自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

艾森 發表於 17-11-2 11:16
請你睇清楚,原post我早已留言
我出此post原意亦並非如你所想,更多人睇到去指出問題,可能會令事主痛改前 ...

我有睇過下個個post,我覺得係個99根本係力不從心湊唔掂個細路,或者根本唔想湊,所以好hea,乜都求其!不過始終我未做過人媽媽,我唔敢challenge人地點樣湊女,教女……

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

jenniecatcat 發表於 17-11-2 09:27
我弟婦直頭係被綁住掉落海

咁狠……係船推落海等佢地學游水就知,綁住推為咩呀??

公爵府

回覆樓主:

如果活潑d,1歲半圍欄已經圍唔住爬到出黎,可能連個欄都拆爛埋

水晶宮

奇怪原來咁多網友細個比綁過,又惊訝原來咁多人接受。

網床點同被綁呢!? 之前有睇過大陸新聞,個孫被祖父母綁係樹度,祖父母去耕田,返來就死咗。

水晶宮

babynetnet 發表於 17-11-2 12:36
咁狠……係船推落海等佢地學游水就知,綁住推為咩呀??

冇推落海呀!只係安全性綁住,而佢地自己跳落海玩,完全係只為安全,咁以前大人一腳踢,邊得閒睇住佢地玩?

雖然我自己冇綁過小朋友,但如只係綁住令佢唔發生危險,而佢地又周圍走到既,我覺得ok ,咁網床你都可以話坐監....
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

jenniecatcat 發表於 17-11-2 13:58
冇推落海呀!只係安全性綁住,而佢地自己跳落海玩,完全係只為安全,咁以前大人一腳踢,邊得閒睇住佢地玩 ...

我女日日都坐監架啦!一坐監喊到死老豆咁……

伯爵府

小豬澄 發表於 17-11-1 20:38
最危險就係個老人
個老人又是否真係有能力照顧個小朋友

但你係用繩綁住個女嗎?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

大豬既老婆 發表於 17-11-2 14:33
但你係用繩綁住個女嗎?

無 因為屋企無
但我以用張床仔
之後進化到就係打開房門 用門欄 欄住個門口唔比出廳 掉幾件玩具入去
Ps 我房係塔塔米 無床

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

艾森 發表於 17-11-2 11:38
屋企一對一湊小朋友用醫院黎比?

醫護人員可能係一對十,醫院四處有醫療器材,有病人需要限制活動範圍出 ...

咁講小朋友都唔可同病人比,就算1比1,一個老人家睇漏眼,例如bb爬上張床個頭跌落地頸骨斷左,咁會怪邊個?

之前先有單新聞,幾個大人響屋企都可以睇漏個小朋友,跟左麻麻上天台跟住跳左落街死左,更何況得老人家一個在家?麻麻老人家一個要睇bb做家務要休息又要確保bb安全無恙,佢就用咁既方法。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20171023/mobile/bkn-20171023175648427-1023_00822_001.html

總結都係果句如果父母唔認同就自己湊返個bb 。

大宅

子爵府

JoanC 發表於 17-11-2 10:03
不能一本倒話係虐兒,真係睇咩情況同點綁,有時真係怕咗愛心爆棚。如果只係為限制活動範圍,唔想小朋友去到 ...

接受綁既人全部都自定:綁住安全過唔綁
唔綁住會有意外,綁住就最安全

子爵府

teambuilder 發表於 17-11-2 11:44
咁個bb覺得點?有冇大喊大叫唔跟麻麻?整天bind住小朋友好實當然係唔人道(我唔知實情係點),但而家d屋細, ...

「咁個bb覺得點?有冇大喊大叫唔跟麻麻?」
你覺得一歲半已經建立到價值觀?小朋友咁細個無得揀,大人點對佢只能承受。

從來無人話過解決方法要同老人家大吵大鬧,自己仔女自己負責。

以你講法,綁住唔係綁到好實就接受到,屋細又活動地方唔大,即係橫掂本身活動地方唔大,同綁住限制既活動範圍差唔多,咁就覺得綁住同唔綁分別不大? (呢部分唔係幾明,我嘗試去理解)

我的確重覆講完又講,事主亦的而且確無盡力、盡責去照顧同保護自己小朋友。難道你不認同?

子爵府

艾森 發表於 17-11-1 19:54
曾經親眼見到鄰居虐待得幾個月大既bb,bb喊得好慘,當時憤怒同震驚既心情非筆墨能形容,最痛恨虐兒者!身 ...

就好飲之前有單野話直播打細路女, 個啊媽無力抵抗攪到全世界憤怒衝上去話幫手, 後證實係舊聞小朋友已在保良局

我直頭完全唔敢望, 手都震埋

水晶宮

babynetnet 發表於 17-11-2 14:32
我女日日都坐監架啦!一坐監喊到死老豆咁……

一陣俾人話你abuse (唔識寫個字
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

子爵府

littlefunpig 發表於 17-11-2 20:21
咁講小朋友都唔可同病人比,就算1比1,一個老人家睇漏眼,例如bb爬上張床個頭跌落地頸骨斷左,咁會怪邊個? ...

小朋友係由父母安排照顧者,父母責任要安排妥當照顧者。

你自定左綁住一定安全過唔綁,亦再次引用環境同性質唔一樣既事例。

男爵府

回覆樓主

邊個post

大宅

TATEYAMA 發表於 17-11-1 17:43
我識人生完掉俾阿媽湊,-兩星期先返去見-次個仔

我有個鄰居生完,直頭吾要,掉低俾阿媽(婆婆)當孻女甘湊

子爵府

Jane1983 發表於 17-11-2 13:28
奇怪原來咁多網友細個比綁過,又惊訝原來咁多人接受。

網床點同被綁呢!? 之前有睇過大陸新聞,個孫被祖父 ...

同意!睇留言十分驚訝!接受綁既人認為:上一代好多人綁小朋友等於做法係啱、大人要工作所以綁小朋友係合情合理、老人家體力有限綁係唯一解決方法、綁住安全過唔綁.....

我爺爺嫲嫲果代務農為生,43歲生我爸,我爸憶述嫲嫲係揹住佢同帶埋家姐落田,一邊耕田一邊照顧佢地。意思唔係指一定揹住小朋友工作係身先係好媽媽,係想指出解決問題唔止得綁住小朋友。加上現代物資豐富,有更多更好解決方法,完全不能同意綁住小朋友出於安全。

我認為大部分人價值觀被長輩扭曲,長輩身教影響佢地價值觀,所以覺得綁住小朋友係合情合理。以前既人普遍讀書少、居住環境、社會價值觀同物資問題等等,影響佢地照顧小朋友既方式,我無體會過唔識評論,但隨年月社會進步,人亦跟隨進步,好難相信現時咁多人覺得綁住小朋友無問題。

子爵府

BREADWING 發表於 17-11-1 22:34
都過左去lu 最緊要而家開心就夠

欣賞你為人樂觀堅強

子爵府

Ashleycorina 發表於 17-11-1 23:07
童年得一個,頭五年是人生的黃金時期,真係值得咁做我睇完個心好不安
...

認同
6歲前小朋友係發展黃金期,悉心照顧為小朋友建立正確價值觀、有分析能力、同理心、有良好身心發展等等....十分重要

但唔少人認為有個人去湊小朋友就得,睇留言見到....無綁到實、綁一陣、綁住好比大人做家務係正常事更心寒.....小朋友都要尊重、有權利健康成長,家長有責任保護同照顧好小朋友。

首頁

尾頁

跳至