自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

珍珠宮

faiman666 發表於 19-7-31 12:30
最近因為工作壓力患了抑鬱症,最近一個月開始失眠,失眠頭腦很清醒,睡在枕頭上很久也睡不著,完全沒有睡意 ...

【10大抗壓食物】英營養專家推介開心食物 吃掉不快情緒 
https://www.hk01.com/%E6%95%99%E7%85%AE/108211/10%E5%A4%A7%E6%8A%97%E5%A3%93%E9%A3%9F%E7%89%A9-%E8%8B%B1%E7%87%9F%E9%A4%8A%E5%B0%88%E5%AE%B6%E6%8E%A8%E4%BB%8B%E9%96%8B%E5%BF%83%E9%A3%9F%E7%89%A9-%E5%90%83%E6%8E%89%E4%B8%8D%E5%BF%AB%E6%83%85%E7%B7%92

神經緊張怎麼辦 吃9種食物舒緩神經
https://kknews.cc/zh-hk/health/389xb3.amp

十二種吃了讓你心情更好的食物!

https://www.harpersbazaar.com/tw/beauty/bodyandhealth/news/gmp522/good-food-for-better-mood/
萬物皆空,因果不空

珍珠宮

faiman666 發表於 19-7-31 12:30
最近因為工作壓力患了抑鬱症,最近一個月開始失眠,失眠頭腦很清醒,睡在枕頭上很久也睡不著,完全沒有睡意 ...

多做運動,對身心有益!

找對自己合適的舒緩情緒app!
萬物皆空,因果不空

禁止訪問

複式洋房

回覆 faiman666 的帖子

我都有同樣情況,唔想睇醫生,爭扎咗半年最後7月中去咗睇中醫,頭一兩日食完藥覺得好攰集中路到精神好想瞓覺,頭兩日我食完藥有腹瀉,不過結果第一日瞓死咗,跟住都瞓到不過仲係好多夢。而家減少咗覺得唔開心,起碼有興趣玩返BK同埋睇返netflex先,不過仲係唔想去沖涼同洗頭

男爵府

kfc7464 發表於 19-7-31 13:07
我都係複式呼吸+聽純音樂,
搵一首聽左會平靜的音樂,
再加上數綿羊,

請問嗰首插曲叫咩名啊?

子爵府

我每晚吃一粒抗敏感藥,都有助安睡,唔會上癮

大宅

puzzledmama 發表於 19-8-11 23:48
我每晚吃一粒抗敏感藥,都有助安睡,唔會上癮

敏感藥有相睇嗎

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-8-11 22:00
我唔得,我反訓
但對眼罩我有要求
要透氣,唔係焗到出汗

我都想要咁嘅眼罩,有邊款介紹

伯爵府

我以前份工又係令我成日失眠,最慘係就算冇做,到E+已10幾年,都間吾中都會瞓瞓下醒左就眠唔番,我依家就係咁瞓唔著,所以好明白你個情況,如果壓力大太真係考慮唔好做。你試下食"睡得好",萬0有得買,唔係西藥,唔會上引,我剛食左半粒,開始黎料。

大宅

chowqv 發表於 19-7-31 15:23
我都有食,係需要時先食,幾有效;又唔貴,屈人寺都買到。

想問14歲可唔可以食?濕疹令到失眠,日夜癲倒

珍珠宮

回覆樓主:

試下臨訓飲蜜糖水~
我最近刨小說,臨住睇到眼訓就訓,點知開始左就停唔到,仲愈睇愈精神,反而訓唔到~

大宅

我上年9~11月期間亦曾因失眠晚晚半夜2am醒跟住瞓唔返,搅到dark eye circle,我冇睇西e想找中e方法:
1)在北京同仁堂買棗仁安神液,$80左右10支,酸酸地味道,臨瞓一支,有效,但成日冇貨,原來香港好多人失眠,好多人買;
2)另一隻是在健康食品店買的一隻Q字頭的草藥,陣味好似臭腳味,有效,臨瞓同1)孖住食,有效
3)响同仁堂買左個漫腳電盆,一般
4)我發觉我瞓唔着主要是個腦成日记住咩未做,所以我用左個to~do~list app,坐坐下車突然记起要做咩便輸入,做完delete
5)在辦工桌上贴要deadline前交比人的事,加deadline,做完掉,如令心情t好些可買些cute d ge memo 貼
6)任何事盡量不要拖,盡快處理,並分援急
7)任何辦工室problems處理後蛊快放下,把每工目標定為準時收工、準時出糧
8)Friday、Saturday要安排一些私人時間上兴趣班,我也在不太忙時放空自己
8)另外我發觉有些指導冥想的videos可在睡時用手机播,我聽的是英文版叫Diana Cooper,佢一講唔夠5分鐘我就瞓着

大宅

我最近睇日本劇集「我要準時下班」,女主角的工作理念可參考一下,其實我工作壓力也大,不過見招斥招,如果有些同事上司的惯性壞做法令自己不快,一係冧辦法ko佢,一係顶唔顺走,走唔到唯有蛊做,记住,只要愛自己和身邊你care ge人和寵物,工作 he ye ,過客黎,盡力做便ok了

大宅

我之前冇失眠架,我之前主管同我講失眠,我仲好串话我11pm合埋眼,6:30am開眼醒,之後主管被大老细迫走,d ye卸左比我,我便开始失眠和有白髮

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

happylogin 發表於 19-8-12 02:10
我以前份工又係令我成日失眠,最慘係就算冇做,到E+已10幾年,都間吾中都會瞓瞓下醒左就眠唔番,我依家就係 ...

影響居然去到十幾年之後?

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

藍貓仔 發表於 19-8-12 03:44
我上年9~11月期間亦曾因失眠晚晚半夜2am醒跟住瞓唔返,搅到dark eye circle,我冇睇西e想找中e方法:
1)在北 ...

好實用嘅建議

公爵府

畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 19-8-11 22:00
我唔得,我反訓
但對眼罩我有要求
要透氣,唔係焗到出汗

勁!跟你要求去買,一定冇錯

伯爵府

obligation118 發表於 19-8-12 06:49
影響居然去到十幾年之後?

係十幾年黎。一個月梗有幾次,所以叫樓主做得唔開心唔好做,我都係做左半年就咁

男爵府

樓主, 健康無價, 就算你依家有人工, 做得唔開心, 係影響到情緒, 睡眠, 慢慢個人會身心都唔健康..........之後要攪好身體可能仲貴, 所以, 環境許可, 停一停, 休息下.我都試過因為唔開心, 離開香港大半年, 喺外地時先發現, 自己原來一直過得好幸福, 只係以往只睇負面事, 令自己唔開心.

仲有係戒懶AR, 我以前都好懶, 依幾年開始多病痛, 不停睇醫生, 就算依家有做運動, 因為太耐無做, 都唔係幫到好多, 但起碼好過乜都唔做,

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Biggie 發表於 19-8-12 01:44
我都想要咁嘅眼罩,有邊款介紹

之前miniso有,呢排又好似無左

首頁
34567...9

尾頁

跳至