自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

當年我仔剛一歲就入呢間公司做,佢哋都無嫌棄我,所以我以後請人,都是以嗰個人能力行先,唔會考慮佢會唔會生仔。

5年前,我有2個大約35歲下屬同時結婚,我除咗祝賀佢哋之外,我同佢哋講,你哋好快d 生啦,我會係工作上盡量就下你哋,點知2個都答我:我哋唔打算生! 到今日佢哋都無改變初衷。

侯爵府

希澂 發表於 16-4-21 17:24
我有同事有一個仔,見同一部門升職時話唔生,因已有仔,個部門係超忙,唔可以短期內突然缺人,但佢一升職2 ...
依D真係多得你唔少.
我自己個女就2歲,我本身都打算計劃下再生,但突然公司依兩年好多大PROJECT,所以唯有過兩年先再諗了.
因為一大肚又要請假,人又易攰.

翡翠宮

咁樣應該已經係歧視.................

珍珠宮

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

下次直接問人更年期未

水晶宮

揀一個人,係睇綜合因素.
絕對唔會因為人地係已婚而未有孩子就唔請.
結左婚都唔生仔,大把!
未婚懷孕,亦都係大把!

男爵府

回覆:老老實實你地請人會否考慮對方會否生仔?

嚇,我公司guidebook 寫明請人升人只會按能力表現,唔可以有其它成分。如果發現有人咁做可以匿名投訴上總公司。

水晶宮

如果咁緊張D產假錢,又或者擔心放產假期間工作無人做,咁不如只請男人啦!
未婚、已婚都有機會懷孕,更年期果批又接近退休年齡,做唔到幾多年......
個個僱主都係咁諗,呢度D JM全體退休都得啦!

我個人覺得唔請已婚未有子女的女人,簡直係歧視!仲要係杞人憂天式的歧視!
同埋,作為有良心有社會責任的僱主,真係唔應該為左慳果少少錢/麻煩,就造成一股家庭崗位歧視/不友善的氣氛!

珍珠宮

引用:如果咁緊張D產假錢,又或者擔心放產假期間工

原帖由 方方媽媽 於 16-04-21 發表
如果咁緊張D產假錢,又或者擔心放產假期間工作無人做,咁不如只請男人啦!
未婚、已婚都有機會懷孕,更年期果批 ...

大宅

If for a new small company..... SURE
If for an established company..... DEPENDS ON ONE'S ABILITIES

水晶宮

BK Milk勳章

咁吾好請女人

伯爵府

引用:Quote:原帖由 zxzx 於 16-04-20 發表結婚生

原帖由 Locherry1215 於 16-04-21 發表
我無歧視佢喎,是同樓主講,避到生仔假期,都避唔到結婚。
佢話佢請未婚。

...
我都係講樓主, 唔係講你,其實我贊成你。

我係之後既post 都有糾正話\'你\"=\'I mean 樓主\' in my post。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:之前見工一睇我寫已婚,次次都俾人問有冇小

原帖由 靚靚老婆 於 16-04-21 發表
之前見工一睇我寫已婚,次次都俾人問有冇小朋友,結左幾耐,洗唔洗返屋企煮飯,根本就係歧視 ...
我試下見工先

今次寫離婚

睇下又有乜嘢問

大宅

睇左咁多留言, 覺得做女人好慘~
呢度大部份都係女人, 竟然都咁唔體諒女人

但另一方面諗, 如果中小企, 公司得2,3個人, 少左個人做野又真係差好遠真係好矛盾。
希望d 大公司唔好咁諗啦…

大宅

引用:如果咁緊張D產假錢,又或者擔心放產假期間工

原帖由 方方媽媽 於 16-04-21 發表
未婚、已婚都有機會懷孕,更年期果批 ...
講得好!

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:我。。。。會如已婚又後生未有小朋友,我會

原帖由 fukuoka_saga 於 16-04-20 發表
我。。。。會

如已婚又後生未有小朋友,我會有諗。
同人 interview 時口講唔會囉!

首頁

尾頁

跳至