自由講場

跳至

首頁
34567...19

尾頁

伯爵府

aidan08 發表於 23-10-11 23:13
我諗D救援人員能夠搵返在生無損傷的失蹤者,係莫大的喜悅同滿足。無咁嘅心,好難應付到呢D咁艱辛的任務。
...

講得好
正義或會遲來但不會缺席

子爵府

我諗D救援人員能夠搵返在生無損傷的失蹤者,係莫大的喜悅同滿足。無咁嘅心,好難應付到呢D咁艱辛的任務。
...

救援人員咁辛苦搵返,只會想被救者平安!當然唔會想逼佢。反而有d黑心人想騎劫無私的人。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Bbpig2014 發表於 23-10-11 22:46
睇見咁多類似post, 就知平庸、知識貧乏嘅人佔大多數!

政府喺青山醫院建立咗個精神健康體驗館,應該加大公眾參觀時段、交通安排,比更多大眾認識精神科病

水晶宮

麟媽媽 發表於 23-10-11 22:46
我去嗰度點止蕩失路,8日我應該死咗添!我覺得好多人想佢死囉,死左可以鬧佢父母、鬧佢學校,死唔去,而家 ...

吓~~

男爵府

2024年龍年勳章

Protea 發表於 23-10-11 22:57
所以呢,乜都有得質疑嘅,佢十七歲咋!仲可能真係有情緒問題。最初我有希望過佢會話唔記得,就唔使解釋咁多 ...

咪係囉

大宅

MrAugust 發表於 23-10-11 23:01
為咗滿足你的好奇,要人立即同人交代,你可唔可以俾佢休息吓,冷靜吓先?做人有啲同情心好,你以為你有交 ...

我冇話我有好奇心要問喎。我只係話我明白點解有人想知。是有分別的。

水晶宮

donut012 發表於 23-10-11 22:47
我覺得個阿媽用咗香港咁多人力物力去搵自己個仔。全香港人呢八日出街都有留意有冇見到個男仔嘅時候,有人想 ...

已經公佈咗,而家唔滿意,要問到篤?

大宅

aidan08 發表於 23-10-11 23:09
但你覺得你知道內情重要D,定一個年青人的未來同人命重要D?

如果你有家人或最愛的人失蹤,你會唔會希望 ...

睇清楚,我冇話想知。我只係話我明白點解有啲人想知。

男爵府

cara.mak 發表於 23-10-11 22:33
其實呢個先係人想帶出嘅問題!

帶出疑點唔代表無同理心!

我係度諗其實每日咁多失蹤人士,係咪單單都咁大規模去搜索。

大宅

事旦啦!佢無生命危險已經好好,之後係點就要靠佢父母點處理。佢有無意識去玩失蹤都好,希望佢今次知道生命可貴。

子爵府

cara.mak 發表於 23-10-11 22:33
其實呢個先係人想帶出嘅問題!

帶出疑點唔代表無同理心!

雖然本身有情緒病,有時唔係我地常人可以理解,但咁多日出動咁多人去搵佢救佢,期間仲要有風暴,幸好無人員受傷。

我唔知經歷今次,呢位年青人被搵到返屋企會否真正開心,但真係唔好再有下次,要咁樣勞師動眾幫佢,亦希望佢家人好好了解年青人世界,好好跟進佢既狀況。

公爵府

...

講得好,消防隊伍今次做得好,真係感激佢地

大宅

樓主請你記住,呢度唔係乜登
你只可以信,唔可以問,唔可以猜測,唔可以懷疑
你一定要跟大隊,企喺道德高地嘅天花板
否則你會俾人插到反艇

水晶宮

chankahing 發表於 23-10-11 23:01
男生有家人,有父母愛惜

而救援人員,甚至義務搜索人員,他們沒有家人嗎?他們生命沒價值嗎?

救援人員係出於工作/自願,而家要你為佢地出頭?可能佢地最大希望只係搵返個人,你用咩身份代表佢地?

子爵府

bebepopo 發表於 23-10-11 23:13
曾同學有情緒病,好有可能係處於精神恍惚狀態,再加上唔熟山上地形,迷路有咩出奇?

好心啲人諗嘢唔好咁 ...

其實真係無咩好交代。做開救援果啲,都見慣明白。來來去去都係果啲原因。同個消防傾過,今次好彩搵到,好多2-3星期屍體散發氣味先搵到。佢地救到人已是最開心。

男爵府

好媽媽勳章

我覺得是迷路,如果佢真係貪玩,都唔會專登在山上8日啦,又打9號風球又黑雨。
你估一個人唔驚既咩 ,我覺得個男仔好可憐 ,消瘦了好多。
我希望他快樂成長....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chankahing 發表於 23-10-11 21:57
馬鞍山,梅子林,多石山,小瀝源

呢一帶我最熟悉,迷路指數非常低

其實我都相信有啲嘢,因為有一段新聞話,消防員問佢點解唔行落山,佢唔答, 新聞話每日動用150人以上去搵佢又真係好誇張,不過點都好啦搵返都係一件好事, 希望個後生仔知衰,自己情緒有問題就接受治療,唔好再出走要人擔心佢。

洋房

樓主咁問,我覺得無問題,前提係真心為佢著想。
1.如果佢係被拐,咁暗地裡幫佢搵真兇其實都好重要(不然下次又會蝦佢)
2.如果係佢家人自以為是覺得佢有病,迫佢睇醫生,咁而家真正是送羊入虎口(我個人認為佢現在可能有點病,不過真正有病會頂到7-8日,無純水無食物?!)
3.如果佢真係散心或玩玩下咁,你咁做就真係會迫死佢,因為而且成件事搞大左(除非佢不管她壞也想出名,不然咁做同叫佢死沒分別)
當然仲有其他可能性,不過我會想相信1或2多一點,以3來說有點太久了。。。

子爵府

pauline_c 發表於 23-10-11 23:23
救援人員係出於工作/自願,而家要你為佢地出頭?可能佢地最大希望只係搵返個人,你用咩身份代表佢地?
...

完全同意

水晶宮

hnh_mami 發表於 23-10-11 23:22
雖然本身有情緒病,有時唔係我地常人可以理解,但咁多日出動咁多人去搵佢救佢,期間仲要有風暴,幸好無人 ...

人已經喺醫院,會有醫生/專家跟進,而家醫學進步咗,藥物又好咗,會好嫁 ~ 唔使擔心

首頁
34567...19

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