自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

李家承 發表於 23-10-4 21:00
請問做邊款運動?每星期要做幾多小時先夠?每日行1萬步又算唔算做左運動呢?
...

係, 間唔中好似成晚無瞓咁。
主要係每日做至少30分鐘帶氧運動,可以係跑步、太空漫步機, 再加做伸展運動。政府宣傳都建議成人每日做30分鐘帶氧運動。我堅持左4年了。

子爵府

bb360 發表於 23-10-5 00:12
主要係每日做至少30分鐘帶氧運動,可以係跑步、太空漫步機, 再加做伸展運動。 ...

你好堅持啊~

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

cyyiu 發表於 23-10-4 14:38
行山,跑步

Me too
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

珍珠宮

.

象牙宮

mini122 發表於 23-10-4 13:00
做運動係咪醫倒病?例如失眠、痛症咁?有冇jm可以分享下

健康改善咗甚至醫好病? 或者掛
失眠、痛症 (类風濕关節, 头痛, 坐骨神經痛 (肩背腰及pat2痛) + 母趾筋膜炎

1. 中醫 + 針灸
2. 運動 keep做運動 N年。 看中醫醫痛症帶來 "副作用"瘦身樣出來。 重很少。
3. 痛症 (十多年痛症) 是有 改善。 由全天候和痛綁在起來。 还是和痛共存, 最疼時間變短D。 偶然超級疼。
4. 飲食: 211餐食。少飯, 多蛋白質。 不絕食。 也非99%介甜/ 炸物
5. 皮膚, 面色 好左。衰老延緩? 以前一痛/ 一病, 樣老N年。
6. 足浴 + 按摩 (開始)
母趾筋膜炎 似有 DD 效。 let see

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

畀面勳章

mini122 發表於 23-10-4 18:29
勁喎,退化性關節炎都搞得掂,你做咩運動?游水嗎?

我係好輕微的關節炎,未使食止痛藥的,但上落樓梯/鈄路已經痛同埋麻痺,好影響日常生活 我跟pt,主要係負重訓練,練pat練大腿肌肉,再練core

子爵府

回覆樓主:

男爵府

Chunyan 發表於 23-10-4 20:21
男的壯陽,女的收陰,信我,堅有效

我信,因我都勁左好多

大宅

李家承 發表於 23-10-4 21:00
請問做邊款運動?每星期要做幾多小時先夠?每日行1萬步又算唔算做左運動呢?
...

Sir就話行路作用不大,每日最少半個小時跑步,如果跑步太辛苦就開始快行,做下拉筋,踩單車,游水等等。

大宅

uhtcl2006 發表於 23-10-5 00:04
面尖係意外驚喜,我去小紅書睇,有話因為做背部運動係拉扯到頸膊既肌肉,咁呢d肌肉又同面既肌肉有關連(大 ...
謝謝分享,之前都有見過係有不少背部運動的短片,會找機會也試試. 你已養成習慣同有熱情真係好好,我尚需努力,實在找不出有興趣的項目,暫時仍是健身操,因過往曾試過堅持有效….只是之後一懶又打回‘有份量’原形…haha, anyway, 希望係到吸收下正能量,今次可堅持到.

大宅

bb360 發表於 23-10-5 00:12
主要係每日做至少30分鐘帶氧運動,可以係跑步、太空漫步機, 再加做伸展運動。 ...
真係好有毅力,希望能向你看齊.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

以前我打開波架,book到咩場就打咩波。但前年開始有彈弓指同媽媽手。成兩年最近差不多好返。打算年尾又開始打返波,平日就用拉筋板拉下。希望吾好有大病就可以啦。

子爵府

2024年龍年勳章

Elenalan 發表於 23-10-4 15:37
佢跟 gym 的教練,幫佢拉筋,教佢跑步機行斜路,做重訓,做Pilates。平均一星期有2-3小時運動,半年已經明 ...

嘩!伯母好厲害

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Alice00 發表於 23-10-5 18:17
謝謝分享,之前都有見過係有不少背部運動的短片,會找機會也試試. 你已養成習慣同有熱情真係好好,我尚需努 ...

比個小小建議你,選擇運動種類,除左睇自己能力,都要㨂自己想做同有動力去做既先得,我做背腹腿全部跟大牛(小紅書),每組8個動作,每個動作20秒,全套4分鐘,我通常做4組,然後練另一個部位,又係4組4分鐘,咁已經輕輕鬆鬆練左32分鐘了。
咁你話每組4分鐘難唔難練呢,我答你真心唔難,真係眨下眼就過左,初練如果未適應到,咪先練1-2組囉,適應左先再加多幾組,整整下就可以keep住30分鐘運動了。

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Alice00 發表於 23-10-5 18:17
謝謝分享,之前都有見過係有不少背部運動的短片,會找機會也試試. 你已養成習慣同有熱情真係好好,我尚需努 ...

(續)
我比自己要求係,儘量keep住每日30分鐘,周日休息,主要唔係減肥,係要練返靚個身型,想減肥不能只靠運動,必須忍口,戒零食,肥膩,煎炸,一星期輕輕放縱自己一餐,然後第2日再努力過

子爵府

Lisumin 發表於 23-10-5 17:50
Sir就話行路作用不大,每日最少半個小時跑步,如果跑步太辛苦就開始快行,做下拉筋,踩單車,游水等等。
...

每日行1萬步都唔算運動左?

大宅

uhtcl2006 發表於 23-10-5 18:37
(續)
我比自己要求係,儘量keep住每日30分鐘,周日休息,主要唔係減肥,係要練返靚個身型,想減肥不能只 ...
Thx for sharing, will try to check tonight ~~我暫時也只是希望build up運動習慣only, 減就知機會不大,因一向無介口,過往曾有一次係只慢跑幾個月,一次係只健身操半年左右,兩次都背變無咁厚修到形,只是次次只為運動而運動,堅持不易,一忙又give up了,quite shame~~anyway, 今次同大家一齊加油為健康而努力!

子爵府

mini122 發表於 23-10-4 13:00
做運動係咪醫倒病?例如失眠、痛症咁?有冇jm可以分享下

老公膝蓋痛冇力,踏樓梯機而家冇痛,可以不用扶可踏上高床

子爵府

jellyfish1989 發表於 23-10-5 19:32
老公膝蓋痛冇力,踏樓梯機而家冇痛,可以不用扶可踏上高床

膝頭痛都做倒踩樓梯機咁犀利?應該每踩一下都會痛

翡翠宮

我試過瞓覺手麻,最後都係靠自己做拉筋好番;足底筋膜炎,自己踩波波

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