懷孕前後

跳至

首頁
34567...9

尾頁

大宅

Re: 請問如果係雙程証嘅孕婦要帶咩証件入醫院嫁?

我同呢度bk媽咪從未話過你朋友攞"緊"著數綜援,我唸你唔好講唔惦,就黎冤枉我地好d!
至於個d大陸人係香港生左之後會攞我地香港人d咩著數,我唸大家都好清楚。如果你係都話唔知,就睇番之前其他媽咪講過個d啦!

別墅

happyhealthymum 寫道:
weiwai :

你又係既,咁明膽明昌咁督暴人地,人地除左唔認之外,仲可以點答你姐!唔通話----------"係呀!我一早知佢係過期居留架,仲幫佢打點一切添!我地唔係冇錢,但d錢唔係要黎找數用囉,仲打算拎埋綜援,辛苦你地呢班hk納稅人喎!!嘻嘻!'' 咁咩!? 有時d野大家知米算囉,係米?!

happyelimme:
咁又可以冤枉我同我朋友咩,難道我地唔係人?冇感受?

大宅

anchalee,
如果你想平息件事, 不如你唔好再reply落去啦~
你越講, bk d媽咪只會越興, 既然只不過係你幫個friend問, 你又問唔到d咩! 不如就咁算啦~~~
你唔再reply, 呢個topic就會沉底, 唔會再浮返上o黎令你自己唔開心啦!

無謂攪到bk個forum咁唔開心啦! 大家一直都相安無事, 和平相處o架嘛!

大宅

借問聲,我冤枉你d咩呢?

子爵府

Re: 請問如果係雙程証

又要留番d$交稅,我老公同咁多人辛苦賺d$黎養佢地已經好

睇完篇新聞知道實質數字仲 頂丫~
第時個仔d同學實係佢地啦~唉.............
希望佢地D品德會好D啦~
兩個都係我心肝定>3<

男爵府

畀面勳章

我對大陸人不嬲冇咩好感~
個個落黎生完之後唔知博咩~
一係就諗住個仔第時拖佢落黎~
一係就係度呃綜緩~仲要覺得好似老馮咁
如果真係為左生第2個,唔想俾人罰錢又或者係博囝的話~
就唔該去私家生,唔好用納稅人D錢~
同埋生完好即刻走~
06年7月8日在浸會醫院開刀出世,重2.55kg,身長46cm,頭圍32.5cm

男爵府

KARMENLAM 寫道:
其實雙程証孕婦來港產孑e個問題真係好嚴重,政府應盡早改政策,既然大家都咁重視e個問題,或者我哋可以考慮下約埋班mama或孕婦一齊出去遊行令政府重視e個問題.大家認為點??

我都覺得向度嘈無咩用
政府一定要盡快做野倒塞呢個漏洞
我相信都係要d大肚婆出黎攪次遊行
政府先會正視我地既不滿

珍珠宮

完全認同~~~
而家D大陸人好多都有錢過我地呢D香港人,但都仲有D大陸人要我地養埋佢,如果佢地對香港有貢獻既養佢地有咩所謂,衰在係無丫麻,仲要係甘落黎生,如果真係有金執,都一早比佢地執晒啦~~~

happyhealthymum 寫道:
大陸人唔係冇錢,仲大把錢添。但佢地d錢只係要黎買野享受,找數??米留返比我地呢d納稅人找囉!
而家最新公佈hk人口己達700萬人,hk一直出生率咁低,點解仲增加得咁快,米多得呢班人唔少囉

[quote]
anchalee 寫道:
點解你地都認為大陸人一定係冇錢嘅呢? ?-(
而家d自由行在港消費唔會俾香港人少啊!
[img][/quote]

大宅

正一白痴政府
Geemama 寫道:
[quote]
其實雙程証孕婦來港產孑e個問題真係好嚴重,政府應盡早改政策,既然大家都咁重視e個問題,或者我哋可以考慮下約埋班mama或孕婦一齊出去遊行令政府重視e個問題.大家認為點??

我都覺得向度嘈無咩用
政府一定要盡快做野倒塞呢個漏洞
我相信都係要d大肚婆出黎攪次遊行
政府先會正視我地既不滿[/quote]

複式洋房

估唔倒個o個聰明而又好心的人地朋友終於肯收口離平息今次的事件...多得佢唔少!

