婆媳關係

跳至

首頁
45678...16

尾頁

別墅

回覆:反口的99 (已更新,有新進展)

等妳

伯爵府

等你呀!加油,希望成功啦!

子爵府

大宅

樓主快d報告啦,好想知個談判結果呀

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

好想知結果

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

禁止訪問

引用:啱啱飲餐茶,勁想9秒9同jm分享,但仲同99一

大宅

熱血勳章

回覆:venusbbb 的帖子

Part 1

好心急好心急要同大家詳細講下今日見到99的情況:

99成朝唔見人,因為要等c6細佬兩公婆放工有人接手照顧對孖女先出得門口,終於,等到兩點半下午茶時間,我同99在茶樓碰面了,係屋企附近一間新開張的小茶樓,要等多兩張枱先有位。

見面的一刻,大家都若無其事咁,打咗個招呼,
我先開口:Auntie. 係呢,呢間野新開,你試過未呢?
99:未呀
我:咁啱嘞,試下啦
99:你地試過嗱?好唔好食?
我:唔錯呀,不如你睇定張點心紙先啦!
我遞上點心紙,然後企埋一邊,等c6先開波。。。

c6: 咁耐先出到黎架?
99: 好忙嘛湊住兩個,周身都唔得閒!
C6: 你咁Q忙就咪係都話要聯婚啦!我要分開擺!

如是者佢兩個反覆議論了一輪,我聽到其中一句:唔得!你結婚喎,一世人一次,點都要黎既,我尊重你架嘛!(收皮啦!)

有位了,c6向我打了一個眼色,我知道要分開擺的可能性實在唔高,收到,全世界standby, plan A 唔 work, 出動 plan B ! Plan B, over over!

我選擇坐在99的正對面,c6則坐在99隔離。呢個坐位係我即時刻意安排的,我要單獨坐正佢對面,亦唔俾c6同我坐,以免99覺得我同c6兩個一齊夾佢。。。

為咗緩和氣氛,我地先㨂食物同落單,在等食物的途中,我開始帶99入正題:係呢,auntie, 今次約你出黎,係想同你傾下關於結婚的程序和細節,因為bla bla bla bla......., (總之好客套咁講咗一大堆廢話,迫99交宴客名單俾我),c6在旁協助附和,誘導99口述,我全程筆錄。

我本來都覺得過程大致順利,99都表現得幾順攤,直到討論坐位編排時,99無啦啦講咗句野,令成餐茶頓時彌漫住一陣好濃烈的火藥味。。。

男爵府

追追

複式洋房

Part 2

大宅

熱血勳章

回覆:Babeet 的帖子

同c6睇戲,轉頭打埋佢

侯爵府

男爵府

毛⋯⋯又要追

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

追!追!追!

[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/smiley/default/kiss.gif

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

等……等

大宅

大宅

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

複式洋房

大宅

熱血勳章

回覆:lailan 的帖子

Part 2

產生火藥味係源於99講到主家席時,提及娌娌同娌娌阿媽 (即c6細佬外母,現跟隨細佬一家搬去與99同住,連三個女加埋工人一家八口同一屋簷下) 都會黎飲,又話到時對孖女都9個幾月,會帶埋佢地總動員出席咁話!

呢一刻,c6知道呢個議程太敏感,亦觸及我的底線,好醒咁搶閘回應:吓,唔好啦掛,咪玩啦你,之前搞到咁疆,仲叫佢同佢老母黎,我大日子佢地搞起事上黎我成世都會記住,有咩唔開心,咁點先?!

99反常的細聲回應,有點似喃喃自語:早幾日xx(細佬外母,99襯家) 有勸佢(娌娌), 同佢講唔好咁啦,去飲啦,應該無野既,都過咗咁耐啦!

XYZ你,聽到個勸字真係無名火起,現在無人歡迎佢黎,亦無人話邀請佢黎,仲叫埋佢老母,有病睇醫生先啦唔該!

我立即忍唔住正面對住99冷靜而沉重的說:其實佢同我講過唔會黎。。。

99: 唔係既,無野啦,佢阿媽勸咗佢,佢應該ok既

我:(忍住道氣,依然心平氣和的說) 查實佢啲說話實在好難聽,都講到咁,真係有條刺既,你都無謂勉強叫佢黎,我地結婚的大日子,萬一有咩野唔開心的事情發生既話大家都唔想,亦唔好啦。。。

99: (黑面,好嚴厲咁打斷我) 唔准再講!都過咗去,唔好再提!

我 : (c6話我呢刻個樣惡到好得人驚) 嘿!好笑嘞,咩叫唔准再講唔好再提呀???家下俾人鬧嗰個係我呀!當無事發生過呀?有啲野發生咗就係發生咗!

99 : (好細聲) 咁邊個唔啱都未知姐。。。

我:(怒) 我咩都無做過唔好屈我,有咩又唔即場講,有事就賴我!。。。。。。

我都自覺,呢刻怒火中燒的自己,眼神應該凌厲得可以殺人!

平日的99會好氣燄咁反擊,難道99自知理虧?今次謝哂皮,一句回應都唔敢俾!
c6話99的反應顯示出佢唔敢惹我,又或者我未爆過佢所以俾我嚇窒,點都好,c6話自己有把握唔俾娌娌出現,留番俾佢處理喎!

其實只要娌娌唔響度,我絕對有信心99搞唔出事,事關我有強大的後援陣容,同我24小時360度mark 住99同keep住同我匯報,應該都好穩陣既,距離婚期仲有時間,我會再從長計議,仲有其他小插曲,但好眼瞓,明天再續,goodnight la jm

首頁
45678...16

尾頁

跳至