婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

333s 發表於 16-3-11 10:45
好少 99...想媳同住。
同住前提是省開支, 那要大家一起協商... 分配好, 各有各益處, 才成事。
同住摩 ...

唔係全同住都係因為節省開支好唔好!個個奶奶現在玩自殺逼個仔一家三口一齊住囉,邊個話想節省開支姐?
講到好似個心抱有著數咁

更何況,明顯個奶奶既重點係個仔同個孫啦,俾我係打死都唔會搬入去,情願離婚!未搬入去都玩到咁大,搬入去的話,距拿起盒panadol個心抱咪鞋底都要'奶'?!叫個老公自己去陪距阿媽,離婚無問題,個仔跟我,你阿媽唔洗旨意再見,係咁!

伯爵府

方方媽媽 發表於 16-3-11 12:08
做FTM無收入就有呢個危機!所以私己錢一定要有!
如果娘家無位,咁老公再嘈,就踢個老公自己返阿媽度啦,唔阻你 ...

不能夠同意更多!

伯爵府

333s 發表於 16-3-11 12:16
理性的, 法律上, 不可能趕走媳婦的。
重點都是由于, 對金錢價值觀上各不同。

趕走心抱洗唔洗用法律呀!每日無事搵事黎嘈,隔一日一哭二鬧,一個禮拜玩以此自殺,再通街唱個心抱,叫親戚去鬧個心抱。如果我係心抱,一個禮拜就走啦,法律!

伯爵府

333s 發表於 16-3-12 10:04
人要自己先反思。自己永遠最重要, 是不可能的。
不和原因多數 金錢有关。大家留意下。

其實無人唔尊重你,但覺得你好似無睇到發生乜事咁囉。人地老公做老闆,根本經濟不是問題,另外,所有人都知道,小朋友自己媽咪湊同教係最好,1.5歲小朋友FTM湊有咩出奇,重點係個老公好同意FTM湊。唔係你所講個d唔想工作囉!

仲有,我個人覺得FTM要有工人或者鐘點先真係可以花曬d時間係小朋友教育上面,否則淨家務煮飯都用左你一半時間同精力啦,afford得起有乜問題?

人地從來都無講過經濟有問題,你就係度話咩月月清可能唔好,根本就九唔搭八。就算月月清,遇到個咁既奶奶都要搬開住啦,咩叫精神折磨呀。

伯爵府

cream090909 發表於 16-3-12 12:10
湊仔無貢獻?你講野都幾好笑架喎!佢地無經濟壓力,自己生都唔可以自己湊?你既說話同d 無能力又要自己湊既 ...

算啦,距簡直勁9588!不斷話人唔想工作!我奶奶幫我湊再加一個full time 工人,我再放工自己湊連訓覺,我都唔敢話我奶奶無野做囉!

男爵府

333s 發表於 16-3-12 10:20
但佢個b得半歲,如果冇人湊/唔想請工人/想自己照顧,= 可以理解的,
己經不工作, 又要用鈡點?
她又有什么 ...
一個本來有份薪高糧準的職業的女性,為咗個老公,為咗仔女,放棄大好職業,做ftm,意味乜嘢?佢信任個老公,愛老公仔女多過我自己,如果唔係點會甘願犧牲自己的事業,你以為靠男人好享受?係人都知靠老公99一定有說話,響屋企權力地位最低,99當你阿四般勞役,就係因為你係ftm,佢要你做乜都係應份!難道女人辭職返屋企湊仔,唔擔心將來冇咗個男人時會無依無靠,離開職場多年好難搞到工?做ftm要幾大勇氣你知唔知?做ftm要犧牲幾多你知唔知?一切都係為咗老公同仔女咋!你不單止唔欣賞,仲斷言做ftm係懶係想靠人養唔洗辛苦!樓主朋友有請鐘點唔等於冇貢獻,你可能冇湊過小朋友,湊一個小朋友要幾多時間精力你知唔知,請個鐘點幫輕下家務,多d時間放響小朋友身上有咩問題?
利申:我係在職媽媽,放工仲要買餸煮飯湊女,偶爾叫老公自己燙返自己的恤衫,99已經覺得做死佢個仔,我一直想做ftm,小朋友的成長係好需要媽媽陪伴(我自己有個ftm的媽媽,自覺童年好幸福),但要我以後對住覺得ftm係廢人的99,我真的冇咁嘅勇氣!

