自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

PUSH

侯爵府

陪月勳章

Cathyneo 發表於 13-11-19 21:49
回覆 rubydoo 的帖子

但係只要司機肯花3分鐘,沿界限街右轉勵德街,再右轉入太子道西,再右轉基堤道,係聖 ...
家長覺得3分鐘好少, 司機覺得3分鐘好耐, 轉多3分鐘, 後面其他學生返其他學校可能就遲到!!!

子爵府

回覆:聖羅撒或附近就讀的家長請留意!保姆車MZ3XX2

push

男爵府

醒目開學勳章

推!

男爵府

Push

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

作為媽媽聽到同諗起都好擔心,就算讀到間1級學府又點,一次意外足至致命〜 唉

男爵府

回覆 pizzapark 的帖子

咁接得呢個order就全車預多3分鐘,早3分鐘上車,唔可以咁不負責只係貪快係快線放小朋友落車,有意外點算。對其他道路使用者亦構成危險。

侯爵府

嘩,攪錯呀,如果樓主好肯定佢日日如是,不如報警啦,到攪出人命就遲喇。

禁止訪問

引用:可否報警?聖羅撒的校車好惡,有學校無限包

男爵府

今年六月新聞
呢啲就係貪快同貪方便嘅後果

蘭開夏道兩死車禍
肇事司機不認罪

肇事泥頭車司機駱興。
九龍塘蘭開夏道去年發生兩死奪命車禍,6歲女童由菲傭帶往幼稚園上興趣班時,菲傭疑沒理會行人輔助線,急急拖着少主衝過馬路,結果雙雙遭一輛泥頭車撞倒捲入車底,當場輾斃。涉案泥頭車司機否認危險駕駛導致他人死亡罪,案件今日在區域法院開審。
運輸署在慘劇發生後急忙「補鑊」,建議在肇事地點採取多項改善措施,包括將蘭開夏道及喇沙利道北面的行人過路處推後至離路口約三米,讓駕駛人士在左轉過程中有更多時間對突如其來的行人或事件作出反應,並修削肇事的街角行人路,改善車輛左轉的彎度,又移走兩株樹木及更換路口欄杆,避免阻礙司機及行人的視線。

我每日都會駕車經過基堤道及蘭開夏道,所以感覺特別深。睇咗各位回應,呢嗰應該係長期問題,我只可以盡我所能提供資料,但始終我只係一名駕駛者,所能做嘅唔多,希望該校家長可以盡快搵到解決方法,保障小朋友生命。

水晶宮

i think primary school

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆 Cathyneo 的帖子

push

水晶宮

st rose 校車公司
ok wor
very nice

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

happyday5hk 發表於 13-11-20 10:43
是的,呢間幼稚園不知為何非常包庇間校車公司!間公司寸到爆,你有疑問,佢會話:你可以考慮吳好搭!

...

考慮唔好搭已經好客氣,幼稚園的家長被鬧比比皆是,

佢係話唔載你呀~~唔做你生意呀~~搭單程咁麻煩,無位呀~~
同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

侯爵府

push

複式洋房

push

大宅

幫推

珍珠宮

引用:回覆+溋溋+的帖子但係真係好危險,小朋友背

原帖由 Cathyneo 於 13-11-19 發表
回覆 溋溋 的帖子

但係真係好危險,小朋友背著書包下車,一個不留意跌一跌就跨出第三線,界限街第三線係快 ...
近日我的車都比另一個大意司機撞到,我剛車仔仔上學,嚇到我頭暈!

我近日忽然發錢寒,要努力搵錢儲錢呀!$$$

首頁

尾頁

跳至