樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Happyhappylive 發表於 19-12-9 23:51

我上佐珠海睇樓,我諗六次左右每區分清楚才入市, ...

我有興趣想知多啲。謝謝!

珊瑚宮

小B媽咪 發表於 19-12-24 16:35

你想知啲乜嘢我會將我所知嘅可以答你

別墅

我自己比較看好中山。珠海不是不好,只是太貴,已透支未來潛力。

別墅

我睇好中山多 d。中山城區(東區除外)同珠海斗門均價差不多或更低,但中山城區遠比斗門熱鬧、繁榮、方便。例如中山火炬區好多樓盤仲係萬四五一平方,2024 年深中通道開通後,半小時可到深圳寶安,而寶安樓價係火炬的四、五倍,我認為兩地樓價差距有望收窄。如果係珠海斗門,同樣向東行車半小時,只係去到珠海市區(均價 35000-40000),斗門可以升到咩位?升到盡可能 20000 吧,要升到 25000-30000 可能有困難,如果升到呢個價,我諗好多人都寧願畀多少少買珠海市區。事實上,好多珠海人買唔起市區,寧願買中山坦洲都唔買斗門,令坦洲樓市成交長年排中山第一。

別墅

珠海市區當然好,但而家均價 35000-40000,你有信心佢會升一倍,同深圳同價嗎?如果要博升一倍,我就寧願博中山火炬區升一倍,去到 25000-28000,都只是深圳的三分之一,機會應該比珠海升到同深圳同價大。

如果講橫琴,均價四五萬,不如再畀多 d 買深圳好過。好多人睇好橫琴自貿區,但如果睇下大灣區規劃文件對橫琴自貿區個定位,橫琴只係配合、輔助澳門,同廣東省另外兩個自貿區南沙、前海根本冇得比。而家個價可能已經充分反映甚至過度反映所有利好。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

小B媽咪 發表於 19-12-24 16:35

我老公過多幾年就登六,心思思想買層2房嘅樓,到時退休住,佢有走去旺角啲展銷商睇過,花多眼亂。

別墅

小B媽咪 發表於 19-12-30 22:33
我老公過多幾年就登六,心思思想買層2房嘅樓,到時退休住,佢有走去旺角啲展銷商睇過,花多眼亂。
...

可以參加睇樓團,多數免費的,親身實地考察下。

複式洋房

DHkong 發表於 19-12-28 22:59
珠海市區當然好,但而家均價 35000-40000,你有信心佢會升一倍,同深圳同價嗎?如果要博升一倍,我就寧願博 ...

多謝解答

男爵府

小B媽咪 發表於 19-12-30 22:33
...

你其實要揀地區, 我下星期都約咗個中介去睇到時上嚟分享

複式洋房

本人2016年在中山上班, 所以係中山鎮區民眾購入75平2房2廳小區房,2019年升值1倍 現在已經成功出售比中山本地人, 大灣區買物業唔係無投資, 但是一定要熟地方和國情, 因為中國大陸面積太大,有些地方晚上真想搵個人都難, 中山本人睇好東區,石岐,西區地方...

水晶宮

DHkong 發表於 19-12-28 22:58
我睇好中山多 d。中山城區(東區除外)同珠海斗門均價差不多或更低,但中山城區遠比斗門熱鬧、繁榮、方便。 ...

但好似無咩人講坦州,好多講三鄉。其實哪裡潛力大一點?

別墅

1314625 發表於 20-1-14 17:39
但好似無咩人講坦州,好多講三鄉。其實哪裡潛力大一點?

坦州多珠海人買,有 d 珠海人買唔起珠海市區,會買坦州,住坦州,去珠海返工。三鄕多香港人買(有頼雅居樂多年來多個三鄕樓盤的宣傳),多數係渡假、退休。坦州房價高於三鄕,房價比較跟珠海走。三鄕雖然平,但遠離深中通道、翠亨新區等發展熱點,潛力未必很高,但勝在平。

1314625    發表於 20-1-15 13:16

別墅

睇到幾份報道,原來在中山置業的香港政商名人,除咗林鄭、陳茂波,仲有任總、馬時亨、鄭耀棠、高永文、陳德霖,前高官劉吳惠蘭、俞宗怡等。

別墅

林鄭、任總、馬時亨、陳德霖、劉吳惠蘭、俞宗怡等都是買三鄕。

水晶宮

DHkong 發表於 20-1-15 13:14
睇到幾份報道,原來在中山置業的香港政商名人,除咗林鄭、陳茂波,仲有任總、馬時亨、鄭耀棠、高永文、陳德 ...

請問3鄉即係中山邊區(即南區?東區?)?
天空之城, 快樂之地

別墅

PCCW2319 發表於 20-1-17 06:21
請問3鄉即係中山邊區(即南區?東區?)?

三鄉是中山南部的一個鎮,東區、南區都是中山的城區。三者屬於同一級概念。

水晶宮

DHkong 發表於 20-1-17 17:04
三鄉是中山南部的一個鎮,東區、南區都是中山的城區。三者屬於同一級概念。
...

都唔係好明白添。

咁邊度交通方便d?
天空之城, 快樂之地

別墅

PCCW2319 發表於 20-1-17 17:13
都唔係好明白添。

咁邊度交通方便d?

你問三鄉屬於東區定南區,等於問大埔屬於油尖旺定黃大仙一樣,其實大埔同油尖旺、黃大仙一樣,同屬香港十八區之一。
三鄕同東區、南區,同是中山十幾個城鎮之一。明未?

男爵府

回覆樓主:

睇過中山港碼頭一落車打的幾分鐘到既樓盤美的府悅,有個91平賣139萬人, 110平賣14x 人, 性價比幾高, 質料不錯, 用美的智能家居, 旁邊有碧貴園而家香港有賣廣告既盤好似叫盛世xx。
我自己則買了東區。

大宅

DHkong 發表於 20-1-15 13:14
睇到幾份報道,原來在中山置業的香港政商名人,除咗林鄭、陳茂波,仲有任總、馬時亨、鄭耀棠、高永文、陳德 ...

我都2012買左三鄉雅居樂,嗰時七十幾萬毛丕,而家拿住紅本喺香港銀行問都估倒一百七十幾萬(emoji),感恩!

首頁

尾頁

跳至