夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

但願全世界嘅狐狸(曾經做過or依家做緊),都有易小姐咁悲慘嘅下場,(話我咁咒人衰都係咁話),尤其喺我心目中恨之入骨嗰個...

大宅

原帖由 豬仔mama 於 11-2-26 14:47 發表
但願全世界嘅狐狸(曾經做過or依家做緊),都有易小姐咁悲慘嘅下場,(話我咁咒人衰都係咁話),尤其喺我心目中恨之入骨嗰個...

個女人唔衰你又點會咒佢..放心..佢一定無好下場!!加油~~

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

下面有個post十分搞笑囉…
「婚外情」 若不是由「第三者」既出現…
咁係因為咩呢??

大宅

BK Milk勳章

只有第三者至會講, 人哋段婚姻根本就有問題, 無問題佢係插唔入去, 錯嘅唔係自己, 佢係真愛

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 sohu2 於 11-2-26 13:11 發表
你lee個女人實在太唔明白男人既心態,你有無聽過{有食唔食,罪大惡極},男人就係咁有女埋身會唔食,一時衝動唔會腍後果,食咗先算. 咁性工作者同埋one night stand都叫真愛喎,男人係唔需要有愛先有性,只係睇個女人以乜心 ...

我唔係想站在甚麼身份去討論.
我唔支持第三者, 只係覺得, 大家用憎第三者的心, 去咁話一個根本唔知誰是誰非的感情關係中的女人, 係咪有點過份?

對不起, 我係唔會覺得, 凡係男人都係"有食唔食"果種人.
我身邊都見過唔少好複雜的感情事件, 更覺得, 感情好多時唔係非黑即白的. 男人同第三者, 有時的確係真心相愛, 呢D個案我亦見過, 當然你可以話佢地係狗男女, 但係, 佢地的確係相愛, 兼且今天已開花結果. 做大婆那位, 可能會覺得好唔抵, 我當年都會咁諗, 但, 年紀大左, 睇得愈多, 就愈覺得, 只可以話大家緣份已盡.

我亦見過男人, 遇到potential 第三者, 仍可以把持住, 呢D, 就係因為佢仲係視佢老婆為最重要的人. 如果佢可以好容易俾第三者完全佔據, 這只係證明左, 佢根本唔夠愛佢大婆.

我知我講呢D, 好多人會覺得好反感. 但我只覺得, 這亦是真確人生.

珍珠宮

你講得好岩!
每個人都要尊重婚姻精神, 唔係名存實亡, 如果結婚咁兒戲咁結來有乜意思?遊戲都要講規則啦吓哇

可能有人同第三者係有真愛, 但唔該先離婚搞清關係先,唔好做烏龜兩邊氹逃避問題,咁唔係大丈夫所謂, 冇guts離婚ge就唔好學人搞婚外情!
唔好下下都用真愛來達人!真愛唔係大晒, 唔係代表可以傷害人, 唔係代表可以違反道德, 咁媽同個仔,阿爸同阿女有真愛咁就可以亂倫?多餘啦

原帖由 新爸媽 於 11-2-26 01:53 發表

根本就唔係真唔真愛既問題...兩個人既結合...
當初是你情我願...簽得紙作出"成"諾...就必需
遵守及負起責任...就算感情有所改變...亦是兩
個人的事...人有道德規限...人有自制能力....
唔係一句有真愛就不會給第三 ...

別墅

原帖由 tired 於 11-2-26 18:49 發表
你講得好岩!
每個人都要尊重婚姻精神, 唔係名存實亡, 如果結婚咁兒戲咁結來有乜意思?遊戲都要講規則啦吓哇

可能有人同第三者係有真愛, 但唔該先離婚搞清關係先,唔好做烏龜兩邊氹逃避問題,咁唔係大丈夫所謂, 冇guts離婚ge就唔 ...

別墅

原帖由 莎莎莉莉 於 11-2-26 18:17 發表

我唔支持第三者, 只係覺得, 大家用憎第三者的心, 去咁話一個根本唔知誰是誰非的感情關係中的女人, 係咪有點過份?

我身邊都 ...

我覺得..現今社會很多人...實在太感性自我/自私...
只看眼前享樂...不理後果責任...愛?何謂真愛?
我覺得..所有事都需要經營...愛..亦需要...
兩個人由相識..相知..相愛...到結合..係一個過程...
如果要保持愛...雙方既要付出也要包容...
凡遇到問題...退縮莫視不理會...牆就越來越
高...當有衝擊(第三者)時...便說真愛出現了...
就只懂新人笑..不想舊人哭......悲....
試問當初發現有問題時...夫妻是否有用腦用心
去想想為何發生...如何解決呢..有否作出適當
的補救呢?單方面既付出補救..基本上係起不
了作用既~~~~

我想信大家認為不是不可以有另一段真愛感情...
而是當中事主既處理手法及時間....如果愛真的流
逝不再...不能補救...那真的要好好結束...大家過
一段冷靜期...反思一下...才好再展開另一段新感情...
這樣...應該很大機會不會被說為負心..不負責任了...

