自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

珍珠宮

TingTing 發表於 23-10-12 00:07
洗唔洗交份報告比你呀?你係特首牙

講得好

大宅

Forgetmenot999 發表於 23-10-12 00:18
無人機 vs 海陸空動用過百萬銀彈加人力物力大規模搜索,呢個就係路人甲乙丙同尖子嘅分別
...

甯國良行山失蹤|消防密林尋獲遺體‎ 警辨認後料為失蹤三周甯國良
https://www.hk01.com/article/940182?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

呢次應該都有大規模搜索

大宅

曾的媽媽說過亞仔爹哋媽咪好錫你架,暴露出家庭相處有問題
公公偏頭痛

大宅

Forgetmenot999 發表於 23-10-12 00:18
無人機 vs 海陸空動用過百萬銀彈加人力物力大規模搜索,呢個就係路人甲乙丙同尖子嘅分別
...

我認為又未必係咁嘅,因為初時未掌握到學生嘅位置/去向,又擔心佢做傻事,所以先想係黃金72小時內盡快搵到事主,後來掌握到線索,都係主要係鎖定馬鞍山郊野公園搜索。

我只係覺得各個單位係每件案件上應該都有盡力去做,今次可能因為傳媒、社交媒體等嘅關注令今次事件變得高調去處理,但唔等於其他事件佢地冇盡力去做,唔想抹殺左救援人員嘅付出!

babycam    發表於 23-10-12 15:31

男爵府

chanti 發表於 23-10-12 00:23
係好奇、想知8日內又九號風又黑雨又冇野食冇水係身既情況下點係個樹林到生存…
...

比我就唔接受傳媒訪問,拿拿臨立打鐵襯熱,即刻聯絡出版社,然後柄埋喺房埋頭苦幹咁寫稿,趕快出本野外求生記抓銀啦!

babycam    發表於 23-10-12 15:32

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

浪費警力?一條命嚟,唔盡力去救又會嘈,而家各方面出力又話浪費警力,好難服待。

個別家庭問題有需要上綱上線?成立個專案小組去調查?篤住父母或個男仔去解決?

路人甲乙丙引以為戒,留意自己小朋友問題就夠。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

KKLLYang 發表於 23-10-11 21:48
在另一舖見到好多人都話人平安就好,至於為什麼他要離家(校)出走,他家庭有什麼矛盾大家都不要關心了。

我 ...

警方社工家庭學校自會了解,又吾一定要打開晒比班花生友睇,好多留言好偏激,意見對件事無幫助

男爵府

回覆樓主:

係噃?其他人失蹤都冇咁大陣仗,背後有勢力安排?

水晶宮

畀面勳章

以後所有企跳獲救的,都要出來交待,最重要係上b k交待,否則就應該俾人話浪費警力

子爵府

RoseRosa 發表於 23-10-11 22:00
其實政府應該對每一個失蹤人士都這樣對待……

絕對同意
同故意浪費警力,不可相提並論!

大宅

浪費警力你都講得出,如果第時你有家人失蹤千祈唔好報警呀

伯爵府

其實係今次傳媒大篇幅報道啫,因為佢哋知道名校生可以吸引眼球,加上db network 力量大,好多舊生/家長都出嚟幫手。換左係其他學校我相信家長舊生除左喺屋企拎住部手機講「好擔心,好心痛」之類應該唔會有太多實際行動。

但以上唔代表其他市民失蹤政府冇用同樣資源去搜索。我屋企附近有行山徑,間唔時都有直升機搜索失蹤人士。有時候冇報道唔代表政府冇做。

子爵府

人沒事就好

水晶宮

在另一舖見到好多人都話人平安就好,至於為什麼他要離家(校)出走,他家庭有什麼矛盾大家都不要關心了。

我 ...

你睇到的係錢,都啱的,佢唔你個細路。 如果係你個仔,我2百份肯定,你絕對唔會咁講。

香港透過呢件事上有咩得益?各部門的寶貴救人協調經驗,教育同家庭的反思,正能量所帶來的教育比放千萬廣告費還更有效,不放棄精神,這是活生生的例子,只要不放棄,總有可能。

一個遇溺的人,不需要大條道理,不需要問責理由,不需任何求生技巧,這1刻,他只需要一個安靜的擁抱。

子爵府

RoseRosa 發表於 23-10-11 22:00
其實政府應該對每一個失蹤人士都這樣對待……

你諗多左。只係政府對學生係特別關愛,特別擔心,人知常情。

男爵府

仲以為有咩深層次問題…
佢始終係未成年學生,社會對他特別照顧都很正常呀。希望網絡唔好再傷害呢個男仔啦!

男爵府

我 ...

個男仔心理上一定有小小問題, 仲告佢浪費警力, 要上庭, 重新面對一次, 佢嘅心理壓力只會更大。 比啲空間佢同家人吧!

男爵府

bebepopo 發表於 23-10-11 22:06
問題的源頭當然要嘗試去解決,不過唔係網上你一言我一語咁解決囉,人地一家尋求專家協助駛唔駛同大眾交代? ...

Agree.

仲話咩浪費警力要告人,有冇咁刻薄?!即係有人危站想自殺,出動消防員救人,又要告佢??

琥珀宮

晴朗ma 發表於 23-10-11 22:46
其實個男仔真係好犀利、持續有胃痛但咁多日淨係靠食樹葉、果實、飲溪水都生存到、搵返時重有精神,唔使需 ...

睇報導與相,搵返時話佢全身赤裸,但樣子仲精神過救佢果啲人,雙手仲好乾淨添,捱過8日,真係人類奇蹟,佢阿媽話係神蹟,我眼中都係神,係神奇個神。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

有些人想法硬要鑽下牛角尖,諗埋D 古古怪怪野,然後就要人一齊深層討論,製造更多古怪想法,其實都好浪費社會資源

更有些人作出不平等的比較,明明搵返失蹤者是好事,變成有對待不公嫌疑的壞事

社會有太多陰暗的人帶出別有用心的想法。。。。。。

首頁
34567...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