少年成長

跳至

首頁
45678...9

尾頁

複式洋房

Re: 2歲4個月,還未識講說話

我個女己差不的多兩歲了,仍未能講嘢呀,智能中心通知了我下星期做評估呀,要見兩個小時的兒醫生o其實上語言治療是否真的有效?

珊瑚宮

各位:
我囝囝現在26個月大, 今天看了兒科醫生, 醫生懷疑佢有--自閉証, bb可以說小量的單字, 但就喜歡不看人& 非常活躍.
我想問下什麼叫做---自閉証, 有什麼特徵呀? 真頭痛. :cry: :cry:

大宅

12312:
妳去特殊教育區嘛,相信會揾到有關資料的.

複式洋房

你個仔有冇望你呀?我個仔以前都唔鍾意望人,因為shy,但有望屋企人。而家番左學之後就好好多。佢都係26-27個月。

複式洋房

I just found out last week thru his routine 2yrs old assesement at the Health Centre, that my boy has speech delayed problem. As the nurse told me to wait until my boy turns 2-1/2 yrs old, to see if he has any progress before refering to the therapist. But after reading thru all yr advises. I should call up the heath centre to refer the speech therapist right away, rather than wait. Do you think the health centre will do that if I insist ? Or I rather directly call a private speech therapist Raymond Lee at Union Hospital for an assesement? Worry!!!
A friend once told me that if the baby's always exposed to TV and less interaction with parents/care giver. The speech will delayed. Also another factor is that due to our small family size, which comprises parents, single child and banban, the child won't have enough stimuli to encourage him to tall.
hoho1105,
My boy has the same characteristic as yr boy. He can not sit still for more than 5min. He hits me/ yells when is not the way he wanted. He won't interact much when the teacher asked him question during interview. Luckly that he's accepted at Wellborn in Ma On Shan. I also enrolled him in other kindergardens in case that they don't accept my boy. He just got an interview at 靈糧 yesterday, and I don't think they'll accept him because of his poor respond. At 宣道會, they told me to wait for the new. I guess is a no no also.原本最想係培正, but my boy's only 2 yrs 8 months old next year. So, they don't accept him for K1. Just curious, to all mommies, if 培正 accepts yr boy but have to repeat K1. Will you consider??

別墅

Hi hoho1105,

我之前已經去咗健康院見醫生.
醫生寫紙轉介我小朋友去政府兒童體能智力測驗中心見醫生.我小朋友到17號就22嗰月啦!
今日我已入紙申請恊康會嘅幼兒訓練服務.
我覺得我小朋友嘅問題係同人無眼神接觸,講話慢,同脾氣大.

希望早d發現,早d能夠幫助小朋友診治嘛!!!

?-( ?-(

大宅

hoho1105,

靈糧&張煊昌 in.成點呀?

URAN

別墅

Hi All,

叧外,我有個朋友的兒子,
他現年3歲, 讀k1, 發現佢用左手寫字,
老師叫我朋友想辦法教他用右手寫字,
如果不是,他很難學會用右手寫字.
請問你們有無其他辦法啊???

大宅

to all:
我仔發燒呀...........我仔今次發燒好古怪咁,可能係我無經驗呱,佢平均度數101"c每次食咗藥就好快退燒,一個鐘頭到就完全康復,但八小時後又再燒,這樣重復四次,咁古怪 嘅. 妳哋試過未?

大宅

uran:
靈&張嘅結果要月中/月底先知道.張煊昌我仔一定被拒,因為多人報嘛.我仔表現咁死差一定唔受我仔 張校給我感覺嘛嘛,馬-靈真係好好.真係以兒童為中心.校園雖不算大,但很有系統.

大宅

mckittylam:
醫生有無話妳仔情況屬於邊類呀?
近日我同老公合力地多鬭心啞仔,佢e家變咗個好開心又幸福咁,佢瞓著咗都發夢笑醒.e家佢正常咗好多,多咗眼神交流,多咗歡笑,多左說話多了動作,e家肯用手仔指嘢同bye bye呀.但更活躍,我會比佢做評估
用左手寫字.......只係反方向之嘛.........好多人都係咁架啦.我見過有d寫字好靚架........妳試吓發表新主題請教d左派人士嘛,問吓佢哋小時候老師怎樣處理左派人士嘛. :lol:

大宅

hoho1105,

我個仔每次發燒都係一樣, 每次食完藥就好快退燒 (因藥力發作) ,一個鐘頭到就完全康復,但八小時後又再燒(藥力散左), 其實不用太擔心, 要飲多d水, 食多d有維他命c的生果, 每次有跡象退燒 -出好多汗要儘快抹, 最緊要留意佢的精神面色.
我雖然行過死蔭的幽谷, 也不怕遭害, 因為你與我同在. (詩23:4)

別墅

HI hoho1105,

我亞B未見醫生,只見咗姑娘做初步檢查,
所以未知亞仔屬於邊類呀!!!
好開心聽到你仔仔,佢多咗眼神交流,多咗歡笑,多左說話,
多了動作及更加活躍.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

大宅

mckittylam:
今日帶佢去暫托一小時,佢有喊,喊不是因為怕,而係佢太活躍鍾意四圉走好好奇,因有些小童要做體操唔可以被佢四圍走咪要阻止佢囉,咁咪喊囉..........我怕老師常抱他唔比佢影响人而阻他發展.

