自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

子爵府

谢小姐 發表於 20-8-1 10:34
一直同奶奶同業主溝通,但呢個熱水爐我奶奶都話叫我地換左先,但沒有提過話業主話唔包!所以應該係業主打 ...

最慘而家好多野,口講口賠,呢d 野最好就白紙黑字標明在租約會好d ...

別墅

木土土 發表於 20-8-1 11:16
你咪當業主而家正式通知你話唔包,咁你地要決定,揀邊一個選擇去回應業主,大家講清楚以免之後既爭拗!

...

我都同意,所以我只係上來問下大家意見,我唔係叫大家判斷我岩定業主錯!我宜家先知原來沒有穩到業主前自行扣租金唔岩,起碼我都係上左來先知!謝謝你的意見!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

谢小姐 發表於 20-8-1 00:13
我地住左呢間屋7年幾8年幾,一直都有準時交租,間中換過一個電熱水爐,一部窗口式冷氣,客廳部分體冷氣都 ...

租約有無寫有壞包換

珍珠宮

2024年龍年勳章

谢小姐 發表於 20-8-1 10:39
本來係一家人一齊租來住,唔係就得我奶奶住,不過當時一起住奶奶係一家之主,所以租約係奶奶簽!所以我應 ...

你奶奶係簽租約嘅,簽租約嗰個都走咗無住,個合約已經無效啦!唔使個個一齊簽,但最少簽果個要住囉!

Minniemouse:-P

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

谢小姐 發表於 20-8-1 00:19
今日收到屋主電話,問點解租金少左!我就同佢講翻,點知佢就話已經減租,而且租金一直以來都冇點加過,仲 ...

會月減2000咁多,住咗7-8年無點加租,樓主你個業主都幾好喎,問返你99業主有無講以後唔包維修囉。

珍珠宮

谢小姐 發表於 20-8-1 00:29
就係以前有壞業主會負責,電話穩唔到所以就減左費用再交租!如果一開始講左佢唔包我地都唔會咁做!
...

你都識講以前喇,減咗人哋2000蚊租,又要人哋有壞全包,着數係哂你嗰邊喇

別墅

HL7646 發表於 20-8-1 11:16

我住自置樓,唔使交租供樓。不過親戚朋友有樓出租,佢地對租 ...

前提係要講清楚,我業主連出面簽租約都唔出現!就同我奶奶口頭協議就算!連平時電話都穩唔到人。雖然我地唔係公司高層,政府工作同埋專業人士,但都係係明白事理,準時間交租的好租客!

珍珠宮

谢小姐 發表於 20-8-1 00:47
咁其實係唔係要比方法我穩到佢先!咁其實分題冷氣是否都要自行更換,不用聯繫業主到時問我要回 ...

你只要通知業主,乜嘢壞咗,你會自費換。

搬走時只要跟返租約上所有註明有嘅物件(當然要無壞)就可以。

侯爵府

谢小姐 發表於 20-8-1 00:13
我地住左呢間屋7年幾8年幾,一直都有準時交租,間中換過一個電熱水爐,一部窗口式冷氣,客廳部分體冷氣都 ...

之前做開話包電器維修咁就應該要包、減租係另外一個問題,唔能夠話減咗租我就唔包電器維修,好多野大家都要講清講楚,

珍珠宮

谢小姐 發表於 20-8-1 01:05
所以擔心到時會唔會追我舊電器,除非我唔要!

如果你已經換咗新嘅,新嗰部留返俾業主咪得囉

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

谢小姐 發表於 20-8-1 11:05
我下月會入翻差價佢!我都唔呢2000零蚊搞到大家唔開心,而且我都唔想煩搬屋,宜家就想確定到時分體冷氣如 ...

我覺得除非你諗住長遠唔搬就冇無題,但如果會搬的話,業主又咁難搵,分分鐘你想搬走時,你按金都未必攞得返,不如搵業主再簽過新租約啦,咁對你有保障啲

別墅

AACheungCheung 發表於 20-8-1 11:33
你都識講以前喇,減咗人哋2000蚊租,又要人哋有壞全包,着數係哂你嗰邊喇
...

係唔係雙方商確好先啊!7月第一個月減租,電熱水爐6月已壞,每兩年都有加幾百的租金,我只係話加得唔多,我唔明邊d著數係曬我度!我也冇話水喉,電燈廁所壞了都穩業主,要業主比錢!

別墅

Candywong61 發表於 20-8-1 11:39
之前做開話包電器維修咁就應該要包、減租係另外一個問題,唔能夠話減咗租我就唔包電器維修,好多野大家都 ...

完全同意,開始話唔包我都唔會穩業主!

別墅

minniemouse 發表於 20-8-1 11:27
你奶奶係簽租約嘅,簽租約嗰個都走咗無住,個合約已經無效啦!唔使個個一齊簽,但最少簽果個要住囉!
...

佢地口頭協議都差唔多1年啦

伯爵府

其實有時都要識做人,我以前租過層樓,租左6-7年,業主(婆婆)好好,話我老公乖,個個月準時交租,兩年簽一次約,新約只係係咁易加幾百,到我搬走前我個租金同價錢比市價平3千左右。佢好人時我哋都識做,屋企有電器壞我哋都自己俾錢換,有咩壞都自己揾師父整,完全無煩過佢,所以到我哋搬走佢都好唔捨得我哋

伯爵府

谢小姐 發表於 20-8-1 01:28
佢電話我有,我打比佢就唔通,佢穩我同樣電話號碼會出現在我手機上! 還有是否可以請教一個問題 ...

【樓宇法律】三種物業租約

http://finance.now.com/news/post.php?id=547852&type=property

珍珠宮

谢小姐 發表於 20-8-1 00:29
就係以前有壞業主會負責,電話穩唔到所以就減左費用再交租!如果一開始講左佢唔包我地都唔會咁做!
...

一切睇租約,減左2000 應該會立新約,新合約點寫?

侯爵府

陪月勳章

睇哂!
既然
1)業主永遠消失找不到,你仲講到佢好似欠債咁恐怖
2)間屋咁多野壞,又危險,又可能爆炸,影響你全家生命
3)你地租左6-7年,無死約
4)業主雖然6月開始減$2000租,但出面大把平租盤

綜合以上四點,樓主可以立即搬走,搵過另一間屋租就可以,唔洗煩唔洗擔心

珍珠宮

谢小姐 發表於 20-8-1 10:39
本來係一家人一齊租來住,唔係就得我奶奶住,不過當時一起住奶奶係一家之主,所以租約係奶奶簽!所以我應 ...

承租人唔係度住,咁你話有無違反了租約呢?

侯爵府

pizzapark 發表於 20-8-1 12:05
睇哂!
既然
1)業主永遠消失找不到,你仲講到佢好似欠債咁恐怖

同意!搬走冇煩惱!

首頁
34567...9

尾頁

跳至