自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

9830didididi 發表於 17-2-5 16:54
回覆 snowkit 的帖子

堅強啲啦,你地應該冇聽過︰

你講得真係好現實!係我睇得韓劇多,太憧憬愛情嗎?其實人生快樂的時光真的好短暫,唔怪得大家都留戀年輕,老左或大左,有其他責任就唔得閑理愛情,如果大家老左周身病痛,又真係只有責任和感情留低,好難仲表現出愛情

9830didididi    發表於 17-2-5 17:14

大宅

回覆樓主:

大男人性格

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

你老公比你99洗腦?呢d方式似足99個d咁。如果係咁既我唔會再好好照顧個老公,要比佢知照顧佢唔係應份係愛。我寧願全心全意照顧仔女。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

snowkit 發表於 17-2-5 14:38
我都知自己唔識講野,都唔知點講到佢明白我的意思,我話佢當我係員工,佢覺得這是一種expression, 佢覺得 ...
其實,我自己都係以先生決定為依歸的。我自己唔覺得咁係員工關係,我自己都有工作,我不是FTM。但一個家不可能有兩個話事人,如果我和先生意見不一致時,我會願意先採用佢的方法。這是我對他的尊重,但不表示這種關係裡沒有愛。所以,你先不要覺得自己是員工,低佢一等咁。而也可以係作為太太,尊重佢,支持佢的決定。

致於愛,點樣搵返愛的感覺。你話你愛佢,但似乎佢既愛漸漸沒有了。所以你更要問下佢,點解佢會有呢個轉變?一定有原因的。工作忙?你對佢關心有沒有減少?佢既感受係點?理清下佢覺得呢種轉變是理所當然呢?還是佢都有不滿才有這種轉變?如果佢都有不滿,大家坐低傾下,有咩大家可以做,去令愛再重新出發。如果佢覺得夫妻咁樣係理所當然,你要話比佢聽你覺得唔可以,唔夠,你感受不到佢的愛,請佢都要點做..???.....去回應你的愛。男人可能遲鈍d,你可要打開天窗說亮話,講佢聽佢要點做你才感到佢既愛,佢才會知道怎樣做。
一定要坐低好好傾下,一定會有轉機的。

禁止訪問

男爵府

snowkit 發表於 17-2-5 14:58
點樣去洗佢腦?

佢以前成日覺得其他人份工好得閒(例如我),只有佢自己好忙。我一得閒就會俾example 佢問佢咁樣點做點做,問得多就話我份工好煩,然後我就會話所以我份工其實唔得閒,只係我地要處理的事情唔一樣。

洗佢腦個目的係要將你思想的種子值入佢個腦,非一朝一夕,千祈唔好嘈,因為佢做左十幾年人唔會你講兩句佢get 到,係要長年累月,你每次想講的野都係講兩句,不過可以講多幾次,要有信心,講幾年會有d 唔同架

大宅

tester5 發表於 17-2-5 17:37
其實,我自己都係以先生決定為依歸的。我自己唔覺得咁係員工關係,我自己都有工作,我不是FTM。但一個家不 ...

多謝你,你講得好好!我會盡力嘗試去搵個機會同佢傾下,希望佢明白我的煩惱

大宅

alice06_hk 發表於 17-2-5 18:07
佢以前成日覺得其他人份工好得閒(例如我),只有佢自己好忙。我一得閒就會俾example 佢問佢咁樣點做點做 ...

哦,明白了,謝謝你。我可能好多年都掛住仔女,好耐無同佢有好深入的溝通了,而且佢忙都唔會理我的事,我講兩句又覺得我煩,又無興趣,所以我都好少講自己工作的事,家裡的事以前常常有傾,但仔女出世後就吵架多,一言不合又嘈交,唉,我都唔知有無機會同佢傾下。好間唔中有機會兩個食飯,都帶唔出這些話題,真係相對難言,所以我先覺得愛情消失了

公爵府

snowkit 發表於 17-2-5 15:33
我都知唔可以就慣佢,但有意見不合就會嘈交,我又講唔贏佢,又唔想常常嘈,只有有得佢決定
...

唔係叫你日日同佢鬧交。但佢好衰又死撐唔讓步的時候。你一定要嘈一次大大鑊的,一定要企硬要佢氹番你先得。要俾個警示佢,你係會反抗,有自己思想的,唔係佢員工。

禁止訪問

水晶宮

多口問句,兩2婆私密生活如何?

如果都係淡,或者可以搞搞新意思,始終呢樣對男人都好重要,愛唔愛都可能關呢樣嘢事

大宅

在這個世界中, 有不少女人比老公又打又鬧, 男人又不給家用, 雖然你沒有, 但我就唔覺得你幸福, 夫婦相處久了, 沒可能時常打情罵俏, 但起碼要大家會有商有量和互相尊重, 明顯地, 你得不到。
十年婚姻不算長, 也不算短, 時間越久, 情況可能會比現在更差, 如果你不需要心靈愉快, 也可婚姻到尾。相反, 自己一定唔會開心。不過, 興幸你有工作! 祝你好運!

大宅

回覆 melomame 的帖子

不好意思!
不太明白, 無打樓主, 有家用比就代表幸福?
如果一對夫婦無交流, 無關懷, 無尊重等情況都叫幸福!!!!

伯爵府

回覆樓主:

你們平時還會拖手?錫錫?抱抱?身體接觸? 親密關係?
你病痛時會照顧你嗎?你需要時會幫你手嗎?

我和老公都無咩野傾,生活就是很平淡,唯有看小處,看看他還是否在乎愛錫自己。

大宅

不用答大家, 你想想, 有沒有和你老公正常親熱, 如果無的話, 你自己要想想。

複式洋房

回覆樓主:

你出返去返工啦
到時你就會覺得愛唔愛都係咁架喇

大宅

回覆:唉,老公會是要一個叫老婆的女人但不是喜歡我嗎?

你應該要獨立
有自己的生活同工作
否則一世活在他之下

翡翠宮

牛年勳章

你試下改變自己,多d打扮,投入工作,唔好只將重心放在家庭,培養興趣,做下運動,約下朋友食飯開心下,每星期抽兩晚做自己想做既事,自然個人會神采飛揚,可能你老公會對覺得搵返當年既你!

大宅

回覆 9830didididi 的帖子

不好意思! 我不認同你的理論, 男人滾完回家就無問題? 你提及的名人x太, 我覺得她好影哀所有女人, 有經濟能力都攪成咁, 真係無男人會死咩!

我完成看不起這樣的女性, 雖然是她的選擇, 但真是看不起她!

侯爵府

因為你冇晒地位,冇同佢平起平坐既能力。佢睇你唔起。
你搵返份工搵返自己。俾清楚界線佢知你唔係有錢大晒

首頁

尾頁

跳至