自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

lam_yau 發表於 22-8-31 20:42
絕對認同,依家呢個年代好多公司真糸超級變態,同一個 department 無 team work,大家各顧各,總之人事比以 ...

唔單止冇team,work,重要踩住人上位,以前係一間上市公司做,啲同事冇一個係好人,上司更加係極品,可惜當時遇正19年黑暴,跟住又疫情,所以捱咗一年零十個月先至走,真係要非常多謝移民潮,令到香港打工仔,瞬間變成打工皇帝

男爵府

yipsiumee 發表於 22-8-31 16:11
勞工處又或者jobsdb,搵personel agency再search下就好易搵到

jobsdb好過勞工處好多

大宅

我覺得無影響可以照寫, 見HR時解釋到就得, 答得大體D

大宅

baby1628 發表於 22-8-30 10:10

第二個禮拜收到面試正式second interview首先做paperwork, ...

我以前都試過, 所以怕左D大公司, 有好多都好刻薄, 老細難頂長期請人
想知你最後揀左份咩工做?

男爵府

Wish1388 發表於 22-9-1 11:31
我以前都試過, 所以怕左D大公司, 有好多都好刻薄, 老細難頂長期請人
想知你最後揀左份咩工做?

移民潮之後揀咗入機場做,人工多咗一倍,但遇上國泰群組機場大爆發,塞翁失馬,焉知非福,今年年頭搵到一份超級輕鬆嘅文職工作,雖然人工唔高,$18500,但係每日實際工作時間大約一小時,每日六點正準時收工,五天工作,零壓力,仲要15分鐘車程返到屋企

有人會話咁輕鬆嘅工小心結業,但我哋老闆除咗香港不斷開公司之外,依家仲因為日元超低,去咗日本大展拳腳開分公司,所以好多人話經濟差,但係我做緊呢個行業就欣欣向榮

侯爵府

回覆 baby1628 的帖子

你份工好正
我未返過咁hea 既工

大宅

baby1628 發表於 22-9-1 11:37

移民潮之後揀咗入機場做,人工多咗一倍,但遇上國泰群組機場 ...

機場做咩職位多一倍咁多
不過最緊要滿意而家工作

珍珠宮

回覆樓主:

以前會勸人最好做滿一年,但呢個年頭因為疫情、移民、經濟,好多人都周圍轉,相信啲公司都無以前咁在乎lu

珍珠宮

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

好多大公司都係要求高, ,人工就...

男爵府

Wish1388 發表於 22-9-1 11:59
機場做咩職位多一倍咁多
不過最緊要滿意而家工作

機場最緊要識揀,果份工底薪唔算非常高,但係13個月,再加三個月花紅,加埋就好和味,每個月除咗派兩盒香港制造共100個口罩之外,公司仲有超多福利,每年有七百蚊開公數,同同事食飯聯誼,公司仲有指定餐廳津貼,每一餐員工只需要畀15蚊,其餘款項公司補貼,每逢節日公司仲會派禮物,直頭係既有獎金,又有獎品

不過對機管局,壓力超大,旭啲就要寫report,日日畀人追到甩褲,加上返機場請極都請唔到人,一人要做兩至三個人嘅嘢

男爵府

CSS701 發表於 22-9-1 11:47
回覆 baby1628 的帖子

你份工好正

呢份工真係係我做咁多年嘢,最好嘅一份,間公司平均年齡都好後生,老闆反而偏向請我呢種老人家,將公司平均年齡拉高

男爵府

cheung2000 發表於 22-9-1 12:08
以前會勸人最好做滿一年,但呢個年頭因為疫情、移民、經濟,好多人都周圍轉,相信啲公司都無以前咁在乎lu
...

講起舊年離開上市地獄公司之後,見工直頭掹爛衫尾,我係一個低學歷+年紀大嘅人,正常嚟計應該要去做保安或者清潔呢啲工種,但係我send 20份cv,竟然超過十份叫我去見工,估唔到我呢啲年紀咁大嘅人,竟然都畀人掹衫尾,可惜衰貪心,揀咗份人工高嘅機場工作,好彩出面嗰時仲係好旺,今年年頭仲成功轉到另一份工

講開又講,我老細同我講,我宜家做呢個職位,由舊年八月一直登報紙請人,竟然一直都請唔到,依家我哋公司仲請緊工程師,老闆慨嘆請人艱難

男爵府

klam19692004 發表於 22-9-1 12:21
好多大公司都係要求高, ,人工就...

朋友公司請會計文員,講到明登報人工萬二蚊,結果有個中午會考0分,三十幾歲,從來未做過嘢嘅家庭主婦,返咗兩日工,就話收到另外一個offer萬六蚊走咗,跟住又有人見工,係一個58歲嘅大嬸,30幾年冇做過嘢,一返工乜嘢都唔識,同事點教佢都記唔到嘢,但係佢老闆都唔敢炒佢,因為出面根本請唔到人

男爵府

baby1628 發表於 22-9-2 08:31
朋友公司請會計文員,講到明登報人工萬二蚊,結果有個中午會考0分,三十幾歲,從來未做過嘢嘅家庭主婦,返咗兩 ...

萬2蚊,真係可以請到咩人?

男爵府

CorrineNg 發表於 22-9-2 08:40

當然可以請到,但只可以請到一啲已經冇做嘢好多年嘅師奶,畀呢班人作為踏腳石

講起上嚟好好笑,我朋友個老闆唔敢炒咁58歲師奶,三個月後仲過埋試用期,有一日我朋友叫佢幫手做啲好簡單嘅嘢,個大嬸直頭企咗喺度乜都唔識,我朋友因為工作量超大,忍唔住發火鬧個大嬸,結果個大嬸發曬癲狂鬧我朋友,然後即刻遞信走,我朋友講返直頭覺得係解脫,因為佢返工唔單止完全幫唔到手,仲要不停教佢做嘢,佢老闆好賤,用低價請個人,然後大條道理話搵咗人幫佢

男爵府

CorrineNg 發表於 22-9-2 08:40

看更係一個指標,20年前看更最多返12碼,都係萬二三蚊,20年後的今日平均萬六千萬七蚊,換句話講,今時今日嘅工,萬七蚊或以下,都應該係輕輕鬆鬆,零壓力,只要有少少壓力少少辛苦,啲人都會即刻走

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

我都想搵份學校文職,其實啲嘢難唔難做㗎?

首頁

尾頁

跳至