跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

噢~ 真可惜喇~ 有d小朋友要轉校. 少左d媽媽交流, 不過都希望你地可以搵到較合心水既學校.

尋日我個仔返第四日訓埋覺3點半放學, 老師話佢食午飯同訓覺有dd喊, 但安慰下dum下佢就ok, 都可以訓左一陣覺(我以為3寶地方唔會訓到, 所以都好安慰) 放左學返屋企佢食左兩條美心芝士條同飲左一盒朱古力奶, 睇黎佢應該幾肚餓, 可能係學校食得唔多, 希望佢習慣左會食得多d.

話時話, 我自己都精神緊張, 夜晚要好耐先訓着(雖然已經幾累), 有時半夜醒左訓唔返, 成日諗住阿仔返學d野, 自己都要放鬆d先得.........

複式洋房

退學只需要比書面通知園長便可以, 不過你比信佢的時候就預咗佢會依依哦哦,我都唔鬼理佢, 不過李老師問起,我覺得唔好意思, 因為佢對我個仔真係幾好.
佢話仔仔已經同d同學仔開始friend, 又適應咗.
搞到我好似好衰咁.

kk-can, 咁如果你想轉, 你會轉去邊? 我個仔係n, 因為無學劵, 所以我唔知道點樣可以攞番,你要問問園長.

原來好多媽媽都好似我咁覺得太壓力架, 咁我都無咁驚,
其實就算男人搵$比我多又點呀!屋企有工人又點, 邊個夠我地媽咪咁細心同上心.乜都係為小朋友著想, 我老公都話終於明白點解母親節多人慶祝過父親節.希望我地個個仔女都生生性性, 聽聽話話.

大宅

原文章由 Polly627 於 08-8-15 14:31 發表
退學只需要比書面通知園長便可以, 不過你比信佢的時候就預咗佢會依依哦哦,我都唔鬼理佢, 不過李老師問起,我覺得唔好意思, 因為佢對我個仔真係幾好.
佢話仔仔已經同d同學仔開始friend, 又適應咗.
搞到我好似好衰咁.
...

POLLY,
我個仔係樂緻讀開N, 不過遠, 想搵間近D, 點知新不如舊。我都預左會俾園長哦啦, 不過讀左兩個星期D手續吾知洗吾洗做得足。E家樂緻K1已經FULL晒啦, 惟有等waiting list。

水晶宮

一個好同唔好既班主任真是差好遠,我都要多d同個女既班主任溝通下先,免得好多野個女唔講我就物都唔知.
有d小朋友8月12日先開始返學,所以我以為未正式開學,仲是新生適應期.

[ 本文章最後由 whywhite22 於 08-8-15 16:23 編輯 ]

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

請問有冇人知學校係唔係唔會派手册架 ??

子爵府

會架...逢星期五會派。

原文章由 catcat_22 於 08-8-16 13:29 發表

子爵府

逢星期五派。

大宅

whywhite,
你個女星期五無派手冊呀??

水晶宮

KK-CAN:
我個女未有手冊,我估要到9月正式上課先開始派手冊.

原文章由 kk-can 於 08-8-18 12:54 發表
whywhite,
你個女星期五無派手冊呀??

大宅

原文章由 catcat_22 於 08-8-16 13:29 發表

新生好似9月先開始派, 學校都冇同我地提過. 好多野都依然好迷茫.......

上星期五湊仔放學, 老師叫我下次記得帶外套, 但我明明日日都有帶架喎~ 佢叫我返屋企搵下, 我咪返去搵下攞! 結果當然係冇啦~因為我肯定有帶麻~ 搵搵下連隻"朗"口杯都唔見, 咪打電話返學校話比老師知攞~ 點知老師仲叫我好多次"唔使咁緊張, 小朋友返學d野攪亂實有".仲話"隻"朗"口杯留低家麻~" 大佬呀, 你又冇同我講隻杯會留係學校, 帶左兩日, 第一日又唔留, 咁我點知第二日又要留低隻杯喎~又唔見左件衫, 你地攪到我好緊張呀...... 頭兩日返學已經攪亂書包同出入卡, 我覺我冇問題啦~ 第四日仲唔見埋件外套攞起隻杯又唔同我講, 之前又話會比個袋我袋d床舖, 到星期五又話未有(唔知等咩野??) 攪到我攞去洗衣店洗幾迷茫, 又担心佢地洗完唔識送返去學校.

