跳至

首頁
45678...79

尾頁

子爵府

原文章由 pangchaimami 於 08-7-4 11:58 發表

d 課外活動大約幾多$呀? 可以有個預算, thanks.

上唔同的課外活動唔同價錢, 大約平均$100堂啦!
有d小朋友一星期六天都參加的話咪貴d囉!

子爵府

原文章由 carolyktong 於 08-7-4 14:28 發表
Thanks, Venus!

我都知下午就係瞓同玩,不過無計,我地兩個都要返工,又唔想再用工人,唯有俾佢返全日,下午就俾佢玩吓課外活動,咁 weekend / holiday 就有多D時間 family time囉!

...

每星期都會有張工作紙要返屋企做的.

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

嘩!平均$100堂??都幾貴喎!但係教得好唔好先?

原文章由 Venuscheng 於 08-7-4 14:31 發表

上唔同的課外活動唔同價錢, 大約平均$100堂啦!
有d小朋友一星期六天都參加的話咪貴d囉!

子爵府

原文章由 carolyktong 於 08-7-4 23:35 發表
嘩!平均$100堂??都幾貴喎!但係教得好唔好先?

我又覺得算平喎! 不過有些學校的全日班學費已包了課外活動, 這樣可能係平過嘉德麗, 你要計計先知. 而我說是平均, 即睇你報邊個COURSE, 如體操就唔洗$100堂, 如報英語就唔止一百元.

我個仔學體操, 佢都玩得好開心, 重一年一次考試.
另外學了珠心算, 我個仔現在計算兩個位加減都無問題, 一般係小學先學的. 其實唔係珠心算要學到兩個位加減, 而係因為珠心算引發起我個仔開始不怕計D難的數, 佢又因為見到珠心算手冊背上的乘數表, 自己背起來添! 老師無要求他背, 我都無要求他背的.

[ 本文章最後由 Venuscheng 於 08-7-6 02:46 編輯 ]

子爵府

原文章由 Venuscheng 於 08-7-6 02:40 發表

我又覺得算平喎! 不過有些學校的全日班學費已包了課外活動, 這樣可能係平過嘉德麗, 你要計計先知. 而我說是平均, 即睇你報邊個COURSE, 如體操就唔洗$100堂, 如報英語就唔止一百元.

我個仔學體操, 佢都玩得好開心, ...

你個仔都好叻bor,不過d小朋友係佢想學你唔叫佢都自己
去學(未學行先學走囉),就算呢下口旺都好丫

昨日去左新生家長日..嘩..真係好多人呀..坐滿晒個大堂..
我仔係nc am班,我見佢nb班先係好多full day
唔g到時佢會5會同我仔轉班

子爵府

原文章由 kittypo 於 08-7-6 13:39 發表

你個仔都好叻bor,不過d小朋友係佢想學你唔叫佢都自己
去學(未學行先學走囉),就算呢下口旺都好丫

昨日去左新生家長日..嘩..真係好多人呀..坐滿晒個大堂..
我仔係nc am班,我見佢nb班先係好多full day
唔g到時佢會5 ...

多謝讚賞
昨天收到校車通告, 話家長可反映八月想搭校車, 試著能否安排到. 我想就算時間唔同, 總好過無校車搭. 不過我想我的細女都唔會讀這間了, 免卻有這個煩惱, 揀d有自己學校校車隊的學校好d

子爵府

原文章由 Venuscheng 於 08-7-10 17:29 發表

多謝讚賞
昨天收到校車通告, 話家長可反映八月想搭校車, 試著能否安排到. 我想就算時間唔同, 總好過無校車搭. 不過我想我的細女都唔會讀這間了, 免卻有這個煩惱, 揀d有自己學校校車隊的學校好d ...

咁又係無自己校車,好多野好難控制

前日我去交學費,順便問埋學費津貼,佢話返學先再派表

子爵府

我都係咁話,第日妹妹都未必讀呢間,
不過到時先再唸,e家阿妹妹先3個月

大宅

原文章由 Venuscheng 於 08-7-10 17:29 發表

多謝讚賞
昨天收到校車通告, 話家長可反映八月想搭校車, 試著能否安排到. 我想就算時間唔同, 總好過無校車搭. 不過我想我的細女都唔會讀這間了, 免卻有這個煩惱, 揀d有自己學校校車隊的學校好d ...

我搭下咀先......:;pppp:
係因為冇自己校車就吾讀嗱,但其實哩間学校係米几好架??
我係新手mama,乜都吾係咁知,想請教下!!!
因我想報09 n1 o牙!!

子爵府

原文章由 sitterbobo 於 08-7-12 17:20 發表

我搭下咀先......:;pppp:
係因為冇自己校車就吾讀嗱,但其實哩間学校係米几好架??
我係新手mama,乜都吾係咁知,想請教下!!!
因我想報09 n1 o牙!! ...

