婆媳關係

跳至

首頁
34567...17

尾頁

複式洋房

charchartse 發表於 19-5-11 20:34
佢地反而而家叫我地平日送外賣上去俾佢地就真。我話我地唔係大x樂,海x粥,點解4點半話洗頭,要我地7點送 ...

幫佢叫外賣啦!你一係反抗一係離婚!長遠落去唔係辦法,男家人就係人!女家人唔係人?掉轉你生左個女,個女大個左同你無關係得唔得呀?婚姻都係講對等!我奶奶都試過星期六夜晚11點幾打黎話聽日夜晚陪佢食飯!我逢星期日晚都陪父母食,我同我老公講佢唔可以咁你已經結左婚唔係話佢想點就點!我老公想返去陪老母我唔會阻止,但佢都知我想去就去唔想去迫唔到

大宅

試下明天詐病,邊度都唔去,起碼不用應酬

大宅

送外賣你都做?你做多左啦~比著我,我會打比奶奶好有禮貌咁問佢,我都要係母親節同媽媽食餐飯,咁奶奶你想食午餐飲茶定晚飯,你知啦~我都有呀媽架ma~奶奶你都係人地呀媽你都想自己仔女同你食下飯架啦~只要得到佢指示,光明正大同個死6講奶奶講既!咁如果奶奶衰唔比你同自己呀媽食,咁你自己諗清楚啦~所以我隻佬好驚我私自打比奶奶~

別墅

bkmamamia 發表於 19-5-11 20:38
好慘,真係唔好生仔。可能到喺你坐月嘅時候你已經會癲咗

我都相信係。
我仲唔可以唔做野,唔係第時住隔離係困獸鬥。

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

charchartse 發表於 19-5-11 17:25
老公仲要指住我話聽日兩餐飯唔准黑面

咁你同佢講我唔會,因為我唔會出席!!

你老公又唔係養起你一家, 講咩傳統?
人地大家有幾個大Y頭使喚,又有月例,你而家仲要返工,講咩傳統?

根本佢任何情況都唔會企係你果邊,只會首先打壓你。

為咩咁辛苦?

大宅

因為我絕對唔比面既~你錫我都要尊重我,否則絕對冇面比!我仲要係ftm ,一個男人愛你係唔會咁既~你c6冇腦架,呀媽叫佢離婚就離婚,唔用大腦諗對與錯架咩!比我一定“小”到佢狗血淋頭,離咪離囉~但唔好諗住可以攞返禮金喎~$1都唔會比,睇下邊個蝕底d~

大宅

charchartse 發表於 19-5-11 15:56
我話結婚証書無上下家架。佢話中國人就跟返中國人既觀念,嫁入男家就跟男家。佢老豆係1936年代既人既思維 ...

我話邊個有財力就係上家囉!

大宅

回覆 charchartse 的帖子

真架,夫妻間冇尊重好難行落去,仲要指住叫你唔準黑面,俾你忍得呢次,可以忍幾多次?呢啲上下家思想好古老,你咁忍又何嘗唔係?好好地認真傾下同老公,諗清楚你下半生想過咩生活,無論點都好,如果老公思想改唔到,千祈唔好生小朋友,不過一個有上下家思想既男家會唔會容許你唔生呢?

大宅

catcat518 發表於 19-5-11 21:29

真架,夫妻間冇尊重好難行落去,仲要指住叫你唔準黑面,俾你忍得呢次,可以忍幾 ...

只怕如樓主生女, 男家會叫佢不停生...
生到有男孫為止

別墅

ozgal 發表於 19-5-11 20:41
幫佢叫外賣啦!你一係反抗一係離婚!長遠落去唔係辦法,男家人就係人!女家人唔係人?掉轉你生左個女,個 ...

