自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

anniellm 發表於 20-10-25 12:12
之前一年級時去養和見過心理學家,未能確定。

現在三年級因功課問題再去養和見心理學家,依家小朋友都講得 ...

問下醫生會否有副作用,再衡量值唔值得吧,我識人會食慾不振。

大宅

好媽媽勳章

anniellm 發表於 20-10-25 13:14
其實專注力不足要斷症,開藥要精神科醫生開藥,試問唔係有問題,有邊個家長會比小朋友食藥?

你咁講,係 ...

我明白你。
我家也有一個令我心煩嘅小朋友
其實你不要糾結食唔食藥呢個問題。
如果醫生建議食藥你可以試吓先。
觀察食藥後小朋友有沒有改善
先再決定繼續食藥還是放棄食藥。
你要見到小朋友吃薬反應之後。先會知道藥物對小朋友到底有沒有幫助。
藥物有副作用到底值唔值得去食等

另外如果你心理質素和生活水準$$好。
當然可以找更多方法去幫助小朋友。

大宅

好媽媽勳章

Elenalan 發表於 20-10-25 13:44
成績冇問題,又識答老師問題,冇騷擾同學,點解要食藥? 食藥只係為左做好份功課?

我女d功課一直都多甩漏 ...

對。agree.

我估樓主嘅小朋友可能未到咁worse。

大宅

好媽媽勳章

Elenalan 發表於 20-10-25 14:19
我女都經常俾老師投訴(P1時嚴重d,因為真係坐唔定,又搖枱櫈(製造嘈音),爬長櫈...),連班主任都知佢同d隱 ...

我覺得你手得雲開。我都希望我小朋友有呢一日

wcpcelia    發表於 20-10-28 10:56

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

anniellm 發表於 20-10-25 12:28
佢係一線谷校讀精英班,功課好深但量唔多,只要專心做2個鐘都會做完,但佢好好多甩漏,寫字又了草要擦咗佢 ...

其實甩漏野,每個小朋友都一定有,做錯頁數/太了草/做錯簿,等小朋友交功課回學校,比老師話佢先上心,一次兩次三次慢慢就改到,家長在家做埋老師的工作,咁樣對家長和小朋友都好辛苦,如果可以叫嫲嫲陪佢做功課時,同佢一齊睇住家課冊,提醒下要做邊樣功課,唔好搞錯,demo 做多幾次,先放手比小朋友自己跟,只要做齊交回學校就可以,家長不用對功課,不要挑剔做得靚唔靚!

你囡基本上成績唔大問題,真係唔好靠藥物!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

琥珀宮

anniellm 發表於 20-10-25 12:28
佢係一線谷校讀精英班,功課好深但量唔多,只要專心做2個鐘都會做完,但佢好好多甩漏,寫字又了草要擦咗佢 ...

不如同佢轉去普通屋村學校

水晶宮

jjcherry 發表於 20-10-25 22:24

我覺得唔係守得雲開,係我睇得開,底線set低d,見招拆招。今個學期數學功課,全部運算的都錯一半以上,睇見d功課驚心動魄! 又要冷靜唔俾自己爆佢,唔小心佢都唔想,又要研究乜原因而唔小心。結果發現佢見到d數字(非文字題又冇圖像)係好易睇錯,例如8和3,9和7,佢易撈亂,呢d同數感無關,而係視覺上對數字(符號)朦糊,短時間睇完唔會有印象(應用題唔會錯,因為有「情境」空間去思考)。只得2星期就測驗,咁我就特別針對佢呢方面訓練,要佢做運算時讀出聲,視覺加聽覺去雙重傳遞,佢就冇咁易睇錯。然後再俾以下呢d漏空格運算佢做,將佢對數字「視覺印象」洗牌。結果今次測驗滿分!

水晶宮

jjcherry 發表於 20-10-25 22:24

我唔會因為呀女甩漏而打鬧佢,我老公眼中覺得我係慈母多敗兒,話我縱壞個女。只要我女喺佢弱項上有dd咁多進步我都讚到上天!! 佢嘅走勢好似我買MPF咁,有上有落好反覆,但睇3年、6年數據仍然係有向上趨勢
上星期d英文功課又全部C-, 我仍然堅信佢英文唔差,但做grammar練習又成日錯埋d低能嘢! 剛剛先搞掂完d數學,現在又要研究佢英文做乜咁唔小心了! 真係過完一關又一關!

大宅

anniellm 發表於 20-10-25 19:50
本來佢係好主動積極嘅小朋友,好有自信,但依家佢成日話佢做唔到,我聽到真係好心up。
...

