自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

子爵府

回覆樓主:

我試過幫上司in 人,那人一坐低就問我是否即刻可以決定請佢,我話要再second in 的,跟住佢話講明請先上来in

大宅

seiko123 發表於 19-2-15 22:33
亞妹有冇唔見?

好彩無事,最後小妹妹坐喺reception等。

男爵府

cbeyond 發表於 19-2-15 13:41
嫌等得太耐, 我都試過, 不過會直接出聲, 講我走

嫌等得耐話走先呢d人咪正常囉!我遇過個阿嬸,我公司喺荔枝角佢去咗長沙灣所以遲到,咁我俾咗另一個人in先。佢填完form等咗好耐不停問入面嗰個幾時in完又叫我問經理仲要等幾耐,經理話如果佢趕時間叫佢走先再約過,之後個阿嬸就發癲鬧人仲話要叫老闆出嚟見佢,我心諗,你都sort sort地,你以為你係邊位

珍珠宮

mama01 發表於 19-2-15 22:52
In人係我工作之一,in黎for自己部門或幫人地部門in。

咁多年,有個最深印象,一個身穿粉紅睡衣既少婦(衣 ...

係真係着睡衣,定還是似睡衣嘅便服?

大宅

話說當年申請我公司要填網上職位申請表,英文的,填聯絡方法部分既格式係Primary number 同secondary number兩欄。
我要揾個candidate,見兩欄都係填左二字頭電話號碼覺得怪怪地(通常都填手機),但照打過去。聽電話個人:「你好,XXX小學校務處」

個candidate冇寫自己聯絡電話,寫左小學同中學(emoji)

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

難離難捨 發表於 19-2-15 21:40
我唔係做hr不過都要幫手in人
1)打比佢約見工,話唔識路問我要點行(google都懶)
2)呀媽跟埋 ...

2)最後有冇in到?
5)個個似精神病
Childhood is journey, not a race.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

lptikh 發表於 19-2-16 00:51
話說當年申請我公司要填網上職位申請表,英文的,填聯絡方法部分既格式係Primary number 同secondary numbe ...

佢好「趣緻」
Childhood is journey, not a race.

珍珠宮

the8 發表於 19-2-15 22:04
有段時間舊舊公司有 walk-in interview...啲人可以隨時辦公時間上嚟見工,front desk 膈事通常頭幾句都要問 ...
你的事件令我想起,娘家附近有個阿婆,成日自言自語大聲講:"今年係1981年,我今年17歲"

伯爵府

Angel_Rose 發表於 19-2-16 00:59
你的事件令我想起,娘家附近有個阿婆,成日自言自語大聲講:"今年係1981年,我今年17歲"
...

係街都可以離佢有咁遠得咁遠,我哋果時真心驚佢會發癲所以大氣都唔敢抖...

公爵府

大宅

我返前線,完左dse總會有啲學生哥黎in下part time暑期工咁,但近年真係多左家長陪仔女見工,有次仲誇張到個經理問咩問題,個媽媽都同個女搶答咁滯,結果經理直情話「你比番你囡囡答啦」,之後個媽媽竟然罵個經理「你咩態度呀?我幫個女有咩唔岩呀!」之後仲發脾氣拉個囡走左

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lptikh 發表於 19-2-16 00:51
話說當年申請我公司要填網上職位申請表,英文的,填聯絡方法部分既格式係Primary number 同secondary numbe ...

佢搵到中小學tel都好叻
放下自在

大宅

最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投

回覆樓主:

我都分享一個,10幾年前我舊公司請總務文員,同事分享返,話有個大叔嚟interview, 同事問佢識咩輸入法,個大叔話識“毛大蝦”,我地所有同事都搲哂頭,無人知係咩,到而家都成為我未解謎團之一

伯爵府

ericawingwing 發表於 19-2-16 01:31
我返前線,完左dse總會有啲學生哥黎in下part time暑期工咁,但近年真係多左家長陪仔女見工,有次仲誇張到個 ...

大宅

fbyan 發表於 19-2-16 02:04
我都分享一個,10幾年前我舊公司請總務文員,同事分享返,話有個大叔嚟interview, 同事問佢識咩輸入法,個 ...

有個輸入法叫無蝦米 輸入法

子爵府

Mary媽咪 發表於 19-2-15 10:13

依家見工一定要化妝架?

我哋份工寫明要化妝同埋要有適當打扮 ,某大品牌化妝品公司 reception

子爵府

Angel_Rose 發表於 19-2-15 11:07
如果係暑假檔期,我會懷疑佢係黎呃暑期工做的大學生

當時我記得系夏天 因為太耐唔記得係咪暑假嘅時候

大宅

回覆 小源 的帖子

1. 見過有candidate帶女朋友見工,女朋友係reception陪佢等interview, 行過reception時仲聽到佢地討論見完工睇邊套戲
2. 一開始,我地未問,個candidate(around 40左右)就截住我地,施施然攞個file出黎,然後逐頁揭介紹佢以往每份工,每個階段做咩工作,有咩"成就",但佢d工差不多份份唔同行業,中低層職位(例如: 介紹佢其中一份工學識左用excel計數。。。), 亦同而家見呢份工無咩闆係。。。結果老細唔夠兩分鐘stop佢,佢答:唔得!你地一定要充分了解我,先會明白請到我有幾好!!....

仲有其他,遲d再打。。。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

請個junior management,個姐姐帶咗幾個證書file嚟,但係冇影印,咁同事幫佢影,佢千叮萬囑唔可以將證書從file拎出嚟,一定要隔住膠嚟影;見時,佢一入房,即從手袋拎出一張廁紙鋪係張椅先坐,因為佢嘅古怪行為,同事已寫咗紙仔通知interviewer,所以佢地問兩問就請佢走,最低死係,佢冇拎番張廁紙走,同事跟佢手尾,媽媽聲

侯爵府

朋友講,有個後生仔見工,兩手fing fing ,乜都無帶,著背心短褲,填表時話有點趕時間,等陣約咗班fd去海浪公園水上樂園⋯

首頁
45678...10

尾頁

跳至