自由講場

跳至

首頁
34567...20

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

CALVEN 發表於 11-7-22 11:33
佢話記者問到,學生照答者
我話好多納稅人自己都未去過,佢作為教育工作者,是否要教導學生量力而為,不是不停 ...
講得好

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樓主做得好好~

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我會 send e-mail 比佢 , 只講六個字 "人比人 比死人 "

徐子x 有大條鑽石錬 , 我唔通周圍叫人贊助買返條戴吓 , 問人點解人有我無 ? 你估欠你嫁

mable1124  haha ~~  我都想呀!!  有邊個女人唔想擁有!!  發表於 11-7-23 10:59

珍珠宮

大廚勳章

Ivy07 發表於 11-7-22 12:08
回覆 CALVEN 的帖子

咪係,佢咁做只會令小朋友更自卑,更加覺得個世界好似欠左佢地咁。

其實佢地父母俾唔到資源小朋友, 真係社會錯晒? D父母自己無責任?

HY2007  梗有責任啦!冇錢唔好生咁多!  發表於 11-7-23 00:22
Ivy07  咪係,我細個時夠窮啦,但就未見過我父母怨政府,只會叫我地比心機讀書  發表於 11-7-22 12:33

大宅

我覺得今次班細路仔俾人擺上檯 雖然我都覺得佢地個答法聽起黎「貪」左 d 但老實講, 俾你係個細路都可能咁答

最衰都係班政棍, 諗呢個派錢游學團出黎, 完全錯晒亦唔符合關愛基金的理念 (扶助 N 無人士 ... 我估係扶助生活所需而唔係呢 d 奢侈玩意囉) 仲攪到社會分化, 至少我地呢 d 所謂中產, 一聽到呢 d 新聞就無明火起

Ivy07  讚!  發表於 11-7-22 12:34

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

同埋,咁佢又有無同d想去歐美遊學既學生講,想去就一係叫父母努力工作賺錢,一係就自己第日努力工作賺錢,而唔係同政府/關愛爭取。
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

翡翠宮

佢知唔知佢拎去人D $$ O係邊度黎架~:;pppp::;pppp::;pppp::;pppp:
入境事務處24小時舉報熱線: 2824 1551
舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

大宅

叫佢哋睇睇東非嘅饑民, 香港呢班所謂窮學生算得係咩. 有飯食有書讀, 佢哋已經係幸運嘅一群, 知足常樂呀.

蜆介鯪魚球  agree!!!  發表於 11-7-22 16:49

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

CALVEN 發表於 11-7-22 11:45
我話我自己小朋友都打算讀津校,讀書講先天+後天努力,全世界都吾會有絕對公平.

我會教小朋友吾好樣樣同人比 ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

依家興仇富,興扶貧。

唔幫手扶貧會比人打。。。:;pppp:

HK比大6仲共產呀。

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

講得好

唔努力點會有收穫?好多人都未去過美國啦!佢都癡癡地嫁佢應該教D學生努力D,唔好乜都話自己無乜無乜,我小學果時都係乜興趣班都無,未又係咁過

大宅

我覺得呢個校長明顯地 搵野黎搞 搏出o者~

成日都話想掙取最好既俾佢既學生

上次睇電視話想book高爾夫球場俾學生打波, 仲要影住佢打去問 D "私人會所"

真係 O 晒咀...

私人會所點會唔貴呀?
私人會所點會咁隨便俾你唔係會員既人入呢?
究竟佢明唔明咩野叫"私人"會所?

小朋友有機會打高爾夫球係好,但係小學生...會唔會太早呀? 如果學生係無經濟能力的話,你俾佢打一兩次...其實都無咩意思...

我都係中學學校搞先有機會接觸...仲要好似係大埔既高爾夫球場,我記得 $$ 係經濟D...點解佢又唔試下D經濟D既場呢??

我覺得好多時唔係公唔公平既問題...而係現唔現實既問題.........

