跳至

首頁
34567...8

尾頁

公爵府

Re: 打

蝦仔又係呀, 原定 29/4 打, 有事改左期, 30/4 開始病, 到而家都未好, 尋日 d 痰住 kick 住喉嚨, 唔上唔落, 吞唔返又嘔唔出, 係咁作嘔 & 喊.

改左期原定 12/5 打架, 而家要睇定 d, 可能又要改期, 都唔知點好
[/url]

大宅

睇咁多位mama都話bb有發燒..呢支針都幾勁,,,
意粉仔原本約左5月4日打,,但病左發燒,,,而家又改左16號先打..姑娘話如果食緊藥,,最好停藥後至少一個星期有多先去打,,,唔係如果佢未好得番哂打左呢支針會好辛苦架喎,, :tongue:

男爵府

我諗真係等bb狀態好先打,如果5係,可能會更加辛苦 :-( :-(
kelly 約左係下星期六打,5知佢會有咩反應

公爵府

咁即係蝦仔又要改期啦, 尋晚仲食緊藥, 原定 12/5 打

我都覺得岩岩病好, 又要打針, 真係好辛苦 :-(

題外話: 意粉仔有新相, 好靚仔呀

[/url]

大宅

聽醫生講, 私家同政府個疫苗都係一樣, 只不過係支針筒唔同. 不過有人覺得姑娘會手勢好 d.......

我會打肺炎鏈球菌針. 一歲要打兩支. 兩支相隔6-8星期. 價錢 600-750 一支, 打左終身有效.

baby_ee 寫道:
我係私家打呢支1歲混合針、22號打、今日第十三日、重算平安過渡、冇發燒、冇出疹。不過唔知關唔關私家事。有個朋友就話一様。

除左1歲混合針、有冇人打肺炎xxx。有的話、可否比詳細資料, 因我知D唔知D!! ?-( 謝謝!!

大宅

哈. 我又冇乜話擔心喎. 我都預左佢會發燒同出疹. 咁佢都唔算燒, 不過真係脾氣差 d.

佢 d 疹主要享面度, 身就得幾粒. 出左少少, 散左又出第二批. 到而家都未散, 不過又冇乜惡化, 暫時都唔會去睇醫生. 我諗可能打左針, 有 d 藥享身體入面都會有 d 燥, 同埋呢幾日天氣潮濕 d 皮膚都會差 d. 如果再食西藥可能仲西利. 如果再過幾日見佢嚴重左先睇醫生.

別墅

咁我諗我都要改第2次期了,費事佢咁辛苦..
打肺炎鏈球菌針係唔係每一間診所都有得打的, 咁係唔係要佢打
該用戶已被刪除

男爵府

cherie,

:-( 請問momo打針之前係咪完全健康??kelly會係13/5打,不過,佢琴日有少少鼻水...諗緊如果星期五都未清,駛5駛改期 ?-(

大宅

momoma,

momo依家好d未呀,真係淒凉豬~
oo燒咗3日,今曰先至叫退燒,仲觀察緊!
呢支針就係勁揪....

公爵府

唉 ~ 點算好呀, 聽有 d 媽咪話, bb 停左藥最好 1 個星期後先好去打 1 歲針.

蝦仔尋日岩岩先停藥, d 傷風應該好得七七八八, 本來約左 12/5 打針, 咪打去諗住改期囉, 點知個姑娘話, 停左藥冇發燒就可以打.

咁點算呢, 呢個星期五打唔打針好呀, 個個姑娘講 d 野都唔同 :-(
[/url]

大宅

原本我囝囝4/22要打. 但當時因為覺得佢有少少蛋白敏感同咳未清, 不過無食西藥. 只食保嬰丹. 所以同姑娘講改到5/9. 姑娘都話其實無發燒都可以打. 而且14個月前打咗就得. 當然愈早打愈早保障. 不過我想試多一陣蛋白同隔耐少少. 所以改兩星期. 返去諗諗o下想早返一星期打. 但已經好full, 好難改返早. 只改到再遲d. 琴日終於打咗. 打時姑娘只問有無氣喘, 輸過血, 發燒同藥物敏感. 無問最近有無食過藥. 因為依家book咗再改會好遲. 到時又唔知會有無其他情況唔打得. 所以預計好少少無發燒應該早d打好d. 因為我改到兩星期後. touch wood期間我都擔心會唔會發燒又要改.

男爵府

我個B打咗1歲針啦, 過咗10幾日都冇發燒呀, 佢次次打針都有發燒架, 估唔到反而最勁嗰支針會冇事

大宅

蝦蝦:
唔好意思,咁遲先覆你,個姑娘只係話要病好一個月先可以打針(佢無指明係咩病)..... ?-(
我的家有~
囉囉唆唆 嘅 煩人BaBa
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽
少年宅男 嘅 雞仔謙哥哥
奀皮多手 嘅 豬仔浠弟弟
醜怪黏身 嘅 惡馬妹芊妍

大宅

蝦蝦..你咁睇羅,,,如果蝦仔已經咩事都冇,,確定佢好番哂,,咁你星期5就同佢打,,但如果覺得佢仲未回復狀態,,,就比多一星期佢,,,因為如果佢抵抗力未回復, 打左針10日8日後又有發燒反應, 咁佢就會好辛苦.....我本來4號同亞囝打,,都改到16號先打,,,就係唔想見到佢一好番哂就打驚佢如果發燒就會好辛苦...到時mama又心痛,,,bb又扭計,,, :-(
該用戶已被刪除

別墅

津津今日會打針啦!! :-( 本來想打去改期的因為有少少流鼻水, 但係打去姑娘話無食藥又無發燒(又或者停

公爵府

健康院改期, 真係要成 2 個禮拜後架, 之前原定 29/4, 改到 12/5, 再改真係唔知幾時.

我同婆婆商量過啦, 照聽日去打, 希望蝦仔叻叻豬啦. 我地就係怕好似 wasyinyin 咁講, 等既期間又中招就弊, 呢排天氣成日轉, 不如趁住病好, 快 d 去打.
[/url]

男爵府

kelly都應該會照在13/5去打,5想再改啦,歲半又要打另一支,如果呢支推遲左,咁好快又打下一支 :-( :-(

大宅

係lu,,,其實愈早打愈好,,意粉仔約左星期2打,,但今日佢又有dd鼻水,,,真係如果再改又唔知幾時...我暫時唔比藥佢食,,睇下佢會唔會自己收鼻水,,如果到時冇燒,,我都會照同佢打,,因為我仲想同佢打肺炎鍊球菌針,,,歲半又要打5合1 ,,,,所以一歲支針要快d打左佢先... :tongue:

首頁
34567...8

尾頁

跳至