自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

大宅

MandyC234 發表於 24-1-10 16:06
上星期我奶奶喺街跌親,因為佢屋企冇電梯上落,剛做完膝關節手術三個星期都唔建議佢出街,老公想我幫手照顧 ...

甘你老公吾幫手照顧?佢返工前放工後,都可以去照顧母親。

伯爵府

長期 定短期。如果只係3-6個月,我會接佢嚟屋企住方便照顧

大宅

我想問,如果係自己阿媽需要被照顧3星期,唔係奶奶。會唔會都有一樣的憂慮?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

另外一個方案,日間你去99度幫頭幫尾煮午飯! 之後等C6 放工叫佢自己去接力照顧埋99晚餐,甚至過埋夜暫住! 其實自己父母,自己照顧! 唔好将責任推比人,淨係叫人做 就算日後好返,老人家年紀大點都要請個姐姐照顧

男爵府

capricornbb 發表於 24-1-10 23:52
唔係喎! 應該係99喺街跌親,剛做完膝蓋手術,因住所無電梯,醫生建議三星期唔好出街,因此樓主C6叫樓主照 ...

唔好意思,睇錯左

侯爵府

金黑街矇 發表於 24-1-10 16:38
冇咩時間剩,就即係有時間剩,只係你覺得唔多多。我哋點睇唔緊要呀,呢個情況非常在乎你老公點睇,佢會唔 ...

Agree

男爵府

lovebobo 發表於 24-1-10 22:39
我聽過呢個例子,另外有個例子就係個奶奶去個仔度住左一個月,從此間房被稱為: 我間房
...

我朋友都係,因為疫情方便照顧奶奶,一住就住左3年,本身租屋3房,朋友為左唔想再同奶奶住,買樓買2房,兩公婆一間房、小朋友自己一間房,咁就趕走奶奶返自己屋企住了。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 月餅勳章

Gorgor0612 發表於 24-1-11 00:23
另外一個方案,日間你去99度幫頭幫尾煮午飯! 之後等C6 放工叫佢自己去接力照顧埋99晚餐,甚至過埋夜暫住! ...

好主意

子爵府

如果只係三星期,你又係ftm,小朋友又返全日,冇咩理由唔幫。
小朋友返學即去買餸,回家做家務之後煮lunch,拎去99度一齊食,食完2,3點回家準備小朋友回來。
依三星期叫c6收工去99度住順便買晚餐比99。

子爵府

另外一個方案,日間你去99度幫頭幫尾煮午飯! 之後等C6 放工叫佢自己去接力照顧埋99晚餐,甚至過埋夜暫住! ...

我都覺得應該係咁。

男爵府

2024年龍年勳章

CHOWCHOWWW 發表於 24-1-10 18:30
題外話,好敬佩同奶奶一齊住嘅媽媽,其實真係唔容易 ,同老人家相處真心唔易,仲要唔係自己父母 :go ...

呢十年嚟,不斷有人話我勁 我都好佩服自己

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

如果你99得你老公一粒仔 咪接佢過黎睇住囉。。好過你四圍騰。。況且都係3個星期,好快又一日啦。雖然係辛苦,但如果你有咁嘅心意,我諗你老公會好感激佢,以後仲更加錫你架。。信我。。

子爵府

好簡單, 你諗下如果你整親, 照顧唔到自己, 咁你想第二時仔女/新婦點對你, 你宜家咪點做

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

TATEYAMA 發表於 24-1-10 17:35
中午買盒兩餸飯送過去,夜晚叫孝順仔c6過去照顧佢親愛的母親
用foodpxnda 送上門都得
唔洗親身上添~
孝順仔C6 又有樣學樣叫deliverxx

男爵府

回覆樓主:

講真,多數新抱都唔想幫。
但係,你老公,如果你今次唔幫99,你老公心裡一定會有條刺,佢心底裡永遠記得老婆唔理自己個阿媽!
所以,就算心裡唔想,都應該照顧下,三個星期好快過,你做左,你老公永遠記得你呢個恩情

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

capricornbb 發表於 24-1-10 23:52
唔係喎! 應該係99喺街跌親,剛做完膝蓋手術,因住所無電梯,醫生建議三星期唔好出街,因此樓主C6叫樓主照 ...

樓主既C6 叫佢過去"照顧" 99, 其實睇住佢唔好俾佢落街, 仲有做跑腿買呀99 想要買既野...

斷估樓主個C6 只係想有人代勞, 派個老婆去代自己孝順照顧個呀媽, 唔會諗住接返去屋企住, 有咁既諗法手術後應該接返去住啦....

公爵府

真係有病都唔肯幫, 真係好難講得過去. 如果你係FTM就更加無乜籍口連睇都唔睇喎
倒返轉, 果個係自己親生父母, 荃灣去柴灣都會去啦, 唔日日去咪隔日囉, 總有得閒既時候

人老就係連病都比人嫌都真係幾心傷, 我自己對父母就真係出心出力, 唔想比啲人覺得我父母係負累, 一句你~阿爸你~阿媽都唔想聽到.

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

我都覺接奶奶黎住太高風險,有機會奶奶長住,老公就旨意老婆長期照顧。

翡翠宮

最多都係送完小朋友返學上去睇住99, 買野佢食, 放學去接返細路返屋企,
夜晚放工點都要C6 過返去接手, 唔係自己頭家同細路邊個湊邊個睇?

翡翠宮

lukelukeu 發表於 24-1-11 09:46
講真,多數新抱都唔想幫。
但係,你老公,如果你今次唔幫99,你老公心裡一定會有條刺,佢心底裡永遠記得老 ...
幫就點都要幫下, 自己係FTM 時間最彈性

唔幫成家都俾全部親戚唱
每日抽幾個鐘幫下再等老公接手啦, 唔洗24小時
叫老公頂埋夜更響99度訓

首頁
34567...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