不喜勿插

janisting  book私人會所打golf~真係唔知佢諗咩...大把公共球場打藍球, 羽毛球...唉...  發表於 11-7-23 09:55
黑白豬  唔係卦,我無睇到呢個新聞tim,真係幾O咀==  發表於 11-7-23 00:33
ivory0915  agreed, 佢根本就做戲搏出位 ~  發表於 11-7-22 19:51
antique  我上次都有睇到個節目。 我覺得佢有 d 在鏡頭前造作。  發表於 11-7-22 16:34
babyfunny0816  咁多運動唔做點解要做個高消費的運動, 佢想話俾人知佢打開高爾夫球姐  發表於 11-7-22 15:31
Hoining  我上次睇到都O咀lor,居然諗住book私人會所打golf,其實政府公園都有大草地比小朋友玩  發表於 11-7-22 14:23

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

剛看到校長在2006年11月20日在星島的文章"幸福背後沒有不勞而獲"

但現在正正是在教導他的學生不勞而獲.....

3千蚊算係咁啦...想點呀....以前我地細個都無啦...又唔公平喇WO.從前阿媽就教我地無咪無囉,做咩要同人比,想要呀,想去旅行,就自己努力囉..而唔係好似今時今日咁咩都怨...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

個校長都不知所謂, 遊學呢D根本就學唔到D乜, 只係至在坐下飛機去旅行之嘛, 冇錢就唔好學人去遊阜啦, 仲要政府比埋錢你地去, 而家政府欠你呀:;pppp:

子爵府

畀面勳章

fengfeng 發表於 11-7-22 12:15
我覺得今次班細路仔俾人擺上檯 雖然我都覺得佢地「貪」左 d 但老實講, 俾你係個細路都可能咁答

最衰都係班政棍, 諗呢個派錢游學團出黎, 完全錯晒亦唔符合關愛基金的理念 (扶助 N 無人士 ... 我估係扶助生活所需而唔係呢 d 奢侈玩意囉) 仲攪到社會分化, 至少我地呢 d 所謂中產, 一聽到呢 d 新聞就無明火起

逆思考去睇呢件事,可能根本呢個奸愛基金d富商政要就係唔想比or比得唔順超,所以咪諗埋呢d屎橋等社會分化,投訴...咁咪有藉口唔使再比錢落呢個奸愛度囉!我相信好多富商都應該唔係自願想比,多數係比政棍焗佢比...*講笑咋*

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

CALVEN 發表於 11-7-22 12:07
我有話佢吾通人地住豪宅,我又要同人比ar.
Good point~ 唔好乜都要同人比.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

一直對佢都好有好感,但...........今次!!

如果佢話買電腦 100% Support ,費人政府,好做唔做,什麼遊會團,真係白痴,個魚校長仲唔知足,要去歐美,幾萬我都唔捨得比我子女去!!mouth:

佢話學生話,學生話去太空遊會,就照直講?

佢應該教導學生,社會比出 3000 蚊,已經好難得,比心機讀書,大左自己去!!

Hoining  咪係無$就吾去lor, 我仔無補習無遊學, 今年都入左b1英中呀, 多鬼魚  發表於 11-7-22 14:27
芝娃娃  今次已經唔係錢問題, 係去到德育層面.  發表於 11-7-22 14:16
lovebobo  講得好, 今次俾三千, 下次又唔知要貪幾多錢, 佢地真係貪得無厭, 好唔知足!!  發表於 11-7-22 12:40
Tarababy  咪係, 貪開有條路....  發表於 11-7-22 12:28
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

遊學團根本係唔係必需品。反對學生家長們持續無理既要求...

Tarababy  留d錢叫佢地開返科經濟學叫佢地讀下經濟,知道咩野叫必需品先 =P  發表於 11-7-22 12:29

男爵府

回覆:我正話打左電話比鮮x行校長

佢真係有d over左!太出位喇!我禽晚聽到個學生話想去星加坡同美國?真係忍唔住冷笑!星加坡係出黎做野儲左兩年錢先去到,美國?我都想去呀!

VKwan  叫奸愛基金支持你啦  發表於 11-7-22 12:29

首頁
34567...20

尾頁

跳至