我頭先同老公講,到時如果我地生女,你地係咪會叫我棄嬰?生女無價值架喎!
我相信如果99星期六晚打黎話聽晚食飯,我相信佢一定又發癲!其實係我軟弱定係呢家人真係咁難頂?
我今日好堅持話母親節陪呀媽有乜問題,佢依然話正日就係男家話事。

我想講,年年大年初二係返女家。佢淨係同我朝早11點到娘家食開年飯,之後1點雞咁腳走趕兩點返去99屋企人食開年飯。我話,你返得外家兩個鐘,你唔覺肉酸?同埋99個邊屋企人又關我乜事? 唔通連99個邊屋企人都大過女家?

別墅

dinner1314 發表於 19-5-11 22:03
只怕如樓主生女, 男家會叫佢不停生...
生到有男孫為止
...

我娘就係驚我要係咁生,生到有仔為止
佢叫我不如去泰國生一舖過算

公爵府

2024勳章

樓主咁你明天決定點?

別墅

little_angels 發表於 19-5-11 21:15
我話邊個有財力就係上家囉!

我咪話係咪如果一日女家有財力或者社會有地位係咪女家渣旗
佢就話我下下講錢喎。
男家呢張牌係唔講財力,地位既。係男家就得架啦。

別墅

annakit 發表於 19-5-11 22:32
樓主咁你明天決定點?

我老公話:你試下聽日玩野我就唔保你!

別墅

catcat518 發表於 19-5-11 21:29

真架,夫妻間冇尊重好難行落去,仲要指住叫你唔準黑面,俾你忍得呢次,可以忍幾 ...

佢根本就係想我做舊石頭,乜都唔好諗唔好問咁生活落去。
佢話我點解要咁固執咁大反應。我想講,點解你同99要咁固執唔俾我母親節下午見我呀媽先真。我話我就係忍到無得再忍我要爆先講。你估我無去適應過去磨合過,但有d野唔work就唔work, 我可以點?唔通我唔出聲撞頭埋牆?

大宅

charchartse 發表於 19-5-11 22:39
佢根本就係想我做舊石頭,乜都唔好諗唔好問咁生活落去。
佢話我點解要咁固執咁大反應。我想講,點解你同99 ...

兩公婆無尊重對方, 下下用自己是男家必須聽他, 如何相處下去

明天我會說身體不適去唔到

複式洋房

charchartse 發表於 19-5-11 22:30
我頭先同老公講,到時如果我地生女,你地係咪會叫我棄嬰?生女無價值架喎!
我相信如果99星期六晚打黎話聽 ...

結左婚仲衰過做女咁你嫁黎做咩?佢覺得陪你2個鐘好好!我初一中午會同老公返太奶奶度拜年,食完飯夜晚就返女家食⋯初二又係返太奶奶度開年之後又返女家!我哥結婚後有頭家,好少理父母⋯我老公好明白好諒解,我同啲fd去旅行我老公都問我駛唔駛約我父母食飯!佢之後真係係我唔係度時陪我父母去食飯!好既伴侶係會陪你照顧家人,唔好既伴侶係分開你們!不過大家講咩都無用,通常人都係唔hi大大獲都唔會醒架啦

子爵府

好誇張喔

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

實在睇唔過睇眼,
你怕c6什麽呢?
你有經濟能力,有外家,
為什么樣樣都男家為先,
夫妻是尊重不是專横,
大家都有父母的……
你C6果句佢保唔到你先笑死人……
你c6有保過你咩?
我是兩女之母,我教佢地將來嫁左要尊重6299,但不合理感委屈就要反,
男家唔好同我玩上下家呢套,
什麽関係都要尊重方可長久,
我同我C6講你 case...
Sorry, 我c6講: 呢個男人冇用,走得。
所以,自己好好想下继唔继續吧。

大宅

charchartse 發表於 19-5-11 22:34
我老公話:你試下聽日玩野我就唔保你!

其實要佢保啲咩?佢亞媽會斬你?佢當自己係黑社會?
衰啲講,你唔去係咪鎖門唔比你返屋企?佢亞媽會要你哋即刻離婚?2036年都嚟緊,佢個1938年嘅老豆係咪唔開冷氣唔用沖水馬桶?成家都痴線

首頁
34567...17

尾頁

跳至