烹飪搵食

跳至

首頁
34567...16

尾頁

伯爵府

Re: 喜歡自制月餅既朋友仔請進~

小寶貝兒,
我都係用去芯白蓮黎整,出黎既效果好好,好好味,冇街咁油,因為我比食譜少一半油,而且用植物油,但係都好易包,好蓮蓉味,宜家我自己識整之後,我都唔會買街果d啦,原來真係好唔健康架

伯爵府

奀媽,

你有無用手套去包呀
食落都有d似糯米糍, 唯一係未食過奶皇餡既糯米糍囉
你而家跟邊個食譜呀? 我諗我都要試用另一個, 可否比我嗎?

奀豬mami~~ 寫道:
cc,
thank you

咁你食落似唔似糯米糍呀???我之前第一次整,"痴手"到直情包唔到,丟左,用第2個食譜先整到,真係同街果d好似 [quote]
acintl 寫道:
奀豬mami,

回油時不用放入雪櫃, 回完之後先放, 我都仲有2個係雪櫃

我昨日試整左冰皮月餅, 唔知點解硬係好鬼似整緊糯米糍, 一D都唔似整緊冰皮月餅
[/quote]

珍珠宮

小寶貝兒,
我都係用去芯白蓮黎整,出黎既效果好好,好好味,冇街咁油,因為我比食譜少一半油,而且用植物油,但係都好易包,好蓮蓉味,宜家我自己識整之後,我都唔會買街果d啦,原來真係好唔健康架

係另一個網有網友教我先加水blend, 再用布袋隔返d水出黎~~
我整出黎d蓮蓉一粒粒咁架.... 一d都唔軟滑既.....
不過幾好食~~ 唔會油, 真係健康好多~~
我都係少油少糖呢~~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

loccitane,
係呀,copy佢個網果個食譜呀,唔係忽週果個,個餡用剩左可以密封雪入雪櫃,唔駛入冰格架 [quote]
loccitane 寫道:
[quote]
係怪師傅既酥皮奶皇月餅既奶皇餡? 請問用時要加入咩材料? 個餡整好可以放雪櫃幾耐? 駛唔駛放冰格?
[/quote]

點解我去佢個網唔見有登呢個食譜0既

唔好意思, 想再問, 由雪櫃拎出黎用時係咪要加入食譜內 8)的牛油1兩再搓滑 ?

另外, 妳整左酥皮奶皇月餅未呀 ? 味道如何 ?

男爵府

好媽媽勳章

我果個奶王食鐠click

男爵府

小寶貝兒,

奀豬mami, 可唔可以比自製蓮蓉個食譜我? Thank you!

伯爵府

cc,
我有用手套呀,感覺乾淨好多
我宜家用"為食貓"個食譜,第一次整係失敗既,個皮比較硬,可能我落既料唔太準,到我星期六再整多一次,跟到好足,就好掂,雪左3日,今日食都仲好冰皮,唔係硬皮

材料(40 隻份量)

冰皮 :
糯米粉 一杯

粘米粉 一杯

麵粉 半杯

砂糖 一杯

鮮奶 一杯

鍊奶 4 湯匙

生油 4 湯匙

糕粉 半杯

除糕粉外將所有粉類材料篩勻加入糖、奶水、油等合攪成糊狀。

粉糊以大火蒸20-30分鐘 (若用淺的蒸盆,蒸20分鐘便可,若用深的蒸盆,則要蒸30分鐘) ,取出擱涷,再搓成軟滑適中之粉糰。

[quote]
acintl 寫道:
奀媽,

你有無用手套去包呀
食落都有d似糯米糍, 唯一係未食過奶皇餡既糯米糍囉
你而家跟邊個食譜呀? 我諗我都要試用另一個, 可否比我嗎?

[quote]

伯爵府

小寶貝兒,
我都有加少少水去blend,之後再用魚袋隔水,再用過瀘網慢慢"顏"番d蓉出黎,出黎既效果好滑,不過整完好手軟
小寶貝兒 寫道:
係另一個網有網友教我先加水blend, 再用布袋隔返d水出黎~~
我整出黎d蓮蓉一粒粒咁架.... 一d都唔軟滑既.....
不過幾好食~~ 唔會油, 真係健康好多~~
我都係少油少糖呢~~

伯爵府

loccitane,
你搵唔到??但係早幾日我仲開到架 ?-( ?-(
佢個食譜係咁講,我都係跟左佢咁做,不過我仲未整酥皮奶皇月餅,因為我好白痴地又唔記得買蛋,今日整左奶往冰皮喳
[quote]

唔好意思, 想再問, 由雪櫃拎出黎用時係咪要加入食譜內 8)的牛油1兩再搓滑 ?

伯爵府

mango22 ,

自制白蓮蓉餡

蓮子︰400克
水 5杯~6杯
白糖︰1杯
植物油︰1/4杯
butter︰3大匙

做法︰
1、蓮子用冷水泡隔夜。高壓鍋中加入蓮子和5杯水,上汽後20分鐘,待涼。

2、把蓮子連湯帶水放入food processor或blender中,打成泥。講究一點的,用濾網過濾一下,不講究此時就可以放進鍋里炒了。

3、炒鍋里加入蓮子泥、白糖、植物油和butter,一起炒至蓮子泥變干成團,放涼即成。

注︰
1、蓮子餡要放植物油吃起來才會潤,不喜歡植物油的味道可以用shortening代替。如果全用butter,蓮子餡的粘性會差一些。

2、如果想要蓮子餡更粘一些,可以適量放一些麥芽糖,但不宜過多,否則蓮子餡的顏色就不白了。

3、蓮子餡放冷藏可以放3天,如果一次做得太多暫時吃不完,密封後放冷凍,幾個月都沒問題。

珍珠宮

奀豬mami,
今日我用左新鮮蓮子整, 唔使加水blend, 都可以整到好滑呀~~
唯一既問題, 應該係比買乾貨貴幾倍囉... 哈哈~~
不過唔知係咪我之前買既去芯白蓮有問題呢, 我係裕記買架~
我買埋皮旦整冷盤, 但d皮旦都唔係糖心既, 我係街市買係糖心架~~
所以亦都有可能係我係裕記買既有問題~~

