自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

我自已就準備晒最少7日食糧,藥,我唔想萬一中左仲要撲藥撲野食,
諗住麻煩家人朋友,人地如果為左送物資比你中招,
自已過唔過意得去?
我做人從來無僥倖心態。

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 22-3-5 12:36
所以有啲人口響響叻唔切,做鍵盤戰士話人搶又話人冇腦,嗰啲人中左扮可憐走去求人或者等政府救,真係唔知邊 ...

就好似叫人儲蓄咁,一定有人話人傻,覺得自己有能力揾到錢,係咁吃,喝,玩樂,冇積蓄。
到自己老啦,有問題出現啦,搵唔到錢啦,就猛叫人幫,講到所有野都係他人嘅錯,世界嘅錯!!!

珍珠宮

72leelily 發表於 22-3-5 12:22
人地決定共存前已未雨謀籌
每家派定快測
中了去指定診所覆驗拎葯回家隔離
其實,新加坡初初都好混亂,依家佢地密切接觸者都可以返工,只要快速檢測陰性就可以

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

無話可說 發表於 22-3-5 12:31
你平時習慣有留就好,唔少人睇完好返未食晒就掉

其實掉都會產生問題,藥在土地落入海洋,又是生物食返....
不過是另一個好大的topic .

珍珠宮

藥物最好儲備定,難買過菜同肉呀!我識有個乜都無,中咗無退燒藥,我唯有寄一支兒童退燒藥俾佢...之後自己再買返

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

loveclementine 發表於 22-3-5 12:49
做鍵盤戰士真係話咁易,講真有啲仲晒雪櫃相,其實人哋點知佢影相前後有冇搬走啲,我都唔知有乜好認 ...

最大問題唔係你有錢想買就買到,而家好多野落街真係未必有,乜都唔買確實係不智。

伯爵府

2024年龍年勳章 2018父親節勳章

原本以為人有我有心態就係準備咗最少7日食糧...唉点知...
剛啱就收到初步確診陽性...!!!

珍珠宮

awvn 發表於 22-3-5 15:37
原本以為人有我有心態就係準備咗最少7日食糧...唉点知...
剛啱就收到初步確診陽性...!!! ...

保重!

男爵府

Charlotte_mom 發表於 22-3-4 23:33
其實我之前都好大膽咁講過呢番說話:
坦白講(冒住俾人打頭嘅危險)
唔係叫你搶,搶夠半年貨

絕對同意

男爵府

jackiemei 發表於 22-3-5 01:07
我都係咁話,今日都有個人見我咁買法,「其實d人驚咩呢?買咁多又咪係擺到壞……….」

我冇理佢,我自己 ...

佢地又知人地實食唔晒擺到壞?係唔係都批判左人地先?見到都煩

男爵府

bbyou 發表於 22-3-5 07:58
完全同意,聖誕節人地去睇灯飾,
我就去裕華買連花清瘟做儲備,
當時我已知外國日日爆到癲,遲早到hk,

哈哈 你以上所講既幾點我都俾人話過晒 我都無理佢地 做自已應該做既

男爵府

樓主, 你好有義氣~
快d 買連花補倉~

我自己買咗好多藥備用
d 藥仲夠全屋人食
如果一個人中, 全家都會中...

口罩 - 我預多, 而家有大量 level 3 口罩
而家要入 KF94 (之前無買的)
都係會預多d...

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我真係冇準備,食物,生活用品夠用,菜,生果都係一星期買一次。今日家人買咗少量測試劑,連花,必理痛。

男爵府

autreycandy 發表於 22-3-4 23:30
呢排搶購潮朋友傳來搶購潮圖片,話人痴晒線。到自己一家三口中招,無藥無食物,睇在有小朋友份上,唯有送藥 ...

我們都剛剛好完成7 日家居隔離,其實如果屋企放到都買小小平安藥,由其有小朋友退燒藥,咳水一定唔小得,另外蔬菜可以買西生菜、西芹,西蘭花,其餘肉類就按自己喜好,其實都唔係太難,當然中間都有叫外賣放門口

珍珠宮

2023年兔年勳章

Anpanmama 發表於 22-3-5 00:33
係!
老實,屋企人我冇得揀一定要救,朋友唔會救!

子爵府

同朋友傾開,佢話咩都無準備,檢測棒政府提供,如自己比錢吾會買(佢公務員)

見我準備好多藥物,檢測棒就話洗吾洗禁多,話自己吾擔心,感冒之麻

好在我有準備定,剛家人中左打來求教,需要酒精和藥
平日家抗疫物品一定存夠4人份量,需然我得2個人用,但總覺得用得到就買定,吾洗成日去買

水晶宮

feifei_baby 發表於 22-3-5 09:10
冇錯,老公嘅親人,有老年有成年,屋企冇物資,唔好彩呢排中,周圍咩都冇,肯俾炒價都唔係樣樣買到,都唔 ...

咁似我c6果邊.... 咁我地去幫佢配中藥加西藥, 再加食物, 諗住叫佢1次過講哂, c6都要返工, 已經過咗去3次 , 每次都lunch time都揸車過去, 買埋嘢返到先好晏食lunch..

某人仲問有無消毒噴霧, 我地都係得酒精, 話分d俾佢, 又話唔駛....咁有要求, 佢地唔係疫情咁耐咩都無準備呀? 我地都無諗住呢個moment去撲消毒噴霧, 見到bk話好多地方都無貨, 連酒精都難搵... 點解唔預先準備, 但又要人地周圍去幫你張羅.... 如果唔係有老人家, 彩佢都傻

複式洋房

回覆樓主:

兩手準備係要有架,由其係藥,我見到有就會買,中左,你想睇醫生都難

男爵府

CMMANDY 發表於 22-3-4 23:39
, 樓主, 辛苦妳了, 妳真夠義氣, 我相信妳朋友, 他日一定以此為鑑, 吾敢大安旨意等運到的

:wah ...

我相信呢一種人永遠都唔會記住!
下次又大安旨意等人接濟!

CMMANDY    發表於 22-3-6 22:02

子爵府

Tyasnm 發表於 22-3-5 12:54
就好似叫人儲蓄咁,一定有人話人傻,覺得自己有能力揾到錢,係咁吃,喝,玩樂,冇積蓄。
到自己老啦,有問 ...
完全同意,我身边有親朋就係咁,有事只会伸手叫人幫,有錢時就只会乱洗,有健康時就只会乱吃野(eg.又煙又洒又即食麵,但又吾飲水吾運动吾訓覺吾刷牙)去摧殘佢,有因就有果

首頁

尾頁

跳至