複式洋房

內地孕婦來港產子攞居留係100%既事實, 就算佢地無呃綜援, 其實都仲會為香港帶黎好多教育醫療同其他社會問題架.

港產大陸BB响內地無户籍, 讀書睇醫生都會好貴 (北京普通私立小學都要十幾萬一年學費, 國際學校仲貴); 所以我相信港產大陸BB將來肯定(好快)會黎香港享受十幾免費教育福利 (做我地小朋友既同學), 咁港產大陸BB在港無收入, 政府當然要俾綜援養佢地, 同埋資助學費書簿費同交通費啦; 而大陸父母又可以用照顧無依小孩為理由申請單程証來港, 佢地一黎到當然未有資產同工作, 完全合資恪申請公屋同綜援添.

同埋, 如果大家有經常睇報紙, 應該會發現近幾年特別多嚴重家庭悲劇, 好多都係發生响新移民身上, 其實呢啲社會問題好多係早年中年港漢北上娶嬌妻既結局; 而家政府仲話要投放多啲資源去協助「老夫少妻」新移民家庭喎, 啲錢咪又係我地交既稅!

所以, 我覺得有份交香港稅/有良知既香港人係絕對唔應該鼓勵、教唆or 協助內地孕婦(朋友)來港產子, 係咪?

朗仔, 好同情你既遭過, 希望你呢胎生產順順利利、BB健健康康.

複式洋房

happyhealthymum

你講得岩我心水!

D 非法居留的大陸人咪“洗〞 同你客氣 , 香港出生率底咩, 佢咪成 “炸” 冲 lai 迫爆港 law! 公援港人 Ng 攞, 要自食其力咩? 佢咪成 “炸” 冲 lai 先到先得、有生多無生少再迫爆港 law!

死味!

大宅

政府都真係唔知攪咩架﹗
大陸人識在港遊行,又有陳日君幫,
我地香港人又點算丫呀?
其實我都知香港同大陸都有好人,亦有壞人,
父母都係香港人都唔一定有個有禮貌的小朋友,
大陸人都唔一定代表佢在香港攞著數,
但交緊稅果d一定係對香港有貢獻既人囉,
如果比d無貢獻,但又只想攞著數既人,
削左我地既福利就真係唔掂喎﹗
政府幾時先可以正視下依d問題呢?
遊行真係唔錯架,不過孕婦遊行有冇危險架?

禁止訪問

男爵府

yotal 寫道:
政府都真係唔知攪咩架﹗
大陸人識在港遊行,又有陳日君幫,
我地香港人又點算丫呀?
其實我都知香港同大陸都有好人,亦有壞人,
父母都係香港人都唔一定有個有禮貌的小朋友,
大陸人都唔一定代表佢在香港攞著數,
但交緊稅果d一定係對香港有供獻既人囉,
如果比d無供獻,但又只想攞著數既人,
削左我地既福利就真係唔掂喎﹗
政府幾時先可以正視下依d問題呢?
遊行真係唔錯架,不過孕婦遊行有冇危險架?
[quote]
[/quote]

有無人識d婦女團體攪手呀?
我地bk呢度既媽媽個個肚咁大又要返工好難自己發起
如果有果d團體攪我只係去遊行
我一定會去支持呀!!!

孕婦遊行都會有少少危險
因我地又行得慢又唔哂得
但係睇你幾點同行邊jer
同埋咁先有noise!
一定會迫政府立即正視呢個問題既嚴重性

大宅

咁大陸人過期居留會有咩後果???

大宅

CHOCOLATE8188 寫道:
咁大陸人過期居留會有咩後果???

會被趕出境同好似返上去要罰 $$ 架...

別墅

我一定會去支持呀!!!

孕婦遊行都會有少少危險
因我地又行得慢又唔哂得
同埋咁先有noise!
Geemama :絕對同意你講嘅嘢!!!

複式洋房

支持...支持...

我一定會去支持呀!!!

孕婦遊行都會有少少危險
因我地又行得慢又唔哂得
同埋咁先有noise!
Geemama :絕對同意你講嘅嘢!!!

禁止訪問

首頁
34567...9

尾頁

跳至