另外我想問下, 我今日整左綠豆蓉, but 出黎係杰杰地咋, 唔係固體, 點樣包啊???? 我雪佢一晚又得唔得呢?? (唔包保鮮紙, 等佢抽咁d水份)

珍珠宮

我見大家講到痴手既問題, 我幾日前整廣式月餅, 第一個又係痴手痴到個皮爛晒, 跟住第2個我就醒左, 先查少少粉(我用麵粉, 因為之後會焗, 所以冇問題的)係手掌心, 先再攞起顏平左既月餅皮, 再包餡, 入模前再係麵粉度碌一碌佢, 拍走多餘的粉, 再放入模壓就會好易甩模(基本上唔使拍佢, 壓完之後拎起個模, 個月餅就會自己跌落黎)
而月餅面d粉一陣間已經唔見晒(我估係被月餅皮吸收左)

我廣式同冰皮既食譜都係跟為食貓既食譜, 佢既食譜有埋相, 可以知道自己做既同佢做既有乜分別, 非常方便~~

我聽日應該會再整一次廣式月餅, 我會試下影底成個過程, 如果有姊妹想要, 可以pm我

大宅

loccitane,
你搵唔到??但係早幾日我仲開到架 ?-( ?-(
佢個食譜係咁講,我都係跟左佢咁做,不過我仲未整酥皮奶皇月餅,因為我好白痴地又唔記得買蛋,今日整左奶往冰皮喳 [quote]
[quote]

[/quote]

因為好似話佢唔會放食譜係網, 要去佢度學先得

妳整左酥皮奶皇月餅post相俾我地睇下丫

大宅

請問各位月餅高手 :

請問大家知不知道 "紅棗容月餅" 怎樣整 ?
有沒有食譜可以分享 ?

我有一個5歲女女和8個月仔仔 , 閑時返下 freelance湊下仔...

我的blog
http://hk.myblog.yahoo.com/chancharlize/article?mid=1357&prev=1373&next=1342

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

請問呢個係木定膠模? 幾大? 幾錢? 係邊度買? 可唔可以post個模來睇下呢?

sorry, 太多野問, 因為好靚, 我想買返個.

che9 寫道:
今晚ga製成品

珍珠宮

我上星期係元朗既樂焙見過
http://www.yl.hk/cf/index.htm
元朗安興街
安良里5號 好悅洋樓地下
電話: 2443 3440 傳真:2443 5032
係木模黎既, 因為我冇興趣買公仔模, 所以冇記住幾多錢, 如果你想知, 我可以等陣間冇咁大雨時出去望下, 因為就係我屋企附近姐~
又或者你打電話去問下都得~
我見到佢仲有幾個大方形木模, 好似出面買果d雙黃蓮蓉月果d呢, 佢果度賣98蚊個, 但我記得公仔模係平好多, 但幾多錢就真係唔係好記得.....
另外仲有好多膠模賣, 廿零~30零蚊個

catnapper 寫道:
請問呢個係木定膠模? 幾大? 幾錢? 係邊度買? 可唔可以post個模來睇下呢?

[quote]
che9 寫道:
今晚ga製成品
[/quote]

伯爵府

小寶貝兒,

隻kitty模我都想買, 不過元朗對我黎講就真係好遠呀 :-( :-(

小寶貝兒 寫道:
我上星期係元朗既樂焙見過
http://www.yl.hk/cf/index.htm
元朗安興街
安良里5號 好悅洋樓地下
電話: 2443 3440 傳真:2443 5032
係木模黎既, 因為我冇興趣買公仔模, 所以冇記住幾多錢, 如果你想知, 我可以等陣間冇咁大雨時出去望下, 因為就係我屋企附近姐~
又或者你打電話去問下都得~
我見到佢仲有幾個大方形木模, 好似出面買果d雙黃蓮蓉月果d呢, 佢果度賣98蚊個, 但我記得公仔模係平好多, 但幾多錢就真係唔係好記得.....
另外仲有好多膠模賣, 廿零~30零蚊個

伯爵府

小寶貝兒,
咁你覺得用新鮮蓮子整出黎係唔係好正呀????
我又整下先

你整綠豆蓉有冇雪左過夜先整呀??因為你煮完之後係好糊仔咁架,到第2日拎出黎係會硬哂,好易包,你會唔會落左太多椰漿 or 你炒得唔夠呢

伯爵府

catnapper,
呢set模係上年買月餅有架,係set裝有一個模,磨豆器同密實樽一個呀,宜家唔會有得買(yahoo拍賣見過有),
而街買果隻木模kitty,唔係呢個樣架,而且整出黎唔太似kitty架,or你可以用布丁模試下個效果,不過我諗個樣唔會太出囉
catnapper 寫道:

[quote]
che9 寫道:
今晚ga製成品
[/quote]

伯爵府

loccitane,
我真係係怪師傳到copy出黎架 不過宜家真係搵唔到

我頭先整左啦,比你地睇下丫,hehe

脆皮奶皇/綠豆蓉月餅:

冰皮奶皇月餅:

首頁