跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

我唔可能一邊餵一邊泵啦! 每餐埋身都係啱啱好夠佢食! 我泵奶都係喺公司, 一般都係lunch time, 如果時間許可, 我會5pm-6pm左右都泵多次! 妹妹尾餐就8-9pm, 咁半夜4am就會埋身多次, 咁我又唔想打擾佢食~ 所以等佢食完, 我先泵! 都係泵唔清! (每次泵30min - 45min) 我第一個B好少咁既情況ga, 今次就呢大半個月都係泵唔清! 我知自己泵出來既前奶多過後奶啦~ 唉~ D後奶仲係個胸度, 都泵唔出~

佢出世都係細B(38weeks, 5lbs8) 大女仲細過佢 (36weeks, 毒血症, 4lbs4), 不過6個月大既妹妹(below 3線)仲瘦過家姐(3線), 以家轉介咗去QM睇專科, 排緊期啦! 真係好瘦, 心都痛埋! 不過, 佢都好精靈~
大細都係全人奶B啊! 妹妹以家, 早上10:30一餐粥, 我相信係轉食固體所以痾唔出, (sorry, 臭臭係牙膏狀!) 其實我都有刺激佢痾, 佢一時痾到! 不過呢三日又痾唔到啦! 今朝刺激佢, 痾得嗰少少(一個手指頭), 喊到佢~ 唉!

我每日都有俾生果佢食ga (special 蕉&蘋果) 一日飲兩餐5-6oz + 1碗粥 (都唔細食) 埋身就埋兩至三次! 飲水就, 仲學緊~ 一日都係10-20ml左右jar!

別墅

本來3次埋身,1-2次pump。但今個星期起我諗住黎緊慢慢減人奶了。所以而家埋身1-2次,pump1次。

原來我都想餵耐d...不過阿b個個星期日跟住我(埋身餵)時,都好快肚餓,又訓唔到覺,咁我就唔想大家辛苦。我都好唔捨得....所以而家「慢慢」減....出少次奶...有幾多,食幾多吧!

原帖由 write2van 於 10-3-5 06:33 發表
唔知大家一次可以pump幾多奶﹖同埋用幾多時間pump呢﹖

伯爵府

原帖由 szesiu14 於 10-3-9 10:27 發表
我唔可能一邊餵一邊泵啦! 每餐埋身都係啱啱好夠佢食! 我泵奶都係喺公司, 一般都係lunch time, 如果時間許可, 我會5pm-6pm左右都泵多次! 妹妹尾餐就8-9pm, 咁半夜4am就會埋身多次, 咁我又唔想打擾佢食~ 所以等佢食完, ...

飲咁少水梗係疴得差... 你試下用羹來餵水!

伯爵府

原帖由 gracelam123 於 10-3-9 00:19 發表
哈哈 吾話你知!

你囝囝用到吸管杯未呀? 我 今日比個鴨咀杯佢, 佢仲以為我比件玩具佢

唔得ㄚ... 用條舌來玩咋!

都係要用返羹!

大宅

原帖由 gracelam123 於 10-3-6 00:39 發表
我朝早泵到10oz, 如果夠訓會泵 到14oz
其他時間我泵5oz就會停.
15-20mins

omg,
14液體盎司 = 414.029414 ml

大宅

原帖由 gracelam123 於 10-3-6 00:39 發表
我朝早泵到10oz, 如果夠訓會 到14oz
其他時間我泵5oz就會停.
15-20mins

which 泵 did you use??

男爵府

小荍唔肯埋身食呀 !! 都唔知佢到底係8得濟, 定飽得濟, 定係出牙吖....!!

佢個樣好似我要害佢咁, 推開我, 之前如用sling cover佢都ok, 我以為佢8得濟, 因平時一有人講野, 佢即去8, 但今朝c都唔食, 推開我, 我都發火嬲佢, 唔同佢笑 !!

唔係咁樣就完結我既人奶生涯吖!

男爵府

想問人奶媽們開始減產未呀? 點減法? 我女7.5個月, 食緊兩餐粥, 每餐一碗約150ml, 早晚埋身+下午3:30pm一餐樽around 200ml。

我e+一日泵兩次 (公司一次, 夜晚埋身後泵清至訓), +2次埋身, 唔知幾時至可以唔泵, only早晚埋身呢?

男爵府

醒目開學勳章

我b八個月就停咗啦,大家努力呀。

首頁

尾頁

跳至