烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆:【tag住食】自家製香腸

係咪要等到佢整條衣乾身哂先可以灌腸架?同如果衣入面有空氣係咪唔得

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:腸衣簡單沖下水就可以啦?

原帖由 花花b 於 13-12-07 發表
腸衣簡單沖下水就可以啦?
每隻腸衣有唔同處理方法

有 d 即用,有 d 要浸

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:係咪要等到佢整條衣乾身哂先可以灌腸架?同

係咪要等到佢整條衣乾身哂先可以灌腸架?同如果衣入面有空氣係咪唔得
唔係,腸衣有乾有濕,通常軟身先套入腸咀灌腸。

瑪瑙宮

引用:係咪要等到佢整條衣乾身哂先可以灌腸架?同

入面千祈無有空氣,要灌實少少,萬一有空氣,就用牙簽拮下放氣

大宅

瑪瑙宮

Updated news

朋友仔試咗鹽漬羊腸衣 very good,唔洗牙力都咬得開,有灌腸咀 + 唧袋,2 人 4 隻手就已經灌到自家香腸

大宅

認識瑞士牛牛第二回

hallonatalie 發表於 14-4-19 09:05
Updated news

朋友仔試咗鹽漬羊腸衣 very good,唔洗牙力都咬得開,有灌腸咀 + 唧袋,2 人 4 隻手 ...

其實只用唧袋手做唔用機得唔得,可能會多d空氣,咁拮返幾針補救吓係咪都得,定係多d針窿會漏或者煮時易爆

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

新的一天...希望真的有新的希望吧...

大宅

引用:好想整,但所有野都未有,最想買到腸衣,因

原帖由 hc1018 於 13-12-05 發表
好想整,但所有野都未有,最想買到腸衣,因為機可以淘,但腸衣就....
我朋友話九龍城有得買腸衣,係豬腸衣,粗身啲o個款

如果幼身o既羊腸衣,o係 google 搵 “18mm 羊腸衣”可以搵到,有得網上訂

珍珠宮

狐狸 你要的是我嗎?
如果 於漆黑中相擁 沒說話也不可怕

子爵府

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

勁呀

瑪瑙宮

引用:勁呀

原帖由 falalala 於 14-11-01 發表
勁呀
唔勁,其實晌屋企整香腸真係唔難

有食材,少少工具就整到架喇

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

伯爵府

引用:Quote:原帖由 falalala 於 14-11-01 發表勁

原帖由 hallonatalie 於 14-11-01 發表

我朋友整過畀我食,不過肉質唔似買嘅香腸,冇咁彈牙,有少少鞋。佢話自家製好難整到街買嗰d咁,因為嗰d有落化學野增加彈力喎。請問你嗰d彈牙嗎?

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

hallonatalie 發表於 14-11-1 18:08

不過你真係整得好靚呀

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由 hallonatalie 於 14-11-01 發

原帖由 ungoobee 於 14-11-01 發表
我朋友整過畀我食,不過肉質唔似買嘅香腸,冇咁彈牙,有少少鞋。佢話自家製好難整到街買嗰d咁,因為嗰d有落 ...
我估可能要撻肉先彈牙,但未至於做到街買果 d, 因為一定加咗野

瑪瑙宮

引用:Quote:hallonatalie 發表於 14-11-1 18:08

原帖由 falalala 於 14-11-02 發表
不過你真係整得好靚呀
多謝

珊瑚宮

hallonatalie 發表於 14-11-2 02:17
多謝
我暫時都重未有幸食到自家製香腸, 請問食起上黎質感如何呢?? 請問你部腸腸機係咪一機多用嗰D?? 貴嗎?? .. 因為我冇煮開飯架, 但係囡囡好鍾意食香腸, 而家市面上賣既實在係太咸喇, 所以都有興趣想試下架

瑪瑙宮

引用:Quote:hallonatalie 發表於 14-11-2 02:17

原帖由 falalala 於 14-11-02 發表
我暫時都重未有幸食到自家製香腸, 請問食起上黎質感如何呢?? 請問你部腸腸機係咪一機多用嗰D?? 貴嗎?? .. ...
市面上有手動絞肉灌腸機,亦有人用唧咀+唧袋都整到,未必要買貴廚師機嘅

我覺得自製香腸口感算唔錯,當然無街買果 d 咁,果 d 相信粉多過肉喇

首頁

尾頁

跳至