其實間學校都幾好, 佢地有外藉老師教英語, 有北京老師教國語. 我兒子都十分喜歡佢的英語外藉老師, 佢地講英語都真係好好聽, 有些學校請的外藉老師講的英語係帶有其他口音的. 學校也有多種課外活動, 平時每月有生日會, 生日會都有特別主題. 每學期也有旅行. 又有觀課活動.
我仔仔以前係九龍塘讀, 我問囝囝喜歡嘉德麗多d還是九龍塘那間學校多d? 囝囝毫不猶疑的答比較喜歡嘉德麗.
至於你話係唔係只因校車問題而唔選呢? 校車係好大問題, 因為每年都有大半個月要煩怎樣揍小朋友返學放學.
而這學校係用唔到學卷的.
再者我覺得老師照顧小朋友其實唔係咁細心, 可能因為一班有成三十人, 佢地有時真係無法留意到.

子爵府

佢都好多小朋友一班,我去交學費時見佢有一班..,應是k2班
上緊唱遊,d小朋友玩得非常happy,有老師彈琴(e家好多學校
都係播cd)有2位老師帶,不過成30個小朋友...好似venus講咁
怕佢唔會照顧得咁細心

[ 本文章最後由 kittypo 於 08-7-14 16:16 編輯 ]

子爵府

校車公司真係令人好激氣 . 我個仔開學時話8:35am接我個仔, 咁佢地連續三天都遲到, 我打去學校投訴, 結果校車公司話叫我8:50am送阿仔到等校車處. 我地一直8:45am到. 有時早到8:40am, 今天都是8:45am到接送校車處, 校車走左, 又無打電話比我, 佢地竟然話係8:40am的時間. 我話成年一直都係話8:50am, 一路以來係我地早到, 但佢地唔見我地都無理由唔打電話比我地. 校車自己早到, 無通知我地就走左. 好離譜呀!

[ 本文章最後由 Venuscheng 於 08-7-15 09:28 編輯 ]

子爵府

原文章由 Venuscheng 於 08-7-15 09:24 發表
校車公司真係令人好激氣 . 我個仔開學時話8:35am接我個仔, 咁佢地連續三天都遲到, 我打去學校投訴, 結果校車公司話叫我8:50am送阿仔到等校車處. 我地一直8:45am到. 有時早到8:40am, 今天都 ...

下唔係掛,一般坐校車..都有個ee..佢唔見你會即call先架wor
物呢間咁???所以我唸唸下..寧願煩d都係自己同佢返好過

子爵府

原文章由 kittypo 於 08-7-15 13:41 發表

下唔係掛,一般坐校車..都有個ee..佢唔見你會即call先架wor
物呢間咁???所以我唸唸下..寧願煩d都係自己同佢返好過

佢就係無call我. 我都諗緊好唔好索性唔搭校車, 因為住我地屋苑又讀嘉德麗的, 都無人坐校車的. 不過睇下八月點先. 工人又唔知攪唔攪得掂.

男爵府

畀面勳章

HI ALL MAMI:
我囡而家1y8個月,想揾2y班,但沙田5多2y班選揀

嘉德麗都係我心水校,佢叫我星期4前交資料報名先,但我想

問呢間校KI半日每月收費幾多?因我想佢直上,甘就5使再為

K1揾校煩,但我仔明年又升中,所以我都要有預算,睇睇應5
應付到 我有打去問,佢地又好似好趕住收綫甘,問5
到甘詳細
thank~

[ 本文章最後由 ling1211 於 08-7-15 20:57 編輯 ]

子爵府

原文章由 ling1211 於 08-7-15 17:13 發表
HI ALL MAMI:
我囡而家1y8個月,想揾2y班,沙田5多2y班選揀

嘉德麗都係我心水校,佢叫我星期4前交資料報名先,但我想問

呢間校KI半日每月收費幾多?因我想佢直上,甘就5使再為K1

揾校煩,但我仔明年又升中,所以我 ...

k1半日今年$2300,全日就$3980

男爵府

畀面勳章

原文章由 kittypo 於 08-7-15 20:58 發表

k1半日今年$2300,全日就$3980

kittypo:
thank你覆我吖,甘請問$2300包埋d雜費末ga?(如茶點,生日會嗰D?)

另唔該有冇人知面試N1使唔使講野?因間校話會好快安排面試,12月入讀N1,但我囡都仲係5係好識講野,點攪?
thank very much

[ 本文章最後由 ling1211 於 08-7-15 21:32 編輯 ]

子爵府

原文章由 ling1211 於 08-7-15 21:16 發表

kittypo:
thank你覆我吖,甘請問$2300包埋d雜費末ga?(如茶點,生日會嗰D?)

另唔該有冇人知面試N1使唔使講野?因間校話會好快安排面試,12月入讀N1,但我囡都仲係5係好識講野,點攪?
thank very much ...

$2300只係每月學費,未包雜費果d
我唸你bb咁細佢都唔會考你d物,只係見下掛
我仔果時面試都見到d bb佢地都好細個咋

男爵府

畀面勳章

原文章由 kittypo 於 08-7-15 21:58 發表

$2300只係每月學費,未包雜費果d
我唸你bb咁細佢都唔會考你d物,只係見下掛
我仔果時面試都見到d bb佢地都好細個咋

kittypo:
甘希望我囡ok la,thank

大宅

我b女都会報出年N1,有冇mama報呀??

首頁
45678...79

尾頁

跳至