自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

伯爵府

想生BB熱投

邊個有錢d ,好難講
負擔無甘大就肯定的
65歲後無能力畀租,可以免畀屋租

水晶宮

Flovena 發表於 18-9-3 14:13
你都啱, 細個果時唔理住公屋又好私樓又好,都一齊玩ga la.. 果時又真係唔會點分住咩樓。
可能近d 樓價貴 ...

其實分化來自公屋居民 ,我成日在forum見到

1. 話自己住公屋,所以有錢過住私樓, quote埋新聞邊個有幾千萬住公屋

人地有幾千萬,又唔係佢有, 唔知關佢乜事

2. 話自己住公屋好有錢,買好多名牌去好多旅行

唔識理財, 炒樓果班錢搵錢賺幾百萬, 唔花錢買唔等洗嘅野

呢十幾年,私樓升到坐火箭,我身邊好多人執幾百萬,但bk都未見過人開post講, 所以公屋文化同私樓文化分別,私樓人唔會提住自己住邊,多唔多錢洗,關人乜事

所以開口三句唔埋兩句話自己好有錢,一定係住公屋

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 goodbuyer80 的帖子

我淨係知多數都唔係土生土長的香港人, B6佔大部份

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

公屋係得個平租,d住客鄰居真係咩人都有,精神病患者,毒友...非常多,住啱左右係雜物屋,老鼠小強真係搞到人都癲

公屋富户,我信會有。但又有幾多個吖,真係佔好少數

大宅

MoooVoo 發表於 18-9-3 13:58
管理費貴過佢租金姐你層樓有返咁上下,咁我寧願做你呀,起碼證明自己有能力住靚樓,佢又好意思咁講架喎 :s ...

佢話佢交千幾蚊租咋

禁止訪問

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

miffyumiffy 發表於 18-9-3 14:27

其實分化來自公屋居民 ,我成日在forum見到

以住公屋為榮同恐懼厭惡公屋,其實有異曲同工之妙。
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

回覆樓主:

香港嘅私樓根本就唔值呢個價錢,買樓係唔想比想業主牽住鼻子走

男爵府

激烈的海狗 發表於 18-9-3 13:22

呢啲唔係叫識玩,呢種人只會繼續走下坡囉,渣車搬搬抬抬做 ...

有錢唔代表一定要買樓,住公屋亦唔一定係窮人!廢唔廢我唔知,我只知有人唔洗錢有新公屋,有人捱生捱死買廿幾三十年舊樓,有人輕輕鬆鬆,有人不能放鬆。下一代?會唔會講得太長遠,BK一致講法都係下一代嘅事下一代閣下自理架啦。

伯爵府

goodbuyer80 發表於 18-9-3 11:38
無理由有能力買私樓都去住公屋吧?

唔係,我覺得住公屋的人仲有錢過住私樓的人,起碼在我c6家的情況係咁

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主

上左公屋就唔窮啦,交租係私樓既四份一,應該輕鬆左好多

大宅

回覆 goodbuyer80 的帖子

而家住公屋分分鐘仲有錢過住私人樓!唔係講笑,見識過有老人家將所有錢擺去銀行保險箱度,成功騙到間公屋及拿到綜援(真人真事)聽聞他以前了有物業的。越有錢既人越係斤斤計較,覺得住公屋唔洗比太多費用如:管理費。亦見識過有人住公屋但可以養狗去旅行。
仲有一批內地新移民係國內係有樓有資產,落到黎香港扮窮
所以唔好以為住公屋真係窮分分鐘有錢過妳
歡迎歡迎

男爵府

Flovena 發表於 18-9-3 14:34
佢話佢交千幾蚊租咋

買唔起先咁講姐,你睇電視訪問問人中左六合彩會做乜,個個都答買樓,其實好現實架,自己有個女都唔希望佢第日住公屋啦

子爵府

YAC0601 發表於 18-9-3 14:44
有錢唔代表一定要買樓,住公屋亦唔一定係窮人!廢唔廢我唔知,我只知有人唔洗錢有新公屋,有人捱生捱死買 ...

就係上一代唔上進 做就今日恨住公屋/搶住住公屋嘅人。(思想取決未來)

男爵府

Angelice-BeBe 發表於 18-9-3 14:33
公屋係得個平租,d住客鄰居真係咩人都有,精神病患者,毒友...非常多,住啱左右係雜物屋,老鼠小強真係搞到 ...

十級同意,未住過係唔會明,我有朋友成日覺得依家公屋同局屋一樣樣,做咩要買居屋。好多人只係睇外表,根本鄰居質素同環境衛生先係重點

水晶宮

MoooVoo 發表於 18-9-3 13:41
咩小小質素,我兩樣都住過,得罪講句,私樓鄰居質素同管理都好好多!

我細個都住公屋,之後住居屋,再住私樓(極普通有會所嘅屋苑),三者樓齡差不多,但比較起上黎,私樓是最好,可能同管理公司有關,保養不錯!
鄰居質素就差不多,可能我好彩遇到好人

珍珠宮

回覆樓主:

私樓一個月最少都要供過萬, 之前又要比首期, 又要裝修。 而公屋最多比2一3000蚊租, 只需裝修下就可以入住, 仲有7一8000蚊慢慢洗, 見洗好多, 住私樓的就要慳住嚟洗費。

男爵府

激烈的海狗 發表於 18-9-3 13:22

呢啲唔係叫識玩,呢種人只會繼續走下坡囉,渣車搬搬抬抬做 ...

揸車搬搬抬抬叫癈?你知唔知順豐個老細開頭都係自己去揸車做搬搬抬抬,但人哋身家已經多過李嘉誠啦,以前啲人先會話細時唔讀書第時做運輸,而家淨係網購嘅年代,揸車送貨仲驚搵唔到食?

男爵府

cyyiu 發表於 18-9-3 14:59
我細個都住公屋,之後住居屋,再住私樓(極普通有會所嘅屋苑),三者樓齡差不多,但比較起上黎,私樓是最 ...

我娘家果到依前都好地地,近年黎左個痴線佬,又有新搬入黎既人養狗,係lift口周圍痾尿又唔清潔,好臭。

住公屋就係咁,無選擇,自己物業起碼有得賣同搬。

侯爵府

MoooVoo 發表於 18-9-3 14:07
咁樣你層私樓就會俾本身住公屋既人啦wor, 首期同已供既錢冇得拎返架,一層私樓交換一層公屋,你肯一定大 ...

私楼始终係物業投资,又点得黎就咁换?而且十幾年前已经供滿。只係,如果我唔買私,继續住公屋,係少好多麻煩同杂費,真係有咗私楼就知唔係咁…爽。
話時話,到我家長老百年归老,我都無資格賴死唔搬…实唔过審查。
講真,想隱瞞入息同資產係咪唔難?我見有人公屋收楼仲可以豪装一翻...跟住对面係豪宅,真係爽.

首頁
45678...15

尾頁

跳至