自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

stkyo 發表於 19-9-7 09:16
早呀你仲未慣咩?你試下話內地治安唔好即刻有人標出嚟話你井底蛙

有啲人 ...

其實未真正住過,搭咩鬼傘,自暴其短

子爵府

回覆 stkyo 的帖子

係呀,大部分人聽人講,我自己英國讀書,工作就响北京同泰國各住左一年,
近年移居台灣,真心覺得香港最好!
但外地生活亦冇人地講到咁恐怖,
如果到時經濟許可我自己選擇老左希望留响香港,
反而唸經濟追唔到通脹先會唸移民去d生活費 平d 地方。

男爵府

dyl 發表於 19-9-6 16:28
所以班比人 捉到嘅示威者就慘喇, 佢哋不滿香港, 好憎大陸, 但係 將來移民唔到去第二個國家, 去唔到大陸 , ...

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

大笨鐘 發表於 19-9-7 09:00
亦有唔少喺外國受教育,回流中國,貢獻國家嘅,佢地民族意識比我地呢代香港人強好多。

世界無完美嘅體制 ...

每一個制度既轉變,不會是一年、三年、五年、甚至十年所以發生的事,香港現在經歷的,只是一個大轉變中的一個小插曲而矣,將來會發生更多更差的情況令更多人覺醒。

佔中影響少數人,今次是200萬人,仲有500萬,當呢500萬人,甚至於中國有幾千萬或憶計既人,將來都知道自己的權益被蠶食,一旦覺醒起來,當中的力量,將會足以影響一個政權。如果黨對人民箝制不變,這個時候總會來臨。
但請緊記,香港人並「不是要港獨」,也不是不愛國,只是中國人民絕對值得配一個更好的政權,而呢個亦是中華人民共和國憲法總綱第二、三條所提到的「權力是屬於人民」,「民主集中制」,及「對人民負責、受人民監督」所承諾比中國人的權利。
我好愛中國,所以我一定唔會走,我要留係香港,見政中國政權的轉變,如果黨可以開放民主選舉,當然是好事,但如果黨繼續一成不變,將來迎來的衝擊、必定比今天香港發生的要更壞上100倍。

用戶要求終止服務

牛年勳章

tester5 發表於 19-9-7 09:54
每一個制度既轉變,不會是一年、三年、五年、甚至十年所以發生的事,香港現在經歷的,只是一個大轉變中的 ...

我認同你所講,不過睇唔到而家示威者係呢個目的。
未經許可,請勿轉載

子爵府

好媽媽勳章

移入大灣區最快,乜手贖都唔駛搞

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

大笨鐘 發表於 19-9-7 10:04
我認同你所講,不過睇唔到而家示威者係呢個目的。

如果你話到處破壞、放火、打人。我都唔明佢地做咩。但我亦唔會知,佢地走到呢一步的心路歷程。佢地經歷左幾多?幾多朋友被拘捕?幾多朋友受傷。

最重要,佢地知自己行為既後果係咩。佢地自己一定要考慮清楚,係咪要咁做。

我自己睇到既係,沒有焦點、目的,純粹發洩的行為。對爭取亦無果效。

珍珠宮

stkyo 發表於 19-9-7 09:16
早呀你仲未慣咩?你試下話內地治安唔好即刻有人標出嚟話你井底蛙

有啲人 ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Smallraindrop 發表於 19-9-7 09:29
其實未真正住過,搭咩鬼傘,自暴其短

佢哋覺得自己好大條道理架,聽到睇到一粒塵就會無限放大

大宅

如果香港攬炒,香港一切地位變零,特區護照失效,沒有BNO的香港人只可以申請中國護照?
[img align=left]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogard20070117_7_BBD+is.png[/img]

翡翠宮

MM2H 發表於 19-9-7 10:32
佢哋覺得自己好大條道理架,聽到睇到一粒塵就會無限放大

HK 是我家,邊個想離開自己屋企,除非有其他夢要追,「夢」係各式各樣的。各人心中有不同的夢。

要不是64,唔會有咁多港人嚇怕了走去移民。人地真心信唔過中共。
你估移民咁易?!要離開自己好地地既生活方式地方,去適應一個全新既生活!但適應到便是做人的另一成功 - 適者生存!

