潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

洋房

回覆 KWOKPHOEBE 的帖子

PHOEBE SISTER 你好, 我係男人, 第一次買石想求婚, 路過見你個POST, 非常專業!!! 勁佩服你!!!!

最慘我落左訂先見到高人你, 我好驚買錯, 求你幫幫眼, 萬分感謝!!!

BUDGET有限, 預十萬內, 哩粒朋友介紹, 樓上鋪, 請問買得過嗎? 我仲要CHECK咩??

男爵府

回覆 ronnieocrazy 的帖子

OK啊 里粒10萬範圍內 真係買得過 好大體 只要你見到粒石 檯面個一個點唔系好內穿 咁樣里粒真係OK 畢竟10萬 1,。5C好大體 你可以叫個老闆比一粒完美你對比一下 有可能你這粒會同完美1卡差不多 然後你里粒大50分 應該你女朋友好中意 同埋估計粒石見咁樣切割比例 個底應該見唔到 你到時候直望體下底部有無一滴白色 如果無 就比錢啦 主要觀察一下粒石有無內穿 如果50倍放大下見到一點比較黑 好多時候系內穿 如果100倍下見到多數系你如圖上花點 粒石好乾淨 買啦 祝你有一個難忘婚禮 白頭到老

大宅

ronnieocrazy 發表於 16-6-17 12:10

PHOEBE SISTER 你好, 我係男人, 第一次買石想求婚, 路過見你個POST, 非常專業!!! ...其實樓上鋪10萬可以買到E-D color了,si1,3ex none都係9萬左右

男爵府

回覆 cheche331 的帖子

唔系 鑽腰邊上有備註 你要望一下個備註 然後用手摸一下鉆腰 檯面54%到57%系成日講ideal cutting 其中一個面板比例 當然要噠到ideal cutting還要看好多數據 例如是否厚石還是薄石 因為好多時候D印度師傅會考慮而家D女人都系比較膚淺 特意把粒石切薄身咁樣面板就會顯得大 但係其實會折射不夠 所以一般都唔多建議 反正就個圖已經好多學問 然後就系行多D體多D 就算唔買 你自己經驗都會豐富 就咁樣紙上談兵 真係好難完全表達

男爵府

KWOKPHOEBE 發表於 16-5-19 22:21
回覆 cartierchan 的帖子

如果買得三卡 你一定要買好D 第一 唔可以有熒光 一定要none 第2 色要比較白 至於 ...

請問呢粒好嗎

男爵府

回覆 taibabe 的帖子

里粒個CUT差左D哦 雖然都系EX 不過檯面太寬 折射會無咁靚 你自己考慮 其他都好OK就差左小小鉆面 估計你直望會見到鉆底白點

男爵府

好的
明白
謝謝您的意見

男爵府

請問證書上如何睇檯面寬吾寬?謝謝

洋房

多謝你,我依家都定啲,好似都唔差,到時我再跟你講咁睇。Btw, 點為之內穿??

男爵府

比例 一般選擇54%到5860都可以 不過要看個厚度 大卡數就麻煩好多 所以要看數據

男爵府

回覆 ronnieocrazy 的帖子

內里有一顆黑點 圓圓的 然後放大鏡會看到好像是一個小小筒子一樣 咁樣就系穿左 石頭看多了 你會發現好多奇怪東西 慢慢看 就發現了 下週我已經在地球另外一半。。估計看不到你們留言 因為要帶小孩回去暑假 我每年最忙的時間到了

大宅

ronnieocrazy 發表於 16-6-18 16:37

多謝你,我依家都定啲,好似都唔差,到時我再跟你講咁睇。Btw, 點為之 ...

恭喜恭喜!你的另一半真幸福!
你是在哪間樓上店看?我想買一對一卡以上的做耳環,可否pm 我?

男爵府

我聽晚發一個證書比你對著個比例買啦 我講個百分比 我聽晚夜D穩出黎 我拍一個3EX的CUTTING裡面IDEALCUT比你對比 因為下周我要準備起飛 你有D咩唔明 記住行多D 然後按我發你個圖 不停對比個比例就OK 記住你買大石一定一定要行多D 時間就算花長D都值得

男爵府

這兩個圖 都基本上系IDEAL CUT 你按個百分比 去買就OK 無論幾大卡數都系看百分比

Auathena    發表於 16-6-19 08:49

珍珠宮

引用:回覆 taibabe 的帖子這兩個圖 都基本上系ID

原帖由 KWOKPHOEBE 於 16-06-19 發表
唔好意思呀!我絕對唔係挑機
但Crown angle去到36.5度, 不是太大嗎?

Kittymummy    發表於 17-1-5 12:13

男爵府

回覆 jarjane 的帖子

唔會 1919年開始ideal cut 冠角比例最完美系34.5度 不過具體要看其他比例 因為正常切不到真正完美 一般比例上下限為正負2度 所以現在3EX 裡面 運用比例數據 一般都以上下限度數計算 標準度數 系marcel tolkowsky技術切割理論 大約系TABLE 53% Total depth 59%到60% crown height 16..2% 底部就系 43.1 冠角就34.5 里個系從1919年到而家最標準數值擁有這個度數切割就係我地講EX裡面的IDERL 但係基本上好少石可以做到 所以一般響30年前就改為 table 52.4-57.5% total depth 56.88%-63.92 crown angle 33.7-35.8 底部 就系40.2-41.25 所以如果響大致上以上範圍都系屬於切割 對光反射達到完美光芒鑽石 當然啦 實際上這樣的鑽石切割也不多 GIA上EX 也就附近數值 所以好多時候會取捨小小 但係取舍範圍響0.3到0.4範圍 超過就基本上不屬於ideal cut估計也最多系EX CUT 按這個數據一般取捨一定系冠角0.幾 劃著0.1左右冠高

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

KWOKPHOEBE 發表於 16-6-19 00:40
呢個很有用喎,Thanks for sharing

男爵府

KWOKPHOEBE 發表於 16-6-19 02:25

唔會 1919年開始ideal cut 冠角比例最完美系34.5度 不過具體要看其他比例 因為正常切 ...

非常有得著
差d買錯石呀
我會行多幾間再睇呀
謝謝您呀Jm
祝旅途愉快

珍珠宮

KWOKPHOEBE 發表於 16-6-19 02:25

唔會 1919年開始ideal cut 冠角比例最完美系34.5度 不過具體要看其他比例 因為正常切 ...

想請教Ideal Cut是出自邊個鑑定機構的標準呢?謝謝妳
妳講的30年前的指標是否IDC(國際鑽石協會)呢?

以GIA的Cut Grade Estimation Table的資料, Table 57% Crown Angle 36.5度 Pavilion angle 41度這個比例,並非Excellent Grade中的好,反而屬Excellent中的差, Crown Angle偏大了, 令到fire和 brilliant未能達至最平衡的境界......所以我想再學吓嘢, 謝謝指教

首頁

尾頁

跳至