別墅

回覆 EudyptulaMinor 的帖子

我都係有個ftm的環境下成長.我都覺得好幸福.如果經濟環境許可我都想做個ftm.

美菲絲    發表於 16-3-21 10:34

珍珠宮

雞蛋公主59 發表於 16-3-11 18:45
8粒必理痛,如果係500mg,即係每日最高服用量。
呢個自殺方法,有noise,但點解剛剛係8粒?!其實大家都心知肚 ...
我一睇都覺得佢99根本係"玩"自殺, 8粒必理痛, 又唔係8粒安眠藥, 除非本身係ICU病人, 唔係邊會死得去

男爵府

阿99, 你下次要唔好食8粒必利痛啦

係食就8粒老鼠藥啦嘛

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

2個人相處已經好煩
加多個要你就晒她既 簡直想自殺

禁止訪問

伯爵府

回覆:唉,婆熄關係真係會令人崩潰

搬入去不是解決方法,最終兩敗局傷。

男爵府

老嘢出絕招,新抱好頭痕

樓主朋友三度板斧淨番最後一著,索性同佢c6兩仔乸玩show hand,老嘢食必理痛壓場,樓主朋友大可狂拍正露丸止瀉,等佢個c6兩頭兼顧疲於奔命,老母嬌妻救得邊個

子爵府

cream090909 發表於 16-3-11 09:42
我講緊我朋友,佢平日都唔多講99,有時仲會post下同99食飯相上fb,我地仲話好羨慕佢同99可以和平相處,讚佢e ...

樓主 最後你朋友有冇屈服搬去同99住?

侯爵府

我的育兒心得勳章

日日媽媽 發表於 16-5-10 21:01
樓主 最後你朋友有冇屈服搬去同99住?

無,暫時分居,不過佢老公俾足家用,每個星期都有一兩日返去同小朋友玩食飯咁,佢老公又會帶個孫去嫲嫲到食飯咁,不過朋友就唔出現,兩公婆無咩野講咁,母親節佢老公姑奶同99一齊去左韓國玩。

子爵府

cream090909 發表於 16-5-10 22:25
無,暫時分居,不過佢老公俾足家用,每個星期都有一兩日返去同小朋友玩食飯咁,佢老公又會帶個孫去嫲嫲到 ...

點解啲99咁鐘意攪事

大宅

回覆樓主:

99最鍾意搞事!

男爵府

cream090909 發表於 16-5-10 22:25
無,暫時分居,不過佢老公俾足家用,每個星期都有一兩日返去同小朋友玩食飯咁,佢老公又會帶個孫去嫲嫲到 ...
點解個99係都要離間人地兩公婆, 難度搞到個仔同新抱離婚佢會開心D

大宅

我是因6299 , 男家的親戚,影響我同老公的關係。都不知道,有那一天會離婚。

公爵府

2014金毛太 發表於 16-5-13 05:35
我是因6299 , 男家的親戚,影響我同老公的關係。都不知道,有那一天會離婚。
...
心抱最受氣的十多年間一般都是孩子最年幼的時候.隨住孩子慢慢長大.直到孩子升中繼而升入大學.....牛鬼蛇神們會對心抱客氣左很多的.此時佢地最害怕心抱教唆孩子憎恨佢地.更害怕心抱的孩子對牛鬼蛇神的下一代仇視.始終佢地不想仇恨影響左下一代.(早知宜家又何必當初?)特別是在心抱的孩子非常出色又前景明顯亮麗時.佢地更加忌你三分.連C6也買你怕(因佢已開始年老.很怕孩子俾媽咪教唆而對父親不孝)....

首頁

尾頁

跳至