自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

goodsnooky 發表於 21-10-3 21:50
回覆 sunnymama2 的帖子

我會揀欠交,無謂浪費老師改簿時間。

你係第一個認同我做法的人

其實欠交唔係唔想阿仔唔負責任,相反係想佢負責任,係想佢有更多時間去做好一份功課,俾老師寫手冊已經係一個懲罰。

水晶宮

sunnymama2 發表於 21-10-3 18:20
因為冇時間俾佢今晚再做,你地會

1.照交

1照交
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

侯爵府

畀面勳章

sunnymama2 發表於 21-10-3 21:56

你係第一個認同我做法的人 ...

我會要個仔即時重做返。我覺得係學習態度問題,唔識做做錯我覺得無問題,但亂做我唔會接受。我都有個高小仔

珍珠宮

回覆樓主:

珍珠宮

重點係找出小朋友亂做功課嘅原因。功課對錯係其次,讀書態度先係重要一環。我唔清楚香港欠交功課嘅後果,我住呢度小朋友冇做功課可以同老師解釋,試過細仔(6歲)發脾氣唔做功課,我就直接話俾老師聽,等老師引導佢,佢唔做係因為太悶。

男爵府

1)要重做,再乱做,繼續交,到時候老師会発現,等老師教訓

公爵府

goodsnooky 發表於 21-10-3 22:05

重點係找出小朋友亂做功課嘅原因。功課對錯係其次,讀書態度先係重要一環。我唔清 ...

佢亂做係想急急完成,但離左題。

而家佢終於重做完,比第一次做的好好多 ,我有讚佢,始終9歲仔仲乖乖肯聽我話去重做,不過我同佢講仲有咩改善空間。

goodsnooky    發表於 21-10-3 22:37

公爵府

spikenard 發表於 21-10-3 21:46
老師話,家長要學習放手比佢錯,撞板多幾次就會成長

上年我幾乎完全放手,結果不堪入目

我覺得對自律差的小朋友,都係睇實好d。

不過我都唔知係唔係我有問題,學校老師話佢成績冇問題,阿仔又話我要求高,佢話同學仔比佢差的都會俾媽媽讚。。。

我真係唔識教仔

男爵府

1.照交

其實點解攪到今晚先黎趕呢?

珍珠宮

九歲仲細,要先培養良好讀書做功課習慣先可以放手。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sunnymama2 發表於 21-10-3 19:12

小朋友星期五一早做哂功課,但我太迉睇佢的功課 :igiveu ...

恕我直言,其實點解要 check 功課呢!我明白好多家長都有幫小朋友改到啱先交嘅習慣,但我個人極不讚同,咁做只會把做好功課嘅責任去咗家長度,難怪唔少家長功課要跟到中學,一唔睇就失控了。

查實你應該培養小朋友自己的事自己負責,鼓勵佢唔識主動去問,做功課係學生嘅責任,佢亂做就要承擔老師責罰同改正後果。家長要學習適量放手,賞罰分別,才能培養孩子學懂承擔責任,佢星期五能主動完成功課可以讚,亦可以了解下佢亂做嘅原因。

若是我小朋友,我唔會幫佢選擇亂做照交,定還是欠交功課,因為交功課責任並非家長。

公爵府

goodsnooky 發表於 21-10-3 22:39

九歲仲細,要先培養良好讀書做功課習慣先可以放手。 ...

其實佢有良好做功課的習慣,話佢“亂做”係嬲得濟先咁話佢。

佢而家最欠缺的唔會自動冇温書讀書,連睇書都唔會

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

goodsnooky 發表於 21-10-3 22:05

重點係找出小朋友亂做功課嘅原因。功課對錯係其次,讀書態度先係重要一環。我唔清 ...

你跟我想法接近,學習態度比功課對錯更重要,必須引導小朋友明白做功課係佢自己嘅責任,對功課係老師嘅責任,所以我從不對功課,有問題可以引導佢,唔識可以幫佢,唔願做/胡亂做就自行承擔責任吧!

我仔初小時有次曾問我,佢唔做功課得唔得,我答佢沒問題,只要你自己同老師解釋就可以,所以我仔在處理功課上從來都好自律。

珍珠宮

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我同二仔細仔講,做功課係佢地嘅責任。做得好唔好係要自己承擔,例如細仔作文,英文串字出錯(因為佢係靠phonics),我係唔會同佢改返啱先交,我會等老師指導,咁樣佢印象更深刻,下次唔會再錯。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-10-3 23:26

珍珠宮

閱讀習慣要培養,細仔雖然祇有六歲,但係佢好鍾意睇課外書。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 21-10-3 22:43
恕我直言,其實點解要 check 功課呢!我明白好多家長都有幫小朋友改到啱先交嘅習慣,但我個人極不讚同, ...

講得好好 欣賞

翡翠宮

牛年勳章

moma1023 發表於 21-10-3 21:34
你哋咁好,作文功課可以拎返屋企。我哋係要喺學校做晒佢,做唔晒寧願比個小息佢哋做埋佢都唔准拎返屋企, ...

唔知點解有啲學校作,有啲返屋企作,我都想全部學校作晒,每次聽到有作文我內心一沉,但又要扮到好開心好鍾意好期待,費事個女憎咗作文

翡翠宮

牛年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 21-10-3 22:43
恕我直言,其實點解要 check 功課呢!我明白好多家長都有幫小朋友改到啱先交嘅習慣,但我個人極不讚同, ...

你從來唔check功課嗎?派返功課又check唔check? 純粹想知

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

1.照交

揀1,
俾老師知道佢亂做,
唔會俾佢欠交。

伯爵府

一定唔會揀2。我覺得功課日日清才最重要。
已經高小我會揀3,夜一點睡,執一執份作文(不要求做得好好,比他知道做得差要重做就得)。
最緊要係自己以後睇緊D。

首頁

尾頁

跳至