自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

男爵府

回覆 tailinlin 的帖子

唔好講請教,大家分享下
其實Phonics 拼音並非萬能,我地現時所學的拼音,大約衹能拼讀80%+左右的英文字。如要百分百掌握每字獨有的發音,則Phonics不足以覆蓋,而必須研習Phonetics,即IPA國際音標,透過解讀音標符號了解每字的個別發音。

所以,學懂Phonics也並非百分百能掌握正確發音,因為phonics 有不少未能覆蓋的範圍。另外同字串亦可以有不同發音. 例如ea 可以發long e sound, 即應用在sea這個字上, 同時亦可發short e sound, 即應用在bread這個字上, 甚至long a sound 如應用在break這個字上。至於何時發何種音,則衹能靠經驗或背誦。不過因為phonics已覆蓋八成以上的文字,所以大致上也十分夠用了。

其實同字不同音也並不稀奇,read在現在式時,當中的ea發long e sound,當read是過去式時,則發short e sound.. 又如lead, 可以是引領的lead (long e)或鉛的lead(short e),bow可以是蝴蝶結bow或躹躬的bow 這種情況在其他語言也常出現。中文爲例,"樂"字發音可以快樂的"落",或音樂的"鱷",甚至敬業樂業的"拗",同一個字有不同發音在其他語言其實也經常出現。

同音呢,又可以係唔同字, see 同sea, flower 同flour..
如老師讀單字flower, 小朋友默左flour, 基本上佢冇錯。所以好多時要配合上文下理而決定係邊隻字。例如:The flower is so beautiful.
斷估唔會以爲d麵粉好靚卦?😄

Anyway, 拼音係非常有用,但絶非萬能。未見過的字靠拼音默出大致有7至8成準確度,如見過下,準確度便進一步提昇,如見過之後再專登記一記,準確度則升至95至100%,這亦説明了爲何有些小朋友溫默書衹需"立"兩眼便次次100分
(小女是默書長期100分,其他唔好講😅)

大宅

tailinlin 發表於 21-10-11 08:38
K3之後好耐無練喇,因為我係出面學,自己唔識教唔該你先,因為而家默書問題唔大,unseen 暫時啲字 ...

以你形容,有八成都好好,加小小就完成,埋岸啦,我仲距離個岸好遠,不過頭先有JM建議除左出去學,自己可買教材教,我都覺得幾好,起碼都知佢進度

大宅

eledak 發表於 21-10-11 08:43

唔好講請教,大家分享下

好專業的分析丫

男爵府

減齡達人勳章

manlee668 發表於 21-10-11 08:00
係丫,其實我知,我勸朋友時自己都係咁勸,死背死谷係無用,找到方法就一理通,百理明 ,慢慢會有進步,但 ...

我明吖,好明你,教小朋友真係好傷親子關係,我都要老公幫手,我都唔係一個有耐性既人,我都有教到喊,教到出手既時候,呢排都成日同自己講冷靜

男爵府

eledak 發表於 21-10-11 08:43

唔好講請教,大家分享下

好專業解答,唔該晒你,睇完你解答,好清晰明白了多謝分享

伯爵府

manlee668 發表於 21-10-11 02:00
星期一默書,由上星期每日温小小,到星期六日閉關,星期六用左四個半鐘,識左七至八成,今日又唔記得,今日 ...

算啦,迫唔黎,唔好傷感情

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

goodsnooky 發表於 21-10-11 04:28
Phonics 唔係一朝一夕可以練成,每日練習你個小朋友將來串字慢慢好。我係第二啲post 講過,我唔會放好多時 ...

要明白,香港學制唔一樣,學習重點比份有別,為配合學制,遊戲規則如此

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

回覆樓主:

放心,重细,吾識學到識!

珍珠宮

回覆樓主:

加油

侯爵府

英文必須要識拼音

當年買Letterland自用,都
學得好

另外,大量閱讀,好多字會自然識寫,從來唔使串

公爵府

2024年龍年勳章

eledak 發表於 21-10-11 11:28
最遲K2開始要學Phonics.小一前學曉。

學左Phonics, 根本不用串字。唔學Phonics,今次串啱下次都可能會錯。

同意!

男爵府

MM2H 發表於 21-10-11 09:04
要明白,香港學制唔一樣,學習重點比份有別,為配合學制,遊戲規則如此
...

外國學校好多直情冇默書呢回事,文法都高小才教。寫作主要free writing, 邊有乜架構規範。

香港地,你可以默親0分,不過計埋入你成績表,影響深遠(一直低分到呈分,派唔理想的學校)

大宅

cara.mak 發表於 21-10-11 09:10
加油

有每日一個至兩個,就係果日識,第二日又忘記,第三日識,第四日又忘記

珍珠宮

MM2H 發表於 21-10-11 09:04
...

我可以理解,評分標準喺香港同呢度分別好大,細仔英文作文喺呢度串錯好多字都可以攞高分,因為有創意,有故事鋪排同勇於嘗試用深又唔識串嘅字,我相信喺香港學校佢會好低分。

男爵府

manlee668 發表於 21-10-11 09:12
有每日一個至兩個,就係果日識,第二日又忘記,第三日識,第四日又忘記
...

因為冇系統地死記,所以好快會唔記得。
apple係 a-p-p-l-e.....a-p-p-l-e x100次,得左。
但默完過兩日,咦,死喇apple係 a-p-p....
a-p-p-e-l?定a-p-l-e-e 定a-p-l-l-e呢?好亂呀!

如果識拼音,ap /p/le
ap+爬+傲,每一次都靠拼而默出來,根本不用刻意串。

大宅

eledak 發表於 21-10-11 09:19
因為冇系統地死記,所以好快會唔記得。
apple係 a-p-p-l-e.....a-p-p-l-e x100次,得左。
但默完過兩日, ...

對丫,所以現在要加速學blending 先

珍珠宮

eledak 發表於 21-10-11 09:12
外國學校好多直情冇默書呢回事,文法都高小才教。寫作主要free writing, 邊有乜架構規範。

...

外國小學一至三年班有默書嘅,文法都又教,不過評分比重唔同,例如作文,70分係內容,20分係文法,文章結構,10分係詞彙運用(但冇講明要串啱啲字。)試過細仔懶理串字,寫咗foursee fourgive befour four 同fourty ,但故事係講four raccoons(四隻浣熊)去探險,字串錯哂,但老師無扣分。

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

如果小朋友連26個英文字母都唔係好熟,要先練習好26個英文字母,一路溫一路拼下,你當佢地睇英文好似你睇阿拉伯文咁你就會明點解佢黙唔到。
我仔小二,之前K2, K3好似空白左,但經過小一,依家開始好好多啦,加油。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

eledak 發表於 21-10-11 09:12

...

其實整套教制有好多矛盾點,家長參與相比外國又出奇地高,相關經濟利益更惶論肺腑之心

最可惜係,教育成功與否,觀點角度歷年來單一地困於分數中,迷失局中嘅,都睇唔清整頓點

多講一句離題事,近期國內整頓教育方案,我個人非常佩服內裡認知及遠見,更佩服一壓子毅力及堅韌

男爵府

goodsnooky 發表於 21-10-11 09:21
外國小學一至三年班有默書嘅,文法都又教,不過評分比重唔同,例如作文,70分係內容,20分係文法,文章結 ...

所以制度同系統不同。而且外國比較寬鬆,小學幾乎冇人會攞C。
我外國讀過中學大學,部分西人大學同學的grammar, 衹初小程度

首頁
34567...12

尾頁

跳至