自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

呢d細路再大d都會係甘

伯爵府

bybewong 發表於 22-6-27 22:09
天水圍,元朗,我入過去見識過無論大人小朋友素質係好差。元朗d人亂過馬路,佢地唔怕車。癡線的。去過幾次 ...

我住元朗,搭鐵路去港島區返工,每次到灣仔站就有一爸帶兩男孩上車,然後嗰阿爸自己睇手機,兩個男孩喺車箱四圍走,掹住抹手柱轉圈影響其他乘客,咁呢家人質素算高定低?仲有我未見過港島區中學生會讓座,反而屯元天啲中學生會主動讓座,咁唔知邊度嘅人質素低?

伯爵府

天水圍,元朗,我入過去見識過無論大人小朋友素質係好差。元朗d人亂過馬路,佢地唔怕車。癡線的。去過幾次 ...

如果講亂過馬路,中環亦不相伯仲。喺恆生總行電車軌條街,每分鐘都會見到衣著端莊嘅男男女女都唔用行人過路設施,而係見路就過,同一時間三四個一東一西向唔同方向過馬路,唔知你又見過未?

子爵府

回覆樓主:

其實我話呢個館要Black list呢對打人嘅母子,呢D兒童區入去玩好似會數人頭,出邊守住嘅工作人員,應該認得呢對惡母子,唔俾佢入就係最好嘅懲罰,仲要喺門口貼佢哋張相,話佢哋危害其他小朋友安全。

子爵府

咁跨張就未見過,明顯係故意嘅行為,我地帶小朋友去其他體育館玩,試過有5、6歲小朋友推2歲以下小朋友,所以父母真係要睇住,大D小朋友,父母要提醒佢地小心其他小朋友,有時佢玩起上唻係忘晒形,而幼小小朋友父母更加要跟實,因為被大隻D小朋友推下,或者玩完滑梯唔識即刻起身走,都好易撞到,

侯爵府

我都覺,入到去好似唔係香港咁

大宅

telfast 發表於 22-6-27 22:31
即時通知場地管理職員,並報警,我要帶bb驗傷,並追討對我心理影響嘅賠償,就算明知告佢唔入,我都唔會俾個 ...

我都會咁做
打返佢仔我就一定唔會
報警,驗傷
有咩事佢留返同警察,甚至官講吧

男爵府

回覆樓主:

一定報警同驗傷。
如果個家長勁sorry 鬧返佢個仔,BB冇乜事或者可以算數,但咁串就一定比d教訓佢,去差館落下口供都要。
佢話"打返佢個仔",我就唔會出手,一出手自己理虧,明明受害人變比人有位入。我估我會勁埋向住佢小朋友jump scare式怒吼狂鬧,嚇到佢離心都好

大宅

mickeyeva 發表於 22-6-27 14:37
幼兒的父母隨即與男童的母親「理論」,豈料獲回覆「我(個)仔打你個仔,你咪打番我個仔囉」,令人愕然。真係 ...

係咪新移民家庭嚟㗎?仲興幫d 細佬剪呢d咁娘嘅髮型?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

bb父母去咗邊

男爵府

回覆樓主:

細細個已甘兇惡,父母又唔教,大大下唔會有人性。佢令我諗起套韓劇,少年罪犯。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Fishqqma 發表於 22-6-28 08:20
bb父母去咗邊

用手機影相。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

yuyueng 發表於 22-6-28 08:38
用手機影相。

救命

水晶宮

tequiero_ic 發表於 22-6-27 15:08
呢d父母老左自己受番

真係父母自己受返還好,最怕係成個社會一齊承擔呢d惡果。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

珍珠宮

yuyueng 發表於 22-6-27 14:48
佢父母第時自食惡果。
報警, 細路未夠法定age 形責由父母受既

有意圖傷害他人身體,抱自己個b 驗傷

要求攞cctv留底

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你呢D住鄉村既唔明城市人架啦
天水圍果D 先係港孩之最, 好多時好似皇帝出巡咁 前呼後擁, 一出街最少2個護體
你識果D可能係咁啦

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

只能說打人個小朋友媽超級有問題,就算小朋友唔聽都要教佢分對錯,仲縱容個仔去蝦人,祝佢好運,第日自己受返

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

購物狂媽媽 發表於 22-6-28 08:12
係咪新移民家庭嚟㗎?仲興幫d 細佬剪呢d咁娘嘅髮型?

圍村都會 呢個未算最娘,見過留條尾,另一款剷晒兩邊,淨返中間好似菠蘿嘅款,都好懷舊鄉土味

侯爵府

真系有井蛙只睇上面唔睇大圍。城市人焦點
kckammy

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Kmee@@ 發表於 22-6-27 22:50
既然佢呀媽叫打返佢個仔,我就會一腳車埋去。

吾好中計,應該報警令佢上報!吾知佢FB 有冇人話佢仔吾啱

首頁

尾頁

跳至