我明。雖然我仔專注力不足問題唔太嚴重,唔需要食藥。但我仔有焦慮,一到測驗考試就會好緊張,肚痛肚屙。上年因為考英文時勁肚痛肚屙份卷有一半無做。我仔英文平時攞A,佢果次唔合格,入唔到精英班。我仔一向對自己成績好有要求,所以好唔開心左一段時間。

我知我仔上次失手完會更加緊張,所以帶左佢去做心理輔導,希望幫佢放鬆啲。如果黎緊測驗再緊張到肚痛肚屙,我會同佢見精神科醫生睇下需唔需要食藥。我目的唔係要我仔考得好好,我係唔想見到仔不停好努力溫習後,緊張焦慮影響考試表現,成績唔好,下次再更加焦慮緊張,完全影響心理健康。

男爵府

回覆樓主:

教育好恐怖,只有香港呢個地方,在課程緊張嘅學校呀,一線學校呀,精英班呀之類,總之老師要對住一大班學生,有邊個有多動症,上堂攪攪震,跟唔到學校節奏就建議佢去食藥。因為食完人變得呆滯,唔再影響老師嘅學習進度。通常小4,5,6就最想你食藥。要呈分,功課緊張,不能接受出錯。上到中學,可以停藥了。
家長呀!畀你做咁多功課,有出錯好正常,唔畀時間去改,就食精神科藥物囉。現代社會好奇怪,不能隨波逐流嘅一群就被標籤為另類,要跟社會節奏。那些都是工廠學校。

珍珠宮

回覆樓主:

我大仔小三,有adhd加疑似讀寫(學校未安排到教育心理學家幫佢做評估,但由小二開始已經安排課後輔導)

Adhd方面佢唔算嚴重,可以坐定做功課但做做下會遊魂,如果分左心要帶佢返去先可以繼續完成

佢小一時睇過私人兒童精神科,醫生好快斷症adhd, 開左藥,食左1個月但我老公唔太想佢食藥加上貴就無再睇,食左藥嗰期係專心左同無明顯副作用,老師都有讚

珍珠宮

回覆樓主:

跟住到今年8月終於排到政府精神科,醫生都係開左同一款藥,但佢食完次次都無胃口,甚至會嘔晒個早餐,所以食左幾日就無繼續食,醫生話只係幾日唔可以作準,不過都轉左另一種藥再減少劑量試下,但食完都係唔舒服,我唔知佢係咪心理作用,但身體係佢我又唔想迫佢食

佢其實可以自己做9成功課,另有join私人功輔班,我放工再check,不過睇完都9點半,如果要溫默書就更夜,見間學校越來越谷,支援又越來越少我都想轉校,但佢讀得好開心唔肯走

男爵府

BB12345678 發表於 20-10-25 14:29

我仔睇開YMCA個臨床心理學家,基本上約期一個星期左右 ...

可否俾資料,謝謝

禁止訪問

水晶宮

IloveJJ 發表於 20-11-4 21:19
專注力不足既人,係會忽略細節,所以grammar特別差,因為佢哋唔會在意規則,凡係有規則既野都較差,例如: ...

我女係唔上心,唔係專注力不足。佢俾老師話完後會反彈,d功課又拎番A。佢最大問題係唔鍾意做功課,覺得好悶。計數只鍾意做應用題,越難越唔會錯,但普通運算果d題目又冇心機做。

除了功課,測考佢又ok的。

大宅

anniellm 發表於 20-10-25 13:44
係好貴,我睇養和,貪佢唔洗排期唔駛等,收費係$2000/1小時。

今次見一次面用咗$3500。

想請問一下怎樣報名睇養和醫生?會唔會有follow up的活動?

別墅

回覆樓主:

無親身經歷過既人好難明果種"係聰明架,但專心唔到囉…成日甩甩漏漏…"既家長既心情…我女目前幼稚園,但係1號開學到15號果日為止,扣除星期六日假期無返學,計返學11日,我俾老師留低傾兩句7次啦,平均兩日一次…問老師佢跟唔跟到?"跟到,幾聰明架,但係…"各種小動作,不專心,神遊天外…返屋企問d字又識,又可以唱嗮成首歌出來…但永遠同你講野既時候,唔係正正經經,企直果種…係扭到成條蟲,跳跳下,笑哈哈甘樣答你囉…有問過老師係唔係專注力不足,過度活躍…老師話要再觀察…

大宅

樓主仔仔情況好輕微,不影響上堂自己又能完成功課,我覺得不需要吃藥,具體還要再問精神科醫生建議。我小朋友有Adhd+autism,之前上堂會離位,影響隔離同學,情緒也不穩定,幾乎天天收老師電話投訴,每天手冊抄得甩漏,功課寫幾個字已走神,要坐他隔離一直提醒才能完成功課。在醫生反復建議了一年後才給他吃藥,效果很明顯,能安靜上堂,基本未再收到老師投訴,功課也能自行完成,副作用暫時不係好覺,吃飯還可以。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我女有食,我唔係因為佢成績功課,而係佢行為真係激到我頂唔順 食左個人會定好多,講野都聽到的入耳

水晶宮

anniellm 發表於 20-10-25 12:12
之前一年級時去養和見過心理學家,未能確定。

現在三年級因功課問題再去養和見心理學家,依家小朋友都講得 ...

我囡係adhd 但佢都唔會影響上堂,最多發白日夢⋯小學時食藥,影響食慾都算,係眼瞓到巔,直頭一放學入屋鞋都未除就暈咗⋯轉幾隻藥都唔得,所以停咗,成績隨緣托賴都入到band 1中學⋯中四又食返藥,佢自己要求
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

首頁
34567...8

尾頁

跳至