自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

大宅

占妹 發表於 20-3-25 10:48
我反而想知怎樣學好些英文?都係睇多啲書?我小朋友只愛睇戲但是有字幕的,一係打機⋯
...

閱讀. 閲讀能同時自然地學習grammar, vocabulary, writing styles, etc.
下圖係我小朋友五歲看圖作文作品. 因為平時大量閱讀, grammar and vocabulary已經built in. 我只需要簡單教下佢story setting, series of events, climax and ending, 佢已經明白點寫故事.

wcpcelia    發表於 20-3-26 17:33

公爵府

占妹 發表於 20-3-25 10:48
我反而想知怎樣學好些英文?都係睇多啲書?我小朋友只愛睇戲但是有字幕的,一係打機⋯
...

我大量睇英文書,到K2、3,簡單的我仔自己讀,深的我一路讀,遇到唔識的我解比佢聽。
由於一路有學phonics,所以reading我仔問題不大。
Oral and listening,今年P1開始有老師針對呢兩方面上課,因為我自己始終有港式口音。
另外今年開始睇每日睇電視英文節目,冇字幕,半小時卡通。 主要比佢習慣個速度,基本上佢都聽得明,如果佢聽唔明好想睇多次就由佢再睇。
我未知以上嘅嘢work唔work,始終小朋友只是一年級。 雖說上學期英文成績平均有98 ,但正如之前JM所說他們英文高分,不等於英文能力高。 不過分享下你睇吓啱唔啱用

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

其實如果小朋友細,同事學幾種語言係完全冇衝突既,可以同時俾英文,中文故事書俾佢地睇,只要對題材有興趣就可以,唔係吓吓為學習而學習囉~我仔學校除中文,中史,其他都用英文,不過佢地會睇金庸,衛斯理。至少對作文都有少少幫助

大宅

cherron416 發表於 20-3-25 11:13

你講出重點!

我間中學出名英文好, 我校內英文成績中上, 會考Syl. B考到A1, Eng. Lit.考到B.
F. 4時考英國中學做當地英文科試卷, 結果係僅僅合格.
而家好多本地名校神校中途轉讀IS的學生, 入到IS都要加入英文輔導班.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

Valerielicious 發表於 20-3-25 11:40

我間中學出名英文好, 我校內英文成績中上, 會考Syl. ...

不過現在出名中學同以前要求又唔同啦!佢哋教學方面亦已經多元化。有啲學校已經不是用本地課本。不過英文要程度高,就算本地出名學校,始終不是國際學校,一定要靠自己才可以,尤其寫、聽和講方面,所以從少要多注重,不要只是跟學校課程。
好在佢間中學平時老師要同學之間用英文溝通。

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

bbc2018 發表於 20-3-25 09:46
佢個囡幾歲?是否讀中學?
亦要睇佢讀邊類型中學

請教文言文幾年班開始學,有那些入門書可推介嗎?

水晶宮

回覆樓主:

我仔都係英文叻,中文屎

佢上咗中學,愛上中史,科中文先有進步

中文家陣好深架, DSE得一半人合格咋

男爵府

Valerielicious 發表於 20-3-25 11:40

我間中學出名英文好, 我校內英文成績中上, 會考Syl. ...

你當年考嘅英國中學,相信都有咁上下。
我朋友係英國人,香港本地小學嘅外藉老師。
佢2 個女係本地中學(某某神校),成績一般,even 英文未可以做到A,大概2 年前,大女返英國升高中,結果成績勁好,朋友講返,間學校唔算程度深,又比較chill,反而香港果間勁push,又教得深。

伯爵府

Valerielicious 發表於 20-3-25 11:16
閱讀. 閲讀能同時自然地學習grammar, vocabulary, writing styles, etc.
下圖係我小朋友五歲看圖作文作品. ...
你仔母語係英文? 5歲可以完美運用 simple past tense, past continuous tense, was and were. 呢d好多一般嘅中學生都分唔清。 文中仲有d更深嘅grammar, 我估好多大學生都未必識用。

珍珠宮

siulili 發表於 20-3-25 11:13
呢個仔好難架啦,電視都唔睇, 佢只會睇 明珠930嘅某d戲同某d外國清談節目。我只能盡力提醒佢中文都要達標 ...

原來已經咁大個,你已經有二手準備,可以不用太緊張。反而仔仔想海外升讀好學校,英文更加重要!

我自己因為想阿囡讀傳統中學,所以小學選私小,英文教深同時又注重中文,教學靈活,注重中、英閲讀,因為我亦注重英文,早期4年幼教選日日有外籍老師的幼稚園。

大宅

siulili 發表於 20-3-25 12:04
你仔母語係英文? 5歲可以完美運用 simple past tense, past continuous tense, was and were. 呢d好多一般 ...

佢聽講bilingual, 讀寫就英文強d.
在家全廣東話(除左自己玩), 在校全英語(除左中文堂).
其實即使英文native都未必寫到, 大量閱讀最大幫助.

翡翠宮

IloveJJ 發表於 20-3-25 11:53
其實6歲小朋友要作一句完整句子唔難,只要佢有睇開書。中文係母語的話,就更加易。
...

閱讀當然一定係中英語文大助攻啦

坦白講,我女小一前不是正式自己閱讀,但我就由細到大都每晚陪佢睇書,都有讀過幾本你講的山山山。但我女係中文語文係比較成熟,吸收果隻,一般女仔語文係快D Pick Up到,佢閱讀理解是相對好,但作文,即小一時的作句相對冇咁好,咁當然經一番磨鍊後,會進步了,但根本中文教學要求一年比一年高!

PS 我女一向中文應用9X 分。

伯爵府

Valerielicious 發表於 20-3-25 12:11

佢聽講bilingual, 讀寫就英文強d.
其實分別係香港嘅local學生,一般係0接觸英文, 佢地學英文grammar覺得好難,乜tense物tense都搞唔清。 而經常聽講英文嘅小朋友,會好自然咁用到正常嘅grammar, 所以可以寫返出嚟。 但你問佢點解要咁用,佢未必答到你,佢只會話一向都咁用架啦。 但相反,如果一個local 學生佢可以完美運用英文文法,一般佢可以解釋出原因。

所以我覺得多聽多講係學好語文嘅第一步。 講真, 語文係用嚟溝通之嘛,又唔係個個要做大文豪, 文言文,莎士比亞,真係唔係個個有興趣。

伯爵府

bbc2018 發表於 20-3-25 12:05
原來已經咁大個,你已經有二手準備,可以不用太緊張。反而仔仔想海外升讀好學校,英文更加重要!

我自己 ...
係啊,咁大個好難改變,雖然中一家長日副校話中文科校內合格應該有 DSE 4, 講係咁講,我就有保留。 而且都要睇學生自己嘅付出和回報係唔係成正比,如果佢真係讀中文讀得好辛苦,咁不如去外國讀,唔使讀中文,將時間花在自己有興趣和有能力嘅科目仲好。 語文都係用嚟溝通,有足夠嘅溝通能力就好。

伯爵府

牛年勳章

Ol0314 發表於 20-3-25 00:18

港式父母係咁

好中point, 我正正認識呢種 阿媽

大宅

siulili 發表於 20-3-25 12:19
其實分別係香港嘅local學生,一般係0接觸英文, 佢地學英文grammar覺得好難,乜tense物tense都搞唔清。 而 ...

係呀. 我地屋企只講廣東話, 所以我經常伴讀英文書黎幫佢學英文, 令佢唔需要死記grammar and vocab.
當然, 亦為培養多一個良好興趣.

首頁
34567...10

尾頁

跳至