自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

水晶宮

pauline_c 發表於 22-4-26 12:08
樓主公司請短期工,$60個鐘請唔到人
樓主自己都係$60, 但佢做左成年喎!

珍珠宮

Candywong61 發表於 22-4-25 19:05
做開沒有離職$60就有,而家出邊好多都係比緊50或者55但都辛苦,我哋工作量唔大$60已經好高
...

擺明見依家低朝期就壓低人工請人,真心會有人願意做?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

Candywong61 發表於 22-4-25 19:00
短期售貨員、$60每小時

如果係8-9個鐘,480-540日,有啲人企唔到咁長時間,如果話每日4-6個鐘,得240-360咁住隔離就可以嘅,所以唔一定係啲人唔想做或嫌少錢嘅

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

chocolatebean 發表於 22-4-26 12:10
樓主自己都係$60, 但佢做左成年喎!

佢公司出手低

侯爵府

333s 發表於 22-4-26 08:54
短期售貨員,做几个鈡?

一星期返3至4曰9小時、唔係呃你哋、而家其實我附近仲有啲公司係比緊50至$55 1小時,有公司請人$12000都冇,一個月連埋勞工假放七日都有人返緊工,有啲朋友做緊七仔都係50左右一個鐘,返屈臣氏都係咁上下價錢,可能份工我又唔覺得辛苦又做得開心所以做咗咁多年、如果要有7、8拾個鐘真係未見過

侯爵府

回覆 wendyaupooh 的帖子

我最近聽到我公司附近有位做全職嘅住柴灣想搵份文職兼職、好似得$45每小時見咗幾份都冇回覆、我相信我哋呢班真係低下階層嘅人士、.在我哋眼中$60呢個價錢真係算吾錯、但係呢度原來係好差的

侯爵府

回覆 mariefish 的帖子

有朋友仲做緊aeon、Apita反11-7都係$400人工、

公爵府

Candywong61 發表於 22-4-26 12:38
一星期返3至4曰9小時、唔係呃你哋、而家其實我附近仲有啲公司係比緊50至$55 1小時,有公司請人$12000都冇 ...

香港人就係咁 唔捱得
但又呻無工開無錢收
我落地盤見唔少
辛苦工都係南亞或阿伯(講緊六十外)
後生有錢(成千蚊一工)都無人就入行
之前嗰班新移民肯捱個個升左做判頭
唔洗咁辛苦之餘仲好好揾
香港人太短視

大宅

我公司請個part time reception 比緊$85一個鐘, 坐係度聽電話同幫客量吓體溫, 一日得10個客左右, 見佢成日坐係度玩手機好得閒

侯爵府

回覆 cara.mak 的帖子

認真我識嘅有$60真係覺得吾錯啦,好多返全職每個月要放no play一星期、或者係要清曬年假、人工仲差過我哋、呢半年我哋好多兼職都冇工返、真係好多轉咗做保安、係而家有消費卷先開始正常番、

水晶宮

Candywong61 發表於 22-4-26 12:49
回覆 wendyaupooh 的帖子

我最近聽到我公司附近有位做全職嘅住柴灣想搵份文職兼職、好似得$45每小時見咗幾 ...
同意呀! 唔明點解話60低

U記 B記 咖啡店 便利店 KXX MAC叔叔 大XX, 惠LONG, PK 都係得 4X-5X/HR, 文員 4X-5X/HR

真心想知 6X 以上的PT 邊度有介紹?

當然名 BOUTIQUE 唔止, 但請人就好有要求, 無論樣, 經驗, 學歷, 語言...

子爵府

meko~ 發表於 22-4-26 11:38

你講得啱呀,咁如果係咁點解唔做連鎖,福利好學到野又有制度 ...

再加尖沙咀,銅鑼灣中環每月約500至800旺區津貼, (10年前)

侯爵府

回覆 巴士 的帖子

要求什麼學歷、我哋大部份都係60後、70後你公司會請嗎?

水晶宮

Candywong61 發表於 22-4-26 12:38
一星期返3至4曰9小時、唔係呃你哋、而家其實我附近仲有啲公司係比緊50至$55 1小時,有公司請人$12000都冇 ...

一星期返三/四日,9 個鐘,即係半職,如果有選擇,係唔係會返6日,有勞工保障,有年假?

水晶宮

Candywong61 發表於 22-4-26 12:59

認真我識嘅有$60真係覺得吾錯啦,好多返全職每個月要放no play一星期、或者係要清曬 ...

疫情影響係有期限,隨著防疫措施放寛,大家係唔係有正常工返?有選擇,做全職好過半職,另一半時間返第二份半職?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

Candywong61 發表於 22-4-26 12:53
回覆 mariefish 的帖子

有朋友仲做緊aeon、Apita反11-7都係$400人工、

你朋友做緊咁又代表咩呢?

我都冇話你$60係低,只係假設有啲人可能企唔到,或住太遠,回應返你個主題分析下啫

水晶宮

Candywong61 發表於 22-4-26 12:59

認真我識嘅有$60真係覺得吾錯啦,好多返全職每個月要放no play一星期、或者係要清曬 ...

我識人疫情期間做街市門口,睇吓 d 人有無用安心,坐喺度,人工都唔止$400一日。

珍珠宮

chocolatebean 發表於 22-4-26 13:03
同意呀! 唔明點解話60低

U記 B記 咖啡店 便利店 KXX MAC叔叔 大XX, 惠LONG, PK 都係得 4X-5X/HR, 文員 4X- ...

有jm講咗
地段問題,返尖沙咀
車費貴、食飯貴,又係旺區
連7仔、乜太曲奇都無乜可能開4x至5x一粒鐘
入舖問下就知咩價
識人做緊,真係6x up

水晶宮

pauline_c 發表於 22-4-26 13:04

一星期返三/四日,9 個鐘,即係半職,如果有選擇,係唔係 ...
418 都有年假的

男爵府

opclk99 發表於 22-4-25 22:48
有時真係幾騎呢既人都有,
我舊公司請過2個白卡人仕
(工作上都係CS,同人溝通唔到架,

乜咁啱呀,我公司都有個白吉..
自以為事自罷自為..同人好難相處,
同team個個都比佢投訴包括我..
又唔肯學,學左又唔識..
最叻刷腦細鞋..腦細超like佢..

首頁
34567...9

尾頁

跳至