跳至

首頁

尾頁

別墅

N1 to k2國際、k3全日

別墅

回覆:alicecym 的帖子

唉!其實叩門對家長及小朋友都好大壓力😭

複式洋房

mrs.so 發表於 15-11-23 10:44
要視乎該小學是否將首輪名單交由教育局處理
如果是小學自己安排收生名單, 就要按公平公正計分原則進行, 不是所有小學都由教局安排後補生名單

Mrs. So,
請問計分抽籤都是由學校自行進行的嗎?不是都由教局統一抽的嗎?

謝謝。

大宅

我都想問借位一問,想放孫小第二志願,入既機會嗎?

大宅

唔好意思呀!我都想借位一問,新手媽,睇完所有POST,真係學咗好多嘢,但都唔係好跟得上,真係需要小小時間慢慢消化。我想問吓呢,頭先見好有啲媽媽話今年循小大熱,係因為咩呢?佢喺咪一間唔係太谷O既小學,所以會好多人揀呢?同埋大家對賽小、田千又有咩意見呢?大家可否指點一下!謝謝

別墅

大吉大吉 發表於 15-12-29 15:15
唔好意思呀!我都想借位一問,新手媽,睇完所有POST,真係學咗好多嘢,但都唔係好跟得上,真係需要小小時間 ...

我揀循小、因為學校以學生為本、校長用心辦學、孩子愉快學習、喜歡上學、不盲目抄寫趨谷、也有良好升中派位結果!也喜歡她的生命教育!
賽小、田千我也有去過、因自己有宗教信仰、循小令我覺得很多關愛!
其實家長如想了解更多、也可以開放日或觀課日親自感受一下!比較實在!

大宅

回覆 alicecym 的帖子

其實而家睇小學,係因為出年讀K1,而家要揀定學校,下個月要留位,我好驚揀錯學校,因為見到有媽媽講幼稚園同小學完全係兩回事,我驚揀咗一間happy school比小朋友﹝我只要求正常﹞,但派位唔返啲唔太谷O既,到時小朋友會追得好辛苦或難適應,我又只得15分,要扣門都好難!

大宅

畀面勳章

新手媽媽, 請問賽小係咪好難入 ?? 得15分係咪揀冇宗教學校好d ?

別墅

大吉大吉 發表於 15-12-30 10:12
回覆 alicecym 的帖子

其實而家睇小學,係因為出年讀K1,而家要揀定學校,下個月要留位,我好驚揀錯學校, ...
Dont worry too much....派位by luck....扣門睇學生表現及家長理念!
我自己意見、先揀自己認為適合之幼稚園、以後的路有很多變數!

別墅

麥子媽媽 發表於 15-12-30 12:00
新手媽媽, 請問賽小係咪好難入 ?? 得15分係咪揀冇宗教學校好d ?
賽小難入因學位少....自行15分揀冇宗教確實有利、因宗教學校拎住20分大有人在!
但留意……有熱門宗教學校扣門要1-1-1...家長如真的很心儀、也甘願一博!
當然結果有人歡喜有人愁!

首頁

尾頁

跳至