自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 23-11-22 19:45
每年去柴灣拜山,都諗起有位bk Jm話派咗連翠邨唔要,因為近墳場
港島+靚校網+新樓+近地鐵
幾多人恨都恨唔到 ...

好少聽話柴灣是靚校網。

其他,港島,地鐵站,新樓呢三樣都好吸引。

瑪瑙宮

忌廉寶寶 發表於 23-11-23 12:27
去過朋友柴灣居屋,佢個廳直頭望到個埤d字寫乜

咁就真係好近,我細個住柴灣果區,間屋個廚房窗口望到山上一排排墳場,夜晚去廁所,經廚房都一定望到,間中會望下有冇料到,住左十幾年,只見過一次俗稱(鬼火)咁多。

瑪瑙宮

Astra00 發表於 23-11-23 13:42
好少聽話柴灣是靚校網。

其他,港島,地鐵站,新樓呢三樣都好吸引。

柴灣已是老人家多,亦是舊屋村地區之一。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

檸檬芝士餅 發表於 23-11-22 19:21
係囉,跑馬地墳場附近都有好多豪宅屋苑架,有咩好驚

仲有間價錢收費超貴既醫院。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

Charlotte_mom 發表於 23-11-22 19:45
每年去柴灣拜山,都諗起有位bk Jm話派咗連翠邨唔要,因為近墳場
港島+靚校網+新樓+近地鐵
幾多人恨都恨唔到 ...

呢度係新樓,仲要行路都去到地鐵站,已是好正既選擇。

瑪瑙宮

angiehouse 發表於 23-11-22 21:15
D社工,議員講到好多人無屋住,住劏房又話好慘吾人道,如果真系甘惡劣重有得選咩
...

住劏房,十個著九個都係新移民,等上公屋既人多。

瑪瑙宮

0ooxoo0 發表於 23-11-22 22:28
聽我嫲嫲講,我哋屋企個位置以前打仗嘅時候係亂葬崗……

講真果時打仗,邊有咁多地方葬,真係好多地區可能係臨時停屍間,同埋係亂葬崗。

珍珠宮

moonlight9198 發表於 23-11-23 14:03
住劏房,十個著九個都係新移民,等上公屋既人多。

但系住公屋又要彈三彈四先黑人憎,要交通方便又要新,配套又要好,好心就米再吹有幾慘,所有都系自己既選擇

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

想住好啲咪自己努力囉
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

瑪瑙宮

angiehouse 發表於 23-11-23 14:06
但系住公屋又要彈三彈四先黑人憎,要交通方便又要新,配套又要好,好心就米再吹有幾慘,所有都系自己既選 ...

有些人等上樓,我講土生土長香港人,等左10年8年,上到樓都當中六合彩啦,有朋友,一家三口,香港土生土長香港人,排左7年公屋,仲排特快,比左成超過40年樓齡公屋佢,佢都要啦,租平嘛!

子爵府

虎到金來勳章

我會驚,但有人一唔怕

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

LandoCheung 發表於 23-11-22 18:45
景觀好似會令人心驚膽跳

驚無屋住無錢駛多過驚鬼.
咁遠你會望到啲咩呢?

伯爵府

LandoCheung 發表於 23-11-22 18:45
景觀好似會令人心驚膽跳

我以前住個度都有好多山墳金塔,無問題。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

男爵府

無平樓仲驚

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

好多屋都對墳景

伯爵府

景觀好似會令人心驚膽跳

無錢唔會咁多要求啦,最怕d又無料又無本事又多多要求,無地方住會驚d

男爵府

景觀好似會令人心驚膽跳

唔使驚的,各有各住,仲夠靜添

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

wai4919 發表於 23-11-22 18:50
柴灣這區,無論私樓公屋都好多,而且都好近距離
係喇

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

景觀好似會令人心驚膽跳

夠膽,我父母骨灰都係放和合石。
其實和合石一d都唔恐怖,環境仲幾清幽,如果唔係,「白色強人」都唔會喺嗰度拍外景

公爵府

回覆樓主:

我唔介意、 望墳夠晒靜、 幾好呀!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