大宅

原文章由 catcat_22 於 08-8-16 13:29 發表請問有冇人知學校係唔係唔會派手册架 ??
新生好似9月先開始派, 學校都冇同我地提過. 好多野都依然好迷茫.......上星期五湊仔放學, 老師叫我下次記得帶外套, 但我明明日日都有帶架喎~ 佢叫我返屋企搵下, 我咪返去搵下攞!結果當然係冇啦~因為我肯定有帶麻~ 搵搵下連隻"朗"口杯都唔見, 咪打電話返學校話比老師知攞~ 點知老師仲叫我好多次"唔使咁緊張,小朋友返學d野攪亂實有".仲話"隻"朗"口杯留低家麻~" 大佬呀, 你又冇同我講隻杯會留係學校, 帶左兩日, 第一日又唔留,咁我點知第二日又要留低隻杯喎~又唔見左件衫, 你地攪到我好緊張呀...... 頭兩日返學已經攪亂書包同出入卡,我覺我冇問題啦~ 第四日仲唔見埋件外套攞起隻杯又唔同我講, 之前又話會比個袋我袋d床舖, 到星期五又話未有(唔知等咩野??)攪到我攞去洗衣店洗幾迷茫, 又担心佢地洗完唔識送返去學校.

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

我阿仔返左三個星期學, 本手册剩係第一次派比我返屋企填返d資料, 跟住就未派過喇

複式洋房

原文章由 catcat_22 於 08-8-18 16:54 發表
我阿仔返左三個星期學, 本手册剩係第一次派比我返屋企填返d資料, 跟住就未派過喇

我之前問過李老師話月尾正式上堂先派!
Every Friday 先派, 方便家長知道仔女係學校情況!

大宅

原文章由 Hellomimi112 於 08-8-18 15:56 發表
新生好似9月先開始派, 學校都冇同我地提過. 好多野都依然好迷茫.......上星期五湊仔放學, 老師叫我下次記得帶外套, 但我明明日日都有帶架喎~ 佢叫我返屋企搵下, 我咪返去搵下攞!結果當然係冇啦~因為我肯定有帶麻~ 搵 ...

Hellomimi,
你係邊班架, 班主任係邊位呀?
我都係全日, 上星期五話遲D會派個米奇袋俾我地裝住D!
你所有野有無寫名呀, 底褲都要寫呀, 學校咁亂真係會除時出錯, 老師第一日有同我講朗口盅牙刷都要寫名留返係學校。一套衫褲要留係學校, 暫時都無掉亂。
! 你都好呀!有老師同你講, 我地放6:00, d老師都走晒, 又無人交帶俾我地聽喎, 所以有時都幾架。初時我都用緊張去形容自己, 但諗深一層, 我絕對吾係緊張, 只係擔心小朋友全日係學校, 安吾安全, 老師又好似好忙, 要問先講, 對佢失左信心。

大宅

原文章由 catcat_22 於 08-8-18 16:54 發表

個個老師做法都吾同, 手冊係家長同老師o既溝通橋樑, 吾派手冊都應該用其他方法通知聲啦。

水晶宮

老師同家長既溝通真是少,老師唔會主動比電話家長,家長有事留電話叫老師覆都唔是好快覆,要等老師唔知幾時得閒先覆,真是考家長耐性. mouth: 唯有我地響度自己溝通,有野唔明就響呢度問.

大宅

原文章由 whywhite22 於 08-8-18 13:17 發表
KK-CAN:
我個女未有手冊,我估要到9月正式上課先開始派手冊.

我噚日拎晒5本書返學校, 又話有兩本書會留係學校, 點解全部都留晒係學校無俾返我o?你個女係咪呀?
仲有你填左份申請學費減免未呀? 知吾知幾時要交呀?

水晶宮

我個女書包D書學校都收晒,冇留底比我.N班既時候我會全部書帶返學校,學校攞剩個D我就會留響屋企,但依家K1 D書學校全部攞晒,我估可能唔使留返屋企自己教,可能N1同K1既做法唔同. 不過呢D都是我自己估既. 等我得閒問下老師.

原文章由 kk-can 於 08-8-19 10:46 發表

我噚日拎晒5本書返學校, 又話有兩本書會留係學校, 點解全部都留晒係學校無俾返我o既?你個女係咪呀?
仲有你填左份申請學費減免未呀? 知吾知幾時要交呀? ...

子爵府

正式開學時,書同手冊都係逢星期五派,星期一返學完部袋回書包,。
學費減免我唔知申唔申請到,唔知點解唔洗填供樓既支出,但又要填股票及定期既收入?

原文章由 kk-can 於 08-8-19 10:46 發表

我噚日拎晒5本書返學校, 又話有兩本書會留係學校, 點解全部都留晒係學校無俾返我o既?你個女係咪呀?
仲有你填左份申請學費減免未呀? 知吾知幾時要交呀? ...

水晶宮

KK-CAN:
頭先比電話問著老師,佢話申請學費減免個張表最好盡快交返去,最好今個月內交.如果你諗住幫仔仔轉校,我諗你響新學校申請可能會好D,因為呢間學校批得來你可能都轉校,又要響新學校重新搞過,不過我之前冇申請過,詳情是點都唔是咁清楚,只是自己估既者.暫時我只是申請著學券.
至於本手冊,譚老師話今個星期五會正式派,因為之前既時間都是新生適應,未正式教野,只是響課室度玩,唱下歌咁.
書本暫時都要帶返學校,未使留響屋企.

[ 本文章最後由 whywhite22 於 08-8-19 14:40 編輯 ]

首頁
45678...10

尾頁

跳至