自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 mother904 的帖子

就係唔明呢個政府諗乜。點解吹風出黎係學生唔打針就要上ZOOM唔可以返學﹐老師呢? 唔檢測又得﹐唔打針又得﹐人工收足又可以架WOO。

公爵府

我其實唔係好明,點解有一班人「實牙實齒」咁覺得疫苗與死亡個案絶對無關係?我非全心challenge ,我真心想知佢哋based on 什麼去肯定唔關疫苗事?
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

mother904 發表於 21-6-4 10:10
呢句真,教職員自己都唔打,有乜理據要求學生打疫苗去保護佢地!

如果要求12-16 歳打咗才可以返學

政府應該要求醫護人員打咗才可以返工
教職員打咗才可以返工
大專和大學,補習社或其他教育部學生打咗才可以返學
16以上高中打咗才可以返學

起碼做咗以上先
因疫苗對初中生研究,數據,之後影響,資訊唔多。不應急於推行。
外國疫情嚴重,英國、德國丶澳洲、纽西蘭等國家,18歲以下都唔可以打針,唔太理解香港班磚家可以傾緊初中生

侯爵府

cancan^^ 發表於 21-6-4 09:58
其實打左幾多劑先發現有關?
定係臨床測試已經發現

阿斯利康同血栓有關係開打後先發現,臨床時未發現有個案

具體阿斯利康打咗幾多劑唔知,但肯定比復必泰同科興少,全球而家最多人打咗嘅係中國有6億劑打咗,印度同美國都有1.8億劑左右。中國主要打國藥/科興,美國打Biontech(即係復必泰)/莫德納/強生,印度打自家製印度疫苗同俄羅斯疫苗

而家香港打嘅科興同復必泰打嘅人數比阿斯利康多,但咁多人打,咁多國家打,都冇證據顯示會直接引致某一隻嚴重副作用。係得阿斯利康證實會引致部份人出現血栓

水晶宮

emilylam 發表於 21-6-4 09:09
後生中風唔出奇,好多嘢講唔埋

幾年前有個街坊個囝18歲,都係類似中風猝死

水晶宮

Mrs.Luckycat 發表於 21-6-4 10:15
我其實唔係好明,點解有一班人「實牙實齒」咁覺得疫苗與死亡個案絶對無關係?我非全心challenge ,我真心想 ...

袁國勇促青年打針‎ 反問:打得麻疹痄腮針‎ 點解唔打得新冠疫苗?
https://www.hk01.com/article/633177?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

禁止訪問

公爵府

我其實唔係好明,點解有一班人「實牙實齒」咁覺得疫苗與死亡個案絶對無關係?我非全心challenge ,我真心想 ...

係喎,我地擔心下都好似有罪咁。 。
打針打死左我真係唔怕,係怕打完後會有不可挽回的後遺症。

公爵府

牛年勳章

wendyaupooh 發表於 21-6-4 10:15
回覆 mother904 的帖子

就係唔明呢個政府諗乜。點解吹風出黎係學生唔打針就要上ZOOM唔可以返學﹐老師呢? ...

我係老師,一早已經打曬兩針科興!

侯爵府

唔係我地「實牙實齒」話冇關,而係世界各地專家研究完,全世界已經有超過十億劑疫苗打咗後得數據分析後出來嘅結論

So far得阿斯利康同強生嗰隻有數據證實會引致血栓,因為兩隻係用同一種腺病毒載體技術

其他如復必泰用mRNA,科興用滅活,已經打咗幾億劑都冇證據顯示會直接引致邊種副作用而致死囉

我只係個師奶,但我相信科學同數據,更相信大學醫學教授睇埋解剖得出來嘅結論多過報紙佬估估下嘅報導囉

珍珠宮

hotpot_lover 發表於 21-6-4 08:57
全球都試藥,唔係只係香港,試問邊個打針嘅唔係試緊藥呢

而家擺明人人等疫苗救世界。無人拋個身出嚟向前 ...

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大笨鐘 發表於 21-6-4 08:46
阿仔已經打咗第一針,會跟返約咗嘅時間打第二針。

你仔仔係咪打復必泰?
我大仔打第一針時,都怕佢會敏感同發燒,佢本身係敏感體質,托赖打完冇乜大反應,佢只係隻手痛咗2日,完全冇唔舒服,明天打第二針,希望冇事啦

男爵府

就算數據顯示所有打完疫苗既人短期內都吾會中風,但如果我22歲既仔打完4日後中風,我都會耿耿於懷,後悔無阻止個仔打疫苗。

公爵府

ddkaka 發表於 21-6-4 10:23
袁國勇促青年打針‎ 反問:打得麻疹痄腮針‎ 點解唔打得新冠疫苗?
https://www.hk01.com/article/633177 ...

咁我又想反問佢:為什麼「打得麻疹痄腮針,就可打得新冠疫苗?」兩者有什麼直接關係?

我唔係完全against 疫苗,但任何新推疫苗總有潛在風險和需要改善的地方。我相信藥廠和各國政府一直有收集這些數據,只是他們願意披露多少。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

子爵府

kikimamababa 發表於 21-6-4 08:25
打疫苗可能會死 , 可能會半身残癈 , 可能有嚴重過敏反應

就算只有輕微過敏反應 , 長遠都唔知有乜後遺症

得了香港開放入境全世界人唔洗打針入嚟你地班自私鬼咪呱呱嘈怪人啲做咩唔打針呀

子爵府

Myluckybaby 發表於 21-6-4 09:33
試問如果發生係閣下子女身上,會否說得如此輕鬆?醫科生,真係大好青年一個,就算醫好人生都從此改寫,一 ...
只可說認命吧。所有野有利亦有害,風險一定存在,飲水又話水吞chemical, 食菜又有農藥,空氣又話污染,周圍都有risk包住你,但你又吾死得,但有人又因為咁樣引致身体差,或生cancer, 呢d就只有講係命水來解說

大宅

事實是十幾歲中風我都見過,二十幾歲中風都唔係乜新鮮事。流感針推廣咁多年,咪一樣大把人唔會打。係藥三分毒,副作用一定有,只是現在權衡利弊,唔打就全社會攬炒。D人唔見棺材唔落淚,等全世界都打晒,得香港一個繼續閉關鎖國等死啦!

珍珠宮

佢哋個邏輯其實都奇怪,每種病每個年齡都會有人死,就一定唔關打疫苗事。
而家全部打完針出事都話係佢本人有問題。真係相信支針係咁短時間研制會毫無瑕疵?

子爵府

wannabe118 發表於 21-6-4 10:23
係喎,我地擔心下都好似有罪咁。 。
打針打死左我真係唔怕,係怕打完後會有不可挽回的後遺症。
...
咪就係. 最慘死又死唔去
醫又醫唔好. 咁點算..

用戶要求終止服務

牛年勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-4 10:36
你仔仔係咪打復必泰?
我大仔打第一針時,都怕佢會敏感同發燒,佢本身係敏感體質,托赖打完冇乜大反應,佢 ...

係呀!打復必泰,阿仔無唔舒服,針口有痛,不過唔算好痛,痛咗一日。最近 keep 住食益生菌,中大初步研究指可以減低出現副作用機會。我相信第一針無問題,第二針應該都無問題,唔使擔心。

wasabikingdom    發表於 21-6-4 13:16
洋蔥頭媽咪    發表於 21-6-4 10:46
未經許可,請勿轉載

首頁
34567...14

尾頁

跳至