大宅

iris_yu_him :
多謝指教.我今日收料話係過盧性病毒才會這樣燒.今次我又多了經驗,又上了一課 啞仔e家已好了.

子爵府

HOHO1105
好高興聽到你仔有了改善,小朋友真係用時間同心機大架,有時想偷雞都唔得!

我仔昨天又目言語治療師,治療師話佢今次都有進步,有成20分鐘係坐定同佢玩,佢都好合作,今次又係用D咭問佢有關圖片中的事情,答中就可以玩釣魚,咁囝囝都算表現OK,但之後又開始唔專注要走,仲走左去玩櫃,咁個治療師就輕輕打了他手板一下,咁佢就望住同個治療師講,唔可以玩櫃,會夾手架,所以個治療師就同我講,其實佢好多野都知道,從頭先例子就可知一二,但佢本身明知唔可以,但都要去做咁依D係佢性格,鐘意挑戰你,睇你個底線去到邊,所以你要用比別人多D的耐心去對佢!
係學校佢成日走來走去都係其中一個挑戰,但係學校會比較難對佢,因為始終老師要照顧多D小朋友,唔可以集中對佢,所以佢會比較放肆,而家要做係加長佢專注力的時間,希望下次再有進步LA!

大宅

HoWangMami :
妳仔的挑戰性格就和我仔一樣,佢e家開心咗又俏皮,唔似之前有如自閉症.我哋真係好努力架,愛他又要技考因怕寵壞他害了他.之前我以為他大個咗無咁黐身可以自己玩,咁我就時常做自己嘢,少同佢玩.原來佢當時係好唔開心.e家想起先知什麼一回事,早一代d小孩咪多數無人理,有d一生生六七個又要揾食,邊有咁多時間照顧吖........以前咩叫e.q都唔知啦.........e家d細路真幸福.
我仔e家比之前更活躍但出街肯拖手時間長咗.專注方面,我自從減少比佢睇電視之後,佢多了集中望我聽我講嘢睇我口型,但佢動作多多好似活躍症咁 :cry: 我驚驚哋架........始終係外面就鍾意攪嘢,好唔集中,好鍾意攪櫃/將d櫃門又開又冊.唔比佢攪就喊到七彩.唔理佢,佢就打人.死都要再攪.

子爵府

HOHO1105

你仔又係鐘意玩櫃門,我個仔都係,佢仲會配音,開門就BBBB咁,刪門又係BBBB咁,叫佢唔好玩,佢就停一陣,過一陣又再玩過LOR,不過我發現佢通常悶果陣先會咁,如果同佢玩佢就少D咁LOR,仲有佢有時將2本書擺地平放,將2本書當門咁開合,又係配埋音的! ?-(

大宅

HoWangMami:
妳仔好攪笑..........其實e啲算唔算活躍症先兆架 今日啞仔第二日返暫托,比起噙日表現好咗,因為d老師促到佢路呀.......真好嘞........管教我仔要份外有心機才可呀 :cry:

子爵府

HOHO1105
其實果陣我都有問過醫生,佢係唔係有活躍症,但個醫生話佢唔係,只係比較活潑好動,鐘意用身體去感受新事物,唔算係活躍,如果真係活躍果D,勁好多架!
真係好LA,因為管教我仔又係要份外有心機,所以遇到一個好老師,有心機真係可以安樂D,我仔之前返N1又係遇到個好老師,好明白小朋友心理,知道小朋友坐唔定,但都好有耐性咁同佢講,要乖要點咁,所以返左半年,仔仔真係學左唔少野,不過到仔升班時,個老師就唔做LA,幾可惜!不過個仔而家轉左校,好彩個老師又係好好人,咁我先放心D! :-P
我仔仲有好多攪笑野,好似佢坐屋企D村巴咁,開門時個到門會響,又係B.....咁,佢見到就學果到門,每次開門佢就B....,有一次個司機認得佢,就問佢你次次都B.......,下次A.....得唔得架!

首頁
45678...9

尾頁

跳至