以HK 紮根的人,冇人會有什麼不滿,理所當然吧!但同時要尊重別人的選擇,並不是抹黑而得到自己言語上既勝利!

男爵府

高達紅色 發表於 19-9-6 16:29
我都覺得係,渣住個外國護照,stay 係到搵錢就perfect 啦
真係叻嘅,搵幾年$再買得起幾間樓,好快可以回 ...

所以我好慶幸老公有
我地可以幾時走就走

用戶要求終止服務

牛年勳章

tester5 發表於 19-9-7 10:20
如果你話到處破壞、放火、打人。我都唔明佢地做咩。但我亦唔會知,佢地走到呢一步的心路歷程。佢地經歷左 ...

心痛佢地可能為咗咁影響前途,特別係年紀細,根本未可以成熟了解目的,同自己要付上咩代價。
未經許可,請勿轉載

男爵府

如果你話到處破壞、放火、打人。我都唔明佢地做咩。但我亦唔會知,佢地走到呢一步的心路歷程。佢地經歷左 ...

你講野好有point! 欣賞你!對中國論也是讓人反思但不麻木
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

翡翠宮

大笨鐘 發表於 19-9-7 10:44
心痛佢地可能為咗咁影響前途,特別係年紀細,根本未可以成熟了解目的,同自己要付上咩代價。
...

在極權統治既國家,終有一日民眾必反,人係有自由思想的!
毋忘六四 - 這四隻字,曾幾何時在每一個HK 人心中的口號,但時間真的令人淡忘了很多很多,更甚的是自身利益當前,什麼也不重要了

但係我都要講一句,攪到今時今日既地位,首要負責既必然係林鄭,佢係萬惡之源!
不過某部份示威者既行為係愈來愈過分,打亂張,冇策略地去做自己想做既野,加埋一D 跟風既人,成件事原本是好的,現在佢地有D 行為我無法認同,特別係不斷去攪港鐵同職員..........

翡翠宮

暴尾果段絕對認同

直情不知所謂

男爵府

高達紅色 發表於 19-9-6 15:25
同隔離post 唔同
經過今次事件真的發現中國人一個外國護照係幾咁重要,或者家人有外國護照自己可以隨時攞都 ...

我99喺我c6中學時,已幫c6入籍澳洲。99嘅諗法係,香港97後會變成點冇人知,一早攞定多個國籍冇壞,反正唔需要立刻走,只是做個後備。

而家投資移民澳洲,已經要2千幾萬起跳。技術移民就唔可以去Sydney、Melbourne 等大城市,只能去Adelaide、Brisbane 等較偏遠地區 (至少要住5年),所以我覺得我99好有遠見

大宅

MM2H 發表於 19-9-7 08:50

明白,原來你嘅角度非黑即白

好似你先係非黑即白喎
Life must go on = liveable?
你既感咁熟大馬,我前後請教左你幾次,究竟嗰邊除左樓平之外有咩好過香港,咁值得移居過去,你又無答過我

其實咸魚白菜,各有所好
我只係陳列關於大馬既事實(憲法、歷史)
不過觀點與角度既野我明既
BK夠日日有人話要搬上大灣區啦

大宅

barbielun 發表於 19-9-7 12:08
我99喺我c6中學時,已幫c6入籍澳洲。99嘅諗法係,香港97後會變成點冇人知,一早攞定多個國籍冇壞,反正唔 ...

係呀 熱門國家既移民門檻而家係非常之高
無錢只能去做開荒牛

所以呢d係唔關努唔努力事
係贏在起跑線上(no offence)

有外國護照,唔應該覺得自己高人一等
無外國護照,亦都無必要恨(因為恨黎都無用)

又無得時光倒流返去30年前,日日講早知xxx又有咩用呢

大宅

回覆樓主:

唉,有本美國護照仲煩緊交稅呀。。。。

首頁

尾頁

跳至