第日有埋sssdp, 咁就係another story了。

bik1229    發表於 19-5-8 16:33

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 19-5-8 15:03
希望係,而家間間大學都爭學生,多競爭俾d動力佢地做好d都好

對於其他院校,如:OU, 明愛,東華。BU 對佢地黎講會構成威脅。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Kittymummy 發表於 19-5-8 15:04
對於其他院校,如:OU, 明愛,東華。BU 對佢地黎講會構成威脅。
...

咁呢個一定!浸大自有佢嘅reputation

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 19-5-8 14:59
我女前排至齋up
話如果當時揀左護士,揀咩專科好呢....呢科唔好果科核突,最後話都係揀兒科!
根本佢由頭 ...

我肉緊又有乜用?佢唔知社會艱難⋯
大學選科只選興趣為主唔多理就業⋯
我哋屋企唔稱得上咩中產,但老實講亞女從小到大冇乜受過咩挫折,得佢一粒乜都唔使佢煩,唔太過份嘅要求可謂要乜有乜,邊知搵食艱難吖,入咗U又唔使一定要返part time搵零用,鍾意玩乜就玩乜,我都唔知佢畢業時點算呀,我係佢亞媽點會唔知佢乜性格吖,咪就係懶懶閒煮到嚟先食囉
你囡囡喜歡同細路玩,讀嗰科都好合適呀

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

bmuimami 發表於 19-5-8 15:08
我肉緊又有乜用?佢唔知社會艱難⋯
大學選科只選興趣為主唔多理就業⋯
我哋屋企唔稱得上咩中產,但老實講 ...

Hey, 一個人最緊要講有冇運
出黎捱世界就會明白,識人好過識字呢個道理. 講擔心我咪仲擔心,已經唔係3大,仲要係人稱乞食科。但我又覺得冇咩野,因為好多時讀既科唔等於你做果行。所以係度呻完就算,唔好ee哦哦個女,知道嗎?

水晶宮

Kittymummy 發表於 19-5-8 15:24
Hey, 一個人最緊要講有冇運
出黎捱世界就會明白,識人好過識字呢個道理. 講擔心我咪仲擔心,已 ...

真係多謝你,由舊年dse安慰到我今時今日
睇嚟都要反省吓,唔好再做嫦娥
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

bmuimami 發表於 19-5-8 15:29
...

係呀,佢地已經係成年人,路係自己選擇,我地只係旁邊lead 住,比下意見同分析下咁。唔好成日做嫦娥,否則佢地唔會點講野過你知,咁就c 火了⋯⋯同埋呢,冇人有水晶球,所以唔應該早知咁,早知點. 做好自己,同佢傾多點正面同大方向既野,我覺得已經好足夠. 給力,給力⋯

珍珠宮

lovely-panda 發表於 19-5-8 10:05
唔係呀~讀5年

保障巿民啫

早d 住宿舍, 你小接觸呢代中學生

無自理能力架,好想check 下佢學校係咪有"特殊學校"幾個大字

d 啊媽公主癌好勁 無公主命有公主病者眾

第一年學自理, 第2年先開始照顧人

水晶宮

Kittymummy 發表於 19-5-8 15:35
係呀,佢地已經係成年人,路係自己選擇,我地只係旁邊lead 住,比下意見同分析下咁。唔好成日做嫦娥,否則 ...

都係呢度呻,平時哦佢主要係生活習慣,讀書揀科冇乜哦,因為已經成定局,費事嘥氣

水晶宮

bmuimami 發表於 19-5-8 15:40
都係呢度呻,平時哦佢主要係生活習慣,讀書揀科冇乜哦,因為已經成定局,費事嘥氣
...

咁就叻叻喇

子爵府

what is the relationship between Baptist U & Baptist Hospital?

象牙宮

1314625 發表於 19-5-8 09:49
【東方日報訊】香港醫療人手持續緊張,浸會大學持續教育學院開辦首個護理學學士學位課程,學員成功修畢課程 ...

香港在二○二○年將缺少約五百至一千名護士,在二○三○年更缺少約一千五百至三千人,現時護理行業人手短缺,增加護士人手刻不容緩。香港在二○二○年將缺少約五百至一千名護士,在二○三○年更缺少約一千五百至三千人,現時護理行業人手短缺,增加護士人手刻不容緩。

人口老化。2020-30年, 不足的話, 又得輸入 護理學/護士了。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

都好貴喎! 自資學位嗎?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bmuimami 發表於 19-5-8 15:29
...

要睇開架!
我家大小姐直到今日,都話佢最想入係傳理(係咪激死人丫!)
其實舊年有非出名business科目offer,亦問過晒朋友做pr入行唔一定要傳理,我女無揀
一年後話我的志願仍然係pr,我都廢事彩佢
今年tran u,其實仲有科叫緊糊(jupas a1果科,不是傳理)等僱主employment letter就出offer,阿大小姐話唔proceed wor!都係果句,我都廢事彩佢,我問左佢幾次,真係唔後悔?佢話唔後悔
其實,我有d佩服自己真係睇得開!但選擇係佢人生係佢,深呼吸,接受佢嘅選擇

王國長老

sjnl43 發表於 19-5-8 15:36
保障巿民啫

早d 住宿舍, 你小接觸呢代中學生

而家呢一代,真係唔同架
我做商界,公司算係行內top,請返黎都係精英,一樣令人O晒嘴

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

Reminder 發表於 19-5-8 10:22
如果第二年開始做實習係有薪金的

實習無人工架,我有個親戚讀護理,唔係謢士,去老人院實習,話實習,但多嘢做過嗰度啲長工,仲要得最低工資。

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-5-8 16:00
而家呢一代,真係唔同架
我做商界,公司算係行內top,請返黎都係精英,一樣令人O晒嘴
...

copy book 要教埋3同5之間分別先係

老師根本唔敢教, 公主癌啊媽, 當正所有人係佢家傭

打比菲姐都叫聲人個名, 打黎咩都唔講只係爆一句: 幫我女做左咩咩未?

老母都咁, 唔教出件垃有鬼

公屋公主癌遺傳比新生代

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 19-5-8 15:58
要睇開架!
我家大小姐直到今日,都話佢最想入係傳理(係咪激死人丫!)
其實舊年有非出名business科目off ...

傳理⋯⋯BU 喎
我亞女hall 旁邊間房大同係讀傳理,year 1 已經讀到要生要死咁款。佢地都諗唔到傳理係咁多野要讀.

珍珠宮

bmuimami 發表於 19-5-8 14:20
係呀係呀
點解我咁留意nursing?其實我女係理科底,佢分數都夠入,我都認為行業前景有保障,但係佢唔肯揀 ...

所有服務性行業冇抱負唔好為錢或穩定而揀,冇興趣唔會做到好成績。

我女初小已經志向係呢行,而家YEAR 2,我都膽心第日SHIFT會捱壞身體,唔係志向真係唔知點頂?

我女啲同學好多DSE都好高分,POLY幾寶入唔到跌落來護理系,我女兩年來成績都係中中等等咋。

王國長老

Kittymummy 發表於 19-5-8 16:26
傳理⋯⋯BU 喎
我亞女hall 旁邊間房大同係讀傳理,year 1 已經讀到要生要死咁款。佢地都諗唔到傳理 ...

隔離飯香

首頁
45678...12

尾頁

跳至