我相信這樣作為被棄者也容易點接受...因為這是
建基於兩個人的問題...比起同時有第三者既分離
易於接受...

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 tired 於 11-2-26 18:49 發表
你講得好岩!

可能有人同第三者係有真愛, 但唔該先離婚搞清關係先,唔好做烏龜兩邊氹逃避問題,咁唔係大丈夫所謂, 冇guts離婚ge就唔 ...

民房

有感而發

發生馬尼拉槍擊當日, 我同我先生由12點開始對住個電視, 睇足成日現場直播, 直至半夜都依然睇緊依單新聞, 成晚都覺得好唔安樂, 好唔開心。雖然成件事都與我無關, 但係自己身為香港人, 見到佢地咁, 個心真係好酸。

然後每日大家都追依單新聞, 關心梁太。慢慢... 大家開始淡忘依件事, 直至今次開庭聆訊, 我都係前日睇另一個Forum先知易小姐依個身分, 真係好震驚。

不幸離世既團友已經離開左依個世界, 希望佢地會安息。亦希望佢地既家人可以忘記傷痛, 繼續未來既生活。

本來大家已經忘記左易小姐, 就係因為佢既出現, 令到佢既"曝光律"同'數臭點"不停發大。講真, 佢為人係點我唔可以話佢唔啱, 但如果佢真係身有屎既, 希望佢真係有自知之明, 會識得收斂。

始終佢都有小朋友, 經過依件事, 希望佢睇清楚依個世界, 珍惜生命。

依件事令我更加珍惜身邊擁有既野, 希望依個世界唔好再有咁多不幸既事發生, 所有人都平平安安 !

惜福 ~

男爵府

原帖由 莎莎莉莉 於 11-2-26 18:17 發表

我身邊都 ...

很同意,每個故事都唔同,咁多個第三者當中一定有賤精,但又一定會有好女人,做大婆裏面會有賢妻良母,但又一定會有惡頂的"港婆"存在,人人故事都唔同,其他人又點會知人地家的事?我個人覺得易小姐已很可憐,佢個女又可憐,即使唔同情佢,都未至於要咒佢係抵死,因為我唔識佢,就算識佢,亦唔係肚入面條虫,所以冇資格話佢有今日係抵定唔抵,呢件外國發生的意外,個個都好不幸,依家中國人還要咒中國人,何必

珍珠宮

我吾評論易小玲系咪抵死,但無論二奶系好女人,大婆本身系惡婆又好,我只知道做人第三者都一定系一個自私既人,行為上好錯,好既女人系吾會勾人野,正如好既人系吾會偷人野一樣,我講緊系一個人既操守+質素問題

別墅

原帖由 tired 於 11-2-27 07:16 發表
我吾評論易小玲系咪抵死,但無論二奶系好女人,大婆本身系惡婆又好,我只知道做人第三者都一定系一個自私既人,行為上好錯,好既女人系吾會勾人野,正如好既人系吾會偷人野一樣,我講緊系一個人既操守+質素問題 ...

大宅

回覆 85# 莎莎莉莉 的文章

贊成你意見,3個成人之間發生咩問題,外人唔知,
但一個女人突然發生咁的事, 好慘呀!

珍珠宮

其實,如果我係陳太,見到易小姐依家咁,就算明知佢搶我老公,我都嬲唔落.....自己老公係對自己一條心的話,我請佢去滾佢都唔去啦,但如果個老公,咁容易被誘惑,就怪自己所託非人,咁既男人,我送俾佢又點話吖.....
陳生係最錯,陳太係最受害,易小姐係唔啱
如果我地d外人只知人地係第3者,見到人地依家咁,就話抵死,報應,乜乜乜咁....未免太過潑婦罵街,咁車上其他傷者+死者,係咪又等於做過咩壞事所以有如此下場呢??

水晶宮

報應不報應實在不應是由我們來判斷,如果那麽輕易就可以去解譯一件事,用什麽標準呢,還是別人或自己經歷的不如意和磨難挫折都可說是報應,面對人生和命運,無論是自己的還是別人的,還是保持一份謙卑的好。如果相信這世界有報應這回事,那麽也應該明白慎言積福。
少奶奶的身份,丫頭的命...

別墅

慎言,的確緊要,難道其他死難者也是報應?其他受害人,或是有看電視的看到你們的話也覺不安,話還是不要太盡,請不要將慘劇和報應混一談

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

唔開心既事已經發生左,我想大家都應該冷靜下來

無人知故事始末,我們都應該往前看,汲取教訓

大家的批評都應該告一段落喇

因此本版會被關閉
版主示
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

首頁

尾